Zo maak je een watervriendelijke tuin (tijdens droogte en grote buien)
We hebben steeds vaker te maken met grote regenbuien waardoor wateroverlast kan ontstaan. Aan de andere kant krijgen we meer te maken met langere periodes van extreme warmte waardoor droogte ontstaat. Hoe ga je om met deze twee uitersten? Een watervriendelijke tuin kan hierbij helpen.
In droge periodes kan er een watertekort optreden. Je wordt gevraagd zuinig om te gaan met kostbaar drinkwater. Maar bijvoorbeeld ook om geen zwembadjes te vullen of auto’s te wassen. Wat kun je doen om verdroging van je tuin te voorkomen? En hoe voorkom je aan de andere kant dat er bij wateroverlast plassen in de tuin komen en dat je planten verzuipen? In dit artikel geven we tips en leggen we uit wat de voordelen zijn van het maken van een watervriendelijke tuin.
Tegelwippen en vergroenen
Je kunt droogte en wateroverlast tegengaan door zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Beplanting houdt water namelijk langer vast als een spons waardoor het beter wordt opgenomen in de bodem. Je merkt al snel dat groene tuinen in de zomer ook veel minder heet worden. Een ander bijkomend voordeel van een groene tuin is dat je het leefgebied van veel soorten vogels, insecten en andere dieren vergroot. Lees hier meer over het NK Tegelwippen.
Tips
Tip 1: Kies voor vaste planten die goed tegen droogte kunnen. De Kruipende Amerikaanse Sering, de Sierui en lavendel zijn niet alleen prachtig om naar te kijken, maar kunnen ook goed tegen warmte én komen elk jaar terug. Plant ze in het najaar. Dan hebben ze genoeg kans om te wortelen voordat het warm en droog wordt. Meer planten die tegen de droogte kunnen? Klik hier.
Tip 2: Gebruik houtsnippers, bladeren of compost tussen de planten om vocht vast te houden. Regenwater verdampt sneller uit de onbedekte grond. De voordelen? Minder vaak sproeien, minder onkruid en planten groeien en bloeien beter.
Tip 3: Gebruik geen hogedrukreiniger voor de tegels of om onkruid te verwijderen. Een hogedrukreiniger verbruikt tussen de 250 tot 600 liter per uur.
Regenton
Er zijn verschillende mogelijkheden om regenwater af te koppelen van het riool en bijvoorbeeld op te vangen in een regenton. Dat is niet alleen gunstig voor droge periodes, maar zorg je ook dat het riool minder wordt belast tijdens grote regenbuien.
Andere voordelen zijn:
1: Je sproeit slim. Het spreekt misschien voor zich, maar het opgevangen regenwater kun je uitstekend gebruiken om je planten water te geven. Zo hoef je geen kostbaar drinkwater meer te gebruiken.
2: Planten kunnen beter tegen regenwater dan tegen kraanwater. Dit komt omdat er in kraanwater kalk zit waar planten niet van houden. In regenwater zit geen kalk wat dus beter is voor de planten.
3: Als het regent valt er gratis water uit de lucht. Zonde om dit weg te laten lopen!
Inwoner Marijke maakte zelf een watervriendelijke tuin. Hoe ze dat heeft gedaan lees je hier.