Subsidieregeling Ruimtelijk Domein en Veiligheid

Vanaf 1 juli 2024 is de Subsidieregeling Ruimtelijk Domein en Veiligheid in werking getreden. Hierin staan de voorwaarden en regels die gelden bij het aanvragen en toekennen van subsidies binnen het ruimtelijke domein en op gebied van veiligheid. Verderop in de uitleg staat beschreven welke thema’s hieronder vallen.

Waarom is deze subsidieregeling belangrijk?

In de Subsidieregeling Ruimtelijk Domein en Veiligheid staat voor welke activiteiten we subsidies verstrekken en wat de voorwaarden zijn. Dit is belangrijk voor uw subsidieaanvraag. De gemeente toetst subsidieaanvragen aan de nieuwe regeling. En kan een aanvraag weigeren als deze niet past binnen de genoemde activiteiten, of niet aan de voorwaarden voldoet. Het is belangrijk dat uw subsidieaanvraag voldoende informatie geeft zodat de gemeente goed kan beoordelen of deze past binnen de regeling. Lees de regeling daarom goed door. Wees ervan bewust dat de Algemene Subsidieverordening 2022 (ASV) van toepassing is op alle aanvragen.

De subsidieregeling bevat per beleidsthema een verdere uitwerking. In de toelichting bij de regeling zijn bepaalde artikelen verder toegelicht en verduidelijkt.

Vanaf wanneer geldt deze regeling?

De subsidieregeling is van toepassing op subsidies die aangevraagd zijn op 1 juli 2024 en daarna. 

Heeft u een subsidieaanvraag die past bij meerdere beleidsthema’s?

Als een aanvraag aan meerdere beleidsthema’s raakt zal de gemeente de aanvraag naast deze deelregelingen leggen en beoordelen aan welke regels in dat geval moet worden voldaan. Dit is maatwerk waarbij we stapeling van regels zullen voorkomen.

Soorten subsidies

Deze subsidieregeling gaat over de volgende beleidsthema’s:

  • Toerisme en Recreatie
  • Economie
  • Waterbergende maatregelen (Duurzaamheid)
  • Wijk- en initiatiefbudget
  • Gemeentelijke monumenten
  • Isolatiemaatregelen particulieren

Toerisme en Recreatie

Op het gebied van Toerisme en Recreatie kunt u subsidie aanvragen voor activiteiten gericht op het toeristisch-recreatief profileren/positioneren van Beverwijk en Wijk aan Zee of het realiseren van gemeentelijk toeristisch-recreatief beleid. Dit is verwoord in de onderstaande doelen: 

A. het versterken van de leefbaarheid en lokale econo­mie, waarbij er rekening gehouden wordt met natuur- en cultuurwaarden;
B. het stimuleren en versterken toeristische organisatie en samenwerking;
C. het inzetten op meer, vaker terugkomende en langer verblijvende bezoekers;
D. het versterken van toeristische promotie en communicatie;
E. het zo veilig mogelijk plaats laten vinden van evenementen;
F. het mogelijk maken van voldoende, diverse en goed georganiseerde evenementen. 

Daarbij is het van belang dat de organisatie samenwerkt met andere instellingen/personen in de gemeente of de regio, en dat de activiteit toegankelijk is voor het publiek. 

Voor alle specifieke voorwaarden, aanvullende verplichtingen en weigeringsgronden kijkt u in hoofdstuk 2 van de Subsidieregeling Ruimtelijk Domein en Veiligheid.

Economie

Op het gebied van economie kunt u subsidie aanvragen wanneer u activiteiten organiseert voor het realiseren van het gemeentelijk economisch beleid, de economische profilering, het ondernemersklimaat of de positionering van de gemeente Beverwijk. Dit is verwoord in de onderstaande doelen: 

A. het bevorderen van de brede welvaart via economisch handelen;
B. het bruisend houden van onze stad en de toekomst van onze bedrijvige regio door onze krachtige economie meer in de etalage te zetten;
C. het positioneren van Beverwijk als groene maakregio;
D. het behouden en/of aantrekken van nieuwe bedrijvigheid;
E. het mogelijk maken van ondernemers- en/of publieksgerichte evenementen en activiteiten die bijdragen aan een positieve positionering en/of profilering van de gemeente Beverwijk;
F. het opleiden, stimuleren en behouden van talent en personeel.

Daarbij is het van belang dat de organisatie samenwerkt met andere instellingen/personen in de gemeente of de regio, en dat de activiteit toegankelijk is voor het publiek of andere ondernemers. 

Voor alle specifieke voorwaarden, aanvullende verplichtingen en weigeringsgronden kijkt u in hoofdstuk 3 van de Subsidieregeling Ruimtelijk Domein en Veiligheid.

Waterbergende maatregelen (Duurzaamheid)

Voor de berging en verwerking van regenwater op eigen terrein kunt u subsidie aanvragen. De subsidie is aan te vragen voor veel verschillende manieren bergen en verwerken van regenwater; zowel groene daken, ingegraven waterbergingen, als regentonnen komen in aanmerking. Mocht u twijfelen en een constructieve berekening willen uitvoeren om te kijken of uw woning voor een specifieke maatregel geschikt is, dan kunt u ook daar subsidie voor aanvragen. 

Bij de aanvraag van de subsidie gaat u ermee akkoord dat de maatregel minimaal 5 jaar in stand wordt gehouden. Voor alle specifieke voorwaarden, aanvullende verplichtingen en weigeringsgronden kijkt u in hoofdstuk 4 van de Subsidieregeling Ruimtelijk Domein en Veiligheid.

Wijk- en Bewonersinitiatief

Voor kleinschalige initiatieven die door particuliere bewoners worden georganiseerd uit de stad of dorp is subsidie beschikbaar. De activiteit moet een bijdrage leveren aan de leefbaarheid, sociale cohesie, veiligheid en kwaliteit van de straat, buurt, wijk, dorp of stad binnen de gemeente. Alle informatie daarover leest u op de pagina Bewoners- of wijkinitiatief.

Voor alle specifieke voorwaarden, aanvullende verplichtingen en weigeringsgronden kijkt u in hoofdstuk 5 van de Subsidieregeling Ruimtelijk Domein en Veiligheid.

Gemeentelijke Monumenten

Voor de instandhouding van gemeentelijke monumenten of beeldbepalende panden binnen de gemeente Beverwijk of het doen van bouwhistorisch-, herbestemmings- of duurzaamheidsonderzoek daarvoor, kan mogelijk subsidie worden aangevraagd. 

Voor alle specifieke voorwaarden, aanvullende verplichtingen en weigeringsgronden kijkt u in hoofdstuk 6 van de Subsidieregeling Ruimtelijk Domein en Veiligheid.

Isolatiemaatregelen Particulieren

Deze subsidie is voor huiseigenaren die zelf in hun woning wonen. Let op: dit traject verloopt via Klimaatroute of EcoBeverwijk. Bewoners vragen daarom niet zelf de subsidie aan via de gemeente. Lees meer over deze actie via www.beverwijk.nl/isolatieactie.

Voor alle specifieke voorwaarden, aanvullende verplichtingen en weigeringsgronden kijkt u in hoofdstuk 8 van de Subsidieregeling Ruimtelijk Domein en Veiligheid.