Tien Koninklijke onderscheidingen tijdens Lintjesregen 2025
Tijdens de jaarlijkse lintjesregen op vrijdag 25 april ontvingen tien Beverwijkers een Koninklijke onderscheiding voor hun bijzondere inzet voor de samenleving.
Burgemeester Martijn Smit reikte in het Kennemer theater Koninklijke onderscheidingen, oftewel ‘lintjes’ uit.
Hieronder lees je per inwoner waarom zij de Koninklijke onderscheiding ontvingen:
De heer van der Geest
benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer van der Geest is al bijna zijn hele leven verbonden aan tennisvereniging LTC DEM in Beverwijk. Samen met zijn vrouw is hij al zo’n zestig jaar lid van de club. In die zes decennia heeft het echtpaar zich met hart en ziel ingezet voor de vereniging. Niet voor niets zijn beiden benoemd tot erelid van LTC DEM: mevrouw van der Geest in 2011 en de heer van der Geest in 2023.
De inzet van de heer van der Geest voor de club begon al in 1977. Hij vervulde meerdere bestuursfuncties, waaronder die van penningmeester (1977–1980) en voorzitter (1998–2003). Sinds 2017 is hij opnieuw actief als penningmeester.
De heer van der Geest hielp jarenlang mee met het onderhoud van de gravelbanen en stond vaak achter de bar toen de kantine nog in eigen beheer was. Ook speelde hij een belangrijke rol bij verschillende grote projecten binnen de club: van het plaatsen van ledverlichting op de tennisbanen tot het opnieuw opzetten en goed inrichten van de gehele financiële administratie.
Binnen het bestuur wordt de heer van der Geest gezien als een echte verbinder. Waar het soms misging, wist hij het tij te keren. Hij wordt dan ook gezien als zeer waardevol, niet alleen vanwege zijn expertise, maar ook vanwege zijn kennis van de afgelopen zestig jaar.


Mevrouw van der Geest-Tervoort
benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Al bijna zestig jaar is mevrouw van der Geest-Tervoort een vertrouwd gezicht bij tennisvereniging LTC DEM in Beverwijk. Samen met haar man is zij al decennialang actief lid van de club. Niet alleen op de tennisbaan, maar vooral ook als vrijwilliger achter de schermen. In 1992 werd zij benoemd tot Lid van Verdienste en in 2011 tot erelid van de club.
Door de jaren heen heeft mevrouw van der Geest-Tervoort verschillende rollen vervuld binnen de club. Zo was zij actief in de damescommissie, vervulde zij de rol van secretaris en is zij sinds 2006 verantwoordelijk voor de PR en communicatie van LTC DEM. Dit betekent: de website bijhouden, nieuwsbrieven versturen, flyers en posters maken, en leden informeren.
Ook was zij recent nog betrokken bij het introduceren van ‘Fair Play’ en gedragsregels binnen de vereniging. Dankzij haar inzet zijn deze niet alleen zichtbaar op de website, maar ook duidelijk terug te vinden op het tennispark zelf.
Een ander hoogtepunt was het 75-jarig bestaan van de vereniging in 2017. Ter gelegenheid daarvan werd een speciaal jubileumboekje uitgegeven — volledig geschreven door mevrouw.
Mevrouw wordt omschreven als iemand met een warm hart voor de vereniging. Samen met haar man heeft zij een belangrijke rol gespeeld in wat LTC DEM vandaag de dag is: een bloeiende, gezellige en toekomstgerichte vereniging.
Mevrouw J. Brouwer-Dunnewind
benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Al sinds 2000 is mevrouw Brouwer-Dunnewind actief als bezoekdame voor de senioren van de Protestantse Gemeente Beverwijk (PGB). Een taak die zij ook tijdens haar werkende leven met veel toewijding bleef vervullen. De mensen die zij bezoekt, kunnen rekenen op haar oprechte aandacht en warme aanwezigheid.
Tussen 2018 en 2023 was mevrouw bovendien commissielid van de Protestantse Vrouwendienst (PVD), waar zij hielp bij het organiseren van vieringen en uitjes. Hoewel deze commissie inmiddels is opgeheven, is mevrouw nog altijd actief als bezoekdame.
