De inhoud is geladen.

Belangrijk bericht voor bezoekersVerleng nu uw parkeerontheffing!

Vergeet niet uw parkeerontheffing te verlengen! Voor de bezoekersregeling kan dit nog niet, maar die wordt komende week automatisch verlengd. De e-mails over het verlengen zijn verstuurd met een beveiliging van Smartlockr. Deze mails kunt u gewoon vertrouwen. Smartlockr stuurt u een code om de beveiligde mail te openen. Vindt u dit moeilijk of zit het bericht in uw spambox? Dan kunt u ook gewoon zelf uw parkeerontheffing verlengen via parkeervergunningen.beverwijk.nl

Kinderboerderij De Baak

Kinderboerderij De Baak

Kinderboerderij De Baak is gevestigd op Westerhoutweg 18, 1942 HK Beverwijk. De kinderboerderij is iedere dag open van 10:00 tot 16:30 uur. Alleen op Eerste en Tweede Kerstdag en op Nieuwjaarsdag is de kinderboerderij gesloten.

Kijk op de Facebookpagina van Kinderboerderij de Baak voor de BaakBelevenissen of kijk op de Facebookpagina van NME Beverwijk & Heemskerk voor de nieuwste activiteiten. Of u kunt kijken op de website van Omgevingsdienst IJmond voor het aanbod aan NME-activiteiten in de regio IJmond en Zuid-Kennemerland.

Locatie

De kinderboerderij bestaat uit zeven verschillende gebouwen, waaronder een hoofdgebouw (kantoor, personeelsverblijf, groepsruimte), een knaagdierenverblijf, drie pluimveehokken, een watervogelverblijf met vijver en een schuilruimte voor geiten of andere dieren op de grote dierenweide. De kinderboerderij heeft vanaf de openbare toegangsweg twee ingangen, één voor de bezoekers en één voor de leveranciers/beheerders. De gebouwen, de aaiweide en het speelterreintje zijn bereikbaar vanaf een centraal plein met dakplatanen.

BaakBelevenissen

Een keer per maand kun je op woensdagmiddag alles leren over dieren en de natuur tijdens de BaakBelevenissen. Een spannende speurtocht, een leuke knutselopdracht of een interessante les over jouw lievelingsdier? Daarvoor moet je bij de Baakbelevenissen zijn! De activiteiten zijn van 14.00 uur tot 16.00 uur, tenzij anders aangegeven. Jong en oud zijn van harte welkom en de deelname is gratis.

ActiviteitDatum 
Vogels in de winter31 januariAanmelden
Dieren & kleuren21 februari 
Zaaien en proeven27 maart 
Goochelvoorstelling Beestenboel24 aprilAanmelden
Schapen scheren29 mei 
Bloemen26 juni 
Schelpen31 juli 
Vlinders28 augustus 
Roodborstjes25 september 
Herfst30 oktober 
Windkracht27 november 
Kerst11 decemberAanmelden
Voorstelling over dino's18 december 

Scholen en BSO's

Scholen en BSO's kunnen op kinderboerderij De Baak terecht voor het volgen van lesprogramma's of het lenen van lesmateriaal. Tijdens de lesprogramma's leren de kinderen de dieren van de boerderij kennen of gaan ze op pad om dieren in de natuur te bestuderen. Ook is het mogelijk om leskisten te lenen die door docenten gebruikt kunnen worden om zelf een les rondom natuur en milieu educatieve thema's te geven.Voor het totale aanbod van lesprogramma's en leskisten kunt u kijken op de website van Natuur- en Milieu Educatie.

De dieren

Op de kinderboerderij zie je dieren die je vroeger op een boerderij zag. Dit zijn oud-Nederlandse huisrassen die in het Nederlandse stamboek voorkomen. Elk dier op De Baak is lid van deze stamboekvereniging. Hiermee onderscheiden wij ons van de meeste andere kinderboerderijen. De dieren krijgen van de vaste verzorgers eten en drinken. Niemand wil natuurlijk dat de dieren ziek worden of zelfs doodgaan. Daarom mag je de dieren niet zelf voeren. Het meegebrachte voer kun je in de voerbak doen. Deze staat bij de ingang van de kinderboerderij.

Lakenvelderkoe

De lakenvelderkoe is herkenbaar aan de witte band (laken) op de rug die doorloopt naar de buik. De achterkant en voorkant van de koe kunnen zowel wit als zwart zijn. Het is een oud Nederlands ras dat dateert uit de 12e eeuw Mede dankzij het vriendelijk karakter en mooie aftekening is deze koe vooral populair bij kinderboerderijen, zorgboerderijen en hobbyboeren. De lakenvelder wordt steeds vaker gebruikt in projecten voor natuurlijke begrazing. Sinds de 20e eeuw wordt de lakenvelder bedreigd met uitsterven. Op het dieptepunt waren er nog maar 300 runderen. Door het actieve beleid van de Vereniging Lakenvelder Runderen (VLR) is de lakenvelderkoe behoedt voor uitsterven. Er leven nu bijna 1100 lakenvelders in Nederland.

Lakervelder Koe
Blaarkopkoe

De blaarkopkoe is herkenbaar aan zijn witte kop. Het lichaam van de koe is egaal zwart of bruin met een witte staartpunt. Rondom de ogen heeft de blaarkop rode of zwarte blaren. De oorsprong van de blaarkop ligt in het Groningen van de late middeleeuwen. Het ras werd vooral gebruikt voor de melk en vleesproductie. Dit noemt men een dubbeldoel ras. De blaarkop heeft meer temperament dan de lakenvelder en is daardoor lastiger om te houden. Echter zijn aftekening maakt dat de koe populair is bij liefhebbers en samen met de lakenvelder steeds meer in trek komt bij hobbyboeren.

