Bent u handelaar en/of opkoper van tweedehands of ongeregelde goederen? Dan moet u zich verplicht bij de gemeente aanmelden via het Digitaal Opkopers Loket (DOL). Daarnaast moet u uw inkoop, verkoop en voorraad bijhouden in het Digitaal Opkopers Register (DOR). Door registratie helpt u heling te voorkomen. Ook voldoet u aan de eisen van de wet die binnenkort ingaat.

Digitaal Opkopers Loket (DOL)

Het Digitaal Opkopers Loket (DOL) is een landelijk register voor handelaren in tweedehands goederen en ongeregeld goed. Via het Digitaal Opkopers Loket meldt u zich aan bij de gemeente als handelaar in tweedehands goederen. Bijvoorbeeld als u tweedehands fietsen, mobiele telefoons, laptops of sieraden inkoopt.

Het loket maakt melden gemakkelijk, is betrouwbaar en veilig. U maakt een account aan en vult uw gegevens in. De gemeente controleert deze gegevens. Daarna verstuurt de gemeente uw gegevens naar het landelijke register. Hierna voldoet u aan uw aankomende verplichting als ondernemer.

Wie moeten zich aanmelden in het DOL?

De nieuwe wet geldt voor opkopers en handelaren in gebruikte en ongeregelde goederen. Bijvoorbeeld:

  • tweedehands fietsen;
  • auto’s en voertuigonderdelen;
  • kunst;
  • antiek;
  • vaartuigen en onderdelen;
  • metalen, koper, edelstenen en horloges;
  • kunstvoorwerpen;
  • motorfietsen en bromfietsen
  • foto-, film-, radio- en audio-en videoapparatuur;

Aanmelden Digitaal Opkopers Loket (DOL)

U bent verplicht om u online aan te melden als handelaar. Dit doet u via het Digitaal Opkopers Loket (DOL).

Digitaal Opkopers Register (DOR)

Als ondernemer wilt u erop vertrouwen dat de tweedehands spullen die u inkoopt, niet zijn gestolen. Daarom bent u ook verplicht een opkopers register (een registratie van uw aan- en verkopen) bij te houden. Via het Digitaal Opkopers Loket worden uw aankopen na controle door de gemeente digitaal doorgeleid naar het Digitaal Opkopers Register (DOR). In dit register wordt iedere aankoop geregistreerd. Hiermee voorkomt u dat u gestolen goederen inkoopt en verkoopt.

Hoe werkt het Digitaal Opkopers Register?

Als een artikel is ingevoerd in het DOR dat geregistreerd staat als gesloten, krijgt de politie melding. Dit vergroot de pakkans van criminelen. Via de website www.stopheling.nl kunt u zelf controleren of een aangeboden artikel als gestolen geregistreerd staat. Het DOR beschermt u dus beter tegen heling.

Voorkom diefstal en heling

Heling is het kopen, in bezit hebben of verkopen van goederen die zijn verkregen door een misdrijf. Koopt of verkoopt u tweedehands goederen en weet of vermoedt u dat deze afkomstig zijn van diefstal? Dan maakt u zich schuldig aan heling. Heling is strafbaar. Controleer daarom voordat u iets opkoopt of dit gestolen is op www.stopheling.nl. Hier vindt u ook tips om heling te voorkomen.

U bent verplicht aangifte te doen van inkoop tweedehands goederen Op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening bent u verplicht om aangifte te doen. Nu mag dat nog met een papieren register. Wanneer de wet ingaat bent u verplicht het digitale register te gebruiken.

Veelgestelde vragen

Ben ik strafbaar als ik een gestolen product inkoop?

U bent niet strafbaar als na de aankoop van een product blijkt dat u deze ter goeder trouw kocht. Wilt u zeker weten dat u geen gesloten goederen inkoopt? Check de aangeboden goederen eerst op de website www.stopheling.nl.

Wat moet ik doen als er een match is tussen het aangeboden goed en stopheling.nl?

De politie neemt contact met u op. U bewaart het product tot de politie bij uw onderneming is geweest.

Wat moet ik doen als iemand zich niet wil legitimeren bij in- of verkoop?

U bent verplicht om de identiteitsgegevens van de persoon van wie u inkoopt of aan wie u verkoopt te registreren.