Maar haar inzet reikt verder dan Beverwijk. Sinds 2016 is mevrouw Brouwer-Dunnewind ook actief als vrijwilliger bij het Leger des Heils, waar zij zich inzet voor sekswerkers op de Wallen in Amsterdam. Twee keer per maand is zij aanwezig in het Meeting Point, een veilige plek waar sekswerkers kunnen ontspannen en met vragen terechtkunnen. Daarnaast doet zij ook straatwerk in de avonduren, waarbij ze de vrouwen achter de ramen opzoekt met een gevulde mand met lekkers. Ze biedt hen koffie, thee, lekkernijen en vooral een luisterend oor. Ze oordeelt nooit, maakt mooie connecties en creëert een gevoel van veiligheid en geborgenheid voor de sekswerkers. De bijdrage van mevrouw heeft een belangrijke, positieve impact op het leven van velen.
Ook voor de mensen van de Hartekamp Groep is mevrouw Brouwer-Dunnewind een gewaardeerde vrijwilliger. Sinds 2016 is zij hier elke vrijdagavond aanwezig om de bewoners een gezellige avond te bezorgen. Of het nu gaat om een avondactiviteit of een uitje: mevrouw staat klaar om te helpen. Niets is haar te gek, en de cliënten kijken dan ook uit naar haar komst.
Daarnaast is zij al jarenlang actief bij het Huis van Hilde, waar zij als vrijwilliger verschillende taken op zich neemt. Zo ondersteunt zij bij de bevoorrading van de winkel en helpt zij bij creatieve workshops en de begeleiding van scholen. Ze is zeer kundig en vertelt bezoekers – jong en oud – over de archeologische vondsten van Noord-Holland en de mensfiguren in de tentoonstelling.
Overal waar mevrouw Brouwer-Dunnewind komt, laat zij een warm spoor achter. “Vrijwilligers die zoveel tijd geven, inzet en enthousiasme hebben voor onze organisatie, zijn goud waard.”


Mevrouw Roozendaal-Lohman
benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Roozendaal-Lohman is het toonbeeld van een echte verenigingsvrouw. Al jaren zet zij zich op meerdere fronten in voor uiteenlopende organisaties — altijd met dezelfde toewijding, betrouwbaarheid en een warm hart voor de mensen om haar heen.
Binnen scoutinggroep Mees Toxopeus Zeeverkenners Beverwijk is mevrouw een vertrouwd gezicht. Korte tijd was zij actief als secretaris, maar de laatste vijf jaar vervult zij de rol van tweede penningmeester. In deze functie is zij onder andere verantwoordelijk voor het beheer van de contributiegelden van de leden en signaleert zij gezinnen die het financieel zwaar hebben.
Ook voor scoutingcentrum De Stierop in Uitgeest is mevrouw Roozendaal-Lohman van grote waarde. Haar inzet is de afgelopen jaren onmisbaar geweest voor de verhuur van de omliggende velden van de stolpboerderij.
Tussen 1998 en 2006 vervulde mevrouw Roozendaal-Lohman de rol van secretaris bij duikvereniging C.V.O. La Spiro in Heemskerk. Ook hier was zij een drijvende kracht: zo wist zij in 2005 een mooie bijdrage van het Schipholfonds binnen te halen voor nieuw duikmateriaal.
Sinds 2018 is zij penningmeester van de VvE Reginahof in Beverwijk, een wooncomplex met 54 koopappartementen. Toen in 2021 zowel de voorzitter als de secretaris stopten, nam zij ook deze functies op zich. Ze verzorgt hier onder andere de boekhouding en leidt de VvE-vergaderingen.
Mevrouw wordt omschreven als een onmisbare schakel. Ze wordt dan ook zéér gewaardeerd voor haar betrokkenheid en tomeloze inzet.
Mevrouw Hartog
benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Wie aan handbal denkt in Wijk aan Zee, denkt aan mevrouw Hartog. Al bijna zestig jaar lang is zij hét gezicht van de handbalsport in Wijk aan Zee.
In 1966 richtte mevrouw Hartog de zelfstandige handbalvereniging Wijk aan Zee op, die later is opgegaan in sportvereniging (SV) Wijk aan Zee. Mevrouw begon destijds met vijftien spelers. Naast oprichtster was zij vanaf het begin jarenlang bestuurslid, voorzitter van SV Wijk aan Zee Handbal, en tot voor kort ook trainster en leidster van meerdere (jeugd)handbalteams. Al ruim 58 jaar zet mevrouw zich met veel plezier in voor de handbalsport in de breedste zin van het woord.
Bijna iedereen die in Wijk aan Zee ooit heeft gehandbald, heeft training gehad van mevrouw Hartog — soms zelfs meerdere generaties binnen één gezin. En haar bijdrage reikte verder dan alleen het veld: ook als gastvrouw en kantinemedewerkster zette zij zich jarenlang met veel enthousiasme in.