Shetlanderpony

De Shetlanderpony is het enige hoefdier op onze kinderboerderij dat oorspronkelijk niet uit Nederland komt maar van de Shetland eilanden in het uiterste noorden van Schotland. De Shetlanderpony is het kleinste ponyras ter wereld. (de Falabella is nog kleiner maar wordt niet tot de pony’s gerekend). Begin 19e eeuw werd de Shetlandpony naar Nederland gebracht en werd uitermate populair vanwege zijn kleine afmeting en zeer grote kracht. Hij werd hier voornamelijk gebruikt als lastdier in de grote steden omdat er nog geen auto’s waren. De pony kan diverse kleuren hebben, heeft lange manen en een ruige vacht. De Shetlandpony is klein van stuk. De schofthoogte ligt tussen de 86 cm en 107 cm. Het is een groot misverstand dat men denkt op een Shetlanderpony te kunnen rijden. De pony’s kunnen slechts 20% van hun eigen gewicht dragen maar twee keer hun gewicht trekken op een verharde weg. Langdurig of veelvuldig op de rug van een Shetlander rijden kan lijden tot gewrichtsproblemen. Een Shetlander voor een ponykar kan dus wel. De pony’s zijn schrale eters. Dat wil zeggen dat ze niet veel voer nodig hebben. Te veel of te rijk voer maakt dat de pony’s dik kunnen worden. Een te dikke pony kan lijden aan onder andere hoefbevangenheid en zelfs uiteindelijk dood gaan.

Schapen

Op de kinderboerderij zijn 2 soorten schapen: De Zwartblesschaap, een bruin schaap met een witte streep op zijn kop en de Blauwe Texelaar, een schaap met een blauwachtige vacht en een witte tekening van een clownskop op zijn kop.

Ganzen

De ganzen zie je op het weiland tussen de koeien lopen. Ze zijn bruin met wit en ze heten de Twentse landganzen Het zijn de enige ganzen die uit Nederland komen.

Bonte Bentheimer

De Bonte Bentheimer is een oud varkensras dat van eind negentiende eeuw tot halverwege de twintigste eeuw veel voorkwam in het de grensstreek van Bad Bentheim en Twente. Het varken heeft een lang gerekte bouw en is te herkennen aan een onregelmatig zwart vlekkenpatroon op een witte of lichtgrijze ondergrond. Schouderhoogte en gewicht: van de zeug: 70 cm en 180 kg. De beer is 75 cm hoog en 250 kg zwaar. Het ras is erg vruchtbaar en de zeug heeft goede moedereigenschappen. Zeugen beschikken over minimaal 12 tepels. Veel zeugen kunnen twee keer per jaar jongen krijgen. Er worden dan tien tot twaalf biggetjes geboren. De Bonte Bentheimer is een groot varken met een erg zachtaardig karakter en daardoor erg geliefd op onder andere een kinderboerderij. Sinds het uitsterven van het Nederlands landvarken is de Bonte Bentheimer het enige Nederlands ras onder de varkens. Sinds 2010 heeft het varken een stamboom en is opgenomen bij de Vereniging van het Zeldzaam Huisdier van Nederland.

Nederlandse landgeit

De Nederlandse landgeit is een sober geitenras. De sterke, langharige geit is goed bestand tegen een koud klimaat. Daardoor kwam het dier veel voor in de noordelijke Europese landen. Het is een middelgroot, stevig dier met vrij korte poten. De minimummaat voor de geiten is 65 cm, voor de bokken 75 cm. Alle kleurslagen zijn mogelijk. In Nederland kennen we 3 soorten landgeiten, de Drentse, Veluwse en de Zeeuwse landgeiten. Landgeiten werden ernstig met uitsterven bedreigd. Net na de 2e wereldoorlog waren er nog slechts een paar over. Om gehele uitsterving te voorkomen moest er gekruist worden met andere geitenrassen om zo later weer uit te komen op de landgeit zoals we die nu kennen. De Nederlandse landgeit wordt vooral als hobbydier gehouden en soms worden ze gemolken. Daarnaast worden ze ingezet bij de begrazing van natuurterreinen. De geit is erg goed geschikt voor de bestrijding van berkscheuten en de Amerikaanse vogelkers. De Nederlandse landgeit wordt onder andere door Staatsbosbeheer ingezet voor het beheer van de Vroongronden in de Kop van Schouwen en in het Bokkendal op Vlieland. Eén kudde houdt al ruim twintig jaar de Mariapeel vrij van ongewenste boomscheuten. In de Mariapeel bevindt zich ook het centrum voor het verder fokken van de Nederlandse landgeit.

Kippen, eenden, konijnen, knaagdieren en andere dieren

Naast de grote dieren hebben we ook andere dieren zoals diverse soorten kippen. Deze komen allemaal uit Nederland. Ook de konijnen komen van oorsprong uit Nederland. Bij de konijnen zitten ook diverse andere knaagdieren zoals cavia’s muizen en ratten. In de vijver zwemmen een aantal eenden. Een van de vogels die gewoon tussen de mensen lopen is de Pauw. Als een mannetjespauw wil laten zien hoe mooi hij wel niet is, spreidt hij zijn staart uit.

Heb je interesse in een stage bij de kinderboerderij? Kijk voor alle vacatures op onze vacature-website. Staat er geen stageplek tussen? Dan kun je je inschrijven voor de Job-alert.