In 2020 introduceerde zij het OldStars Walking Handbal bij SV Wijk aan Zee. Daar ontstond een damesteam in de leeftijdscategorie 55+, waarvoor zijzelf de trainingen verzorgde. Ook heeft zij meerdere teams als coach begeleid en tot kampioen gemaakt, met als hoogtepunt het nationale juniorenkampioenschap in de jaren ’70.
Vanwege haar leeftijd besloot mevrouw Hartog om in het seizoen 2024/2025 — met pijn in het hart — te stoppen met het geven van trainingen en het begeleiden van teams. Wel blijft zij nog actief bij het OldStars Walking Handbal. De tomeloze inzet van mevrouw Hartog wordt omschreven als grandioos.


Mevrouw Adrichem-Vonk
benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
In 1975 startte mevrouw Adrichem-Vonk als werknemer bij de voedingsdienst van revalidatiecentrum Heliomare. Naast haar werk en gezin stond zij altijd klaar om hulp te bieden aan de revalidanten van de jongerenafdeling. Ze werd dan ook gezien als de ‘moeder van de afdeling’. Zo ging zij mee naar het ziekenhuis of andere afspraken wanneer dat nodig was.
Vanaf haar pensionering in 2002 ging mevrouw aan de slag als oproepkracht voor het interne patiëntenvervoer én meldde zij zich officieel aan als vrijwilliger. Als vrijwilliger geeft zij onder andere rondleidingen aan nieuwe revalidanten, ondersteunt zij bij de maaltijden en begeleidt zij cliënten naar hun afspraken. Mevrouw Adrichem-Vonk zet zich al bijna vijftig jaar, altijd voor honderd procent, in.
Sinds 2021 is mevrouw ook vrijwilliger bij Scootmobielclub De Rondrijders in Heemskerk. De scootmobielclub rijdt van mei tot en met september om de week een mooie route en is dan een ruime ochtend onderweg. Mevrouw zorgt tijdens deze tochten voor de veiligheid. In de wintermaanden organiseert zij gezellige activiteiten.
Mevrouw wordt omschreven als zeer betrokken bij de mensen die zij begeleidt en brengt een hoop vrolijkheid met zich mee.
De heer Wallenburg
benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Al sinds zijn tiende jaar is de heer Wallenburg actief als vrijwilliger. Wat begon in 1966 met het klaarzetten van schaakborden bij schaakclub Oud Zuylen in Utrecht, groeide uit tot een leven vol onbaatzuchtige inzet voor zijn omgeving. Hij is uiteindelijk zestien jaar lid geweest van de vereniging, tot hij verhuisde naar Vianen. In Vianen zette hij zijn vrijwilligerswerk voort als penningmeester en activiteitenbegeleider bij bouwspeeltuin Nieuwegein, onderdeel van Cultureel Werk Nieuwegein. Hier begeleidde hij onder andere de kindervakantieweek.
In 2006 verhuisde hij met zijn gezin naar Beverwijk. Daar sloot hij zich aan bij de kascommissie en onderhoudscommissie van VvE Rubiconstate (zijn huidige woonadres). Sinds 2003 is hij actief als koster bij de Vrij Evangelische Gemeente "Het Anker" in Beverwijk. Naast zijn rol als koster onderhoudt hij het gebouw en de tuin, en organiseert en begeleidt hij acties vanuit de kerk.
Ook op het gebied van hulp aan minderbedeelden zet de heer Wallenburg zich in. In 1987 sloten hij en zijn vrouw zich aan bij Europa Kinderhulp, waarna zij jarenlang kinderen opvingen uit Duitsland en Polen.
Dichter bij huis heeft hij zich eveneens op bijzondere wijze ingezet: als mantelzorger, zowel binnen zijn familie als daarbuiten, en sinds 2007 onafgebroken voor zijn vrouw. Uiteindelijk doneerde hij een nier aan haar. Zijn zorgzaamheid voor gezin en omgeving is voor hem vanzelfsprekend, maar zegt veel over hem als mens.
De heer Wallenburg wordt omschreven als een bijzonder persoon die zich met hart en ziel inzet voor alles en iedereen.


De heer Fennema
benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Fennema is al sinds 1979 een vertrouwd gezicht bij SV Wijk aan Zee. Wat begon als vrijwillige inzet naast zijn betaalde baan, is uitgegroeid tot tientallen jaren trouwe betrokkenheid bij zowel de voetbal- als de handbaltak van de sportvereniging. Hij was onder andere leider van het zaalvoetbalteam, coach van het handbalteam en trainer van de pupillen. Ook werkte hij in de jaren ’80 mee aan de bouw van de kantine en de aanpassingen aan het dak van de tribune. Sinds 2012 maakt de heer Fennema wekelijks de kantine schoon. Niets is hem te veel: de vereniging kan altijd op hem rekenen.
Van 1980 tot en met 2013 zette hij zich samen met zijn vrouw in als vrijwilliger bij Stichting Dorpshuis De Moriaan in Wijk aan Zee. Hier hielp hij onder andere bij het ombouwen van de sportzaal voor evenementen, verrichtte hij klein onderhoud en deed hij de boodschappen.
In zijn werkzame leven bij de Hoogovens (later Corus en Tata Steel) zette hij zich eveneens vrijwillig in voor de kunst. Samen met vier collega’s werkte hij mee aan de totstandkoming van het beeldenpark Zee van Staal in Wijk aan Zee. Sinds 2002 ondersteunt de heer Fennema ook zijn schoonzoon met diverse hand- en spandiensten bij diens aannemersbedrijf.
De heer Fennema en zijn vrouw worden omschreven als twee mensen met een hart van goud, die altijd voor iedereen klaarstaan — dag in, dag uit. Niet alleen voor hand- en spandiensten, maar ook voor een luisterend oor.
Mevrouw Fennema-van Zijl
benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Fennema-van Zijl is al bijna vijftig jaar een vertrouwd en geliefd gezicht in Wijk aan Zee. In 1976 begon zij als vrijwilliger bij Dorpshuis De Moriaan als “helpende hand”. Na vele jaren actief te zijn geweest als vrijwilliger, kreeg zij een vaste betaalde functie — maar het vrijwilligerswerk verdween nooit.
Tien jaar geleden startte zij samen met de beheerder van De Moriaan een inmiddels zeer geliefde traditie: Afra’s Senioren Maaltijd. Elke derde dinsdag van de maand genieten senioren voor een kleine bijdrage van een driegangenmenu. Een week van tevoren brengt mevrouw, samen met haar man de heer Fennema, de menukaartjes rond bij de senioren. Dankzij haar vrijwillige inzet blijven de kosten laag en is de opkomst altijd groot. Voor veel ouderen is het een uitje waar ze echt naar uitkijken.
Ook gaf mevrouw met veel plezier zwemles bij de Wijk aan Zeeër Reddingsbrigade. Elke woensdagavond vertrok zij met een bus vol kinderen uit het dorp naar het Sportfondsenbad in Beverwijk, waar zij zelf zwemles gaf. De trots van een kind dat z’n zwemdiploma haalde, gaf haar veel voldoening.
Tussen 1985 en 2002 maakte mevrouw Fennema-van Zijl bovendien deel uit van het bestuur van de WRB. Als tweede secretaris verzorgde zij onder andere de ledenadministratie.
Aangezien haar echtgenoot, de heer Fennema, al jaren actief was als vrijwilliger bij SV Wijk aan Zee, sprong mevrouw al snel bij achter de bar in de kantine. Sinds 2013 heeft zij het kantinebeheer op zich genomen, en tot op heden is zij nog regelmatig achter de bar te vinden. Daarnaast was zij coach van het handbalteam.
Mevrouw Fennema-van Zijl wordt omschreven als een innemend persoon met oog voor detail en als een verbindende factor tussen jong en oud.


De heer Viel
benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Sinds 2010 is de heer Viel niet meer weg te denken uit woonzorglocatie Huis ter Wijck in Beverwijk. Al ruim veertien jaar lang zet hij zich meerdere keren per week — en soms zelfs dagelijks — in voor de bewoners. Zo brengt hij bewoners naar fysiotherapie, onderneemt hij activiteiten met hen en helpt hij bij evenementen van Huis ter Wijck. Dit doet hij altijd met de grootste zorg, veel geduld en een vriendelijk praatje, wat een groot verschil maakt in het leven van de bewoners. Door zijn jarenlange inzet wordt hij gezien als een onmisbare kracht binnen de gemeenschap van Huis ter Wijck.
Al bijna tien jaar is de heer Viel ook mantelzorger voor zijn dochter, bij wie in 2016 een incomplete dwarslaesie en acromegalie werd vastgesteld. Hij helpt haar waar hij kan: hij brengt haar naar afspraken in het ziekenhuis of bij de tandarts, en zorgt er ook voor dat de hond wordt uitgelaten.
De heer Viel wordt omschreven als iemand met een grote betrokkenheid en behulpzaamheid voor de mensen in zijn omgeving.