Vrijwilligers maken Beverwijk mooier

Van vrolijke bloemen tot veilige fietspaden: veel moois in Beverwijk komt tot stand dankzij vrijwilligers. Zij zetten hun schouders onder een groene en duurzame stad. Bij de start van de Klimaatweek 2023 organiseerde de gemeente een bijeenkomst om hen in het zonnetje te zetten.

Vrijwilligerswerk is er in soorten en maten: je kunt buiten je handen uit de mouwen steken of binnen papierwerk doorspitten; enkele dagen per week bezig zijn of een paar uurtjes per maand. Hoe verschillend ook: alle vrijwilligers op de bijeenkomst halen veel voldoening uit het werk. Soms zijn er natuurlijk tegenvallers, maar er komen vooral leuke, grappige en verrassende verhalen los. Enkele vrijwilligers vertellen hieronder hun verhaal!

Moestuinieren voor de Voedselbank

In park Overbos is tien jaar geleden een stadstuin aangelegd: Klein Hofland. Hier verbouwen vrijwilligers onbespoten groente en fruit voor eigen gebruik én voor de voedselbank. Ook is er een vlindertuin. Vrijwilligers Marion Kurpershoek en Coby Reitsma vertellen.

Hoe is het om hier vrijwilliger te zijn?

“Het geeft een goed gevoel om hier bezig te zijn. Je bent hier samen met alle lagen van de bevolking, uit allerlei verschillende culturen. Iedereen voelt zich lekker op z’n gemak bij ons. Het belangrijkste van deze plek is dat je met elkaar in contact komt.”

Wat was een mooi moment?

“Wij produceren groente en fruit voor de voedselbank; we hebben wel meegemaakt dat vervolgens mensen die de voedselbank bezoeken ons in de tuin komen helpen.” 

Wat hebben jullie nodig?

“Er is altijd wat te doen in onze tuin, de kas en ons onderkomen. Dus nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom.”

Contact

Op zaterdagochtend zijn er altijd mensen aan het werk op de tuin. Iedereen is welkom om een kop koffie te komen drinken; ook als je niet mee kunt of wilt werken. Locatie: Laan van Meerestein 3, naast de jeu de boules-vereniging. Je kunt ook contact opnemen met voorzitter Jan de Ridder via mailadres: janrid49@gmail.com.

Veilige stad voor fietsers

De vrijwilligers van Fietsersbond Beverwijk denken mee met ruimtelijke plannen van de gemeente, om ervoor te zorgen dat de stad veilig en prettig is voor fietsers. Vrijwilliger Kees van der Laan vertelt.

Hoe is het om hier vrijwilliger te zijn?

“Wat ik het leukst vind is dat je eigenlijk een klein beetje deel uitmaakt van een projectteam. Als vrijwilliger heb je niet de medeverantwoordelijkheid, maar wel veel inbreng. Het is een kick als je een voorstel doet voor verbetering en het dan ook echt lukt. Natuurlijk worden voorstellen niet altijd overgenomen, maar er wordt wel altijd naar je geluisterd. Je kunt de vinger op de zere plek leggen, en de gemeente maakt dan een afweging.”

Wat was een mooi moment?

“Ik vond het heel leuk om mee te denken over de Doorfietsroute en om te zien dat verbeterpunten die wij hadden aangegeven ook echt zijn meegenomen. Als je dan eenmaal zo´n route fietst, zie je meteen nieuwe verbeterpunten, en daar maak je dan ook weer een rapportage van.”

Wat hebben jullie nodig?

“Ik zou het leuk vinden als mensen met een positievere blik naar Beverwijk kijken. Ik ben zelf een geboren Wijker en weet dat we veel kunnen mopperen. Maar Beverwijk is veel mooier dan mensen zeggen. Stap eens op de fiets en kijk met die blik rond.”

Contact

Meer informatie is te vinden op de webpagina van de Fietsersbond in Noord-Holland: https://www.fietsersbond.nl/lokale-afdelingen/provincie-noord-holland/

Een groener Wijk aan Zee

Twee keer per maand gaat het Tuinteam met een bakfiets op pad om Wijk aan Zee groener te maken. Het grootste project tot nu toe is de tuin bij dorpshuis De Moriaan. Vrijwilligers Suzan Kwant en Erna Stevens vertellen.

Hoe is het om hier vrijwilliger te zijn?

“We zijn begonnen omdat we allemaal een liefde hebben voor groen én voor het dorp. We verzamelen zelf zaad en kweken stekjes, ook krijgen we regelmatig planten. We zetten bijvoorbeeld plantjes rondom bomen. Het is altijd spannend hoe het wordt: soms komen we terug en blijkt er gewoon een auto overheen te hebben gereden! Maar meestal gaat het goed. We krijgen ook complimenten vanuit het dorp; het is erg leuk voor de saamhorigheid.”

Wat was een mooi moment?

“Toen we eens bezig waren bij een boomspiegel, kwam er een man naar buiten om te vragen wat we deden. Hij haalde ter plekke een paar tegels voor zijn huis weg, waar hij direct zonnebloemen en stokrozen heeft geplant. Nu is het echt een blikvanger in de straat.”

Wat hebben jullie nodig?

“Meer vrijwilligers zijn altijd welkom! Er wordt geen enkele voorwaarde gesteld aan leeftijd, kennis, lenigheid of groene vingers, iedereen is van harte welkom! En alle inwoners vragen we om een beetje op de plantjes te passen en er geen vuil tussen te gooien.”

Contact

Het Tuinteam gaat op de tweede en vierde vrijdagochtend van de maand aan de slag, ze verzamelen om 10.00 uur bij de Buurtzorg aan de Relweg 11a in Wijk aan Zee.
Het Tuinteam is hard op zoek naar vrijwilligers die ook een paar uurtjes willen meewerken. Meer weten of aanmelden? Mail naar: maartdekoning@gmail.com of bel: 0251-823414.

Foto van vrijwilligers die met elkaar praten in het bespaarhuis aan de breestraat

Maken wat stuk is in het Repair Café

Elke derde zaterdag van de maand zitten de vrijwilligers van het Repair Café klaar om te maken wat stuk is, van elektrische apparaten tot kleding. Vrijwilliger Jan Zonneveld vertelt.

Hoe is het om hier vrijwilliger te zijn?

“Ik heb er veel affiniteit mee, want ik vind het leuk om mensen te helpen én ik vind het leuk om met techniek bezig te zijn. Thuis probeer ik ook altijd alles te repareren, het is toch zonde om dingen weg te gooien. Het is ook heel gezellig met alle mensen die je tegenkomt.”

Wat was een mooi moment?

“Je maakt veel mee! Heel mooi vind ik het als mensen met spullen langskomen waar ze erg aan gehecht zijn, bijvoorbeeld oud speelgoed dat gebroken is. Grappig is het ook soms: een man kwam langs met een accuboormachine die ratelde. Die bleek gewoon op een andere koppelstand te staan, maar hij wist helemaal niet dat dat kon, hij had ‘m uitgeleend. Dat was dus snel opgelost!”

Wat hebben jullie nodig?

“We hebben een goed team, maar nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom.”

Contact

Het Repair Café zit in Paviljoen Westerhout, Westerhoutplein 3 en is elke derde zaterdag van de maand van 12.30 tot 15.30 uur geopend.

Foto van reparateurs van het Repair Cafe in Beverwijk
Dit zijn slechts enkele van de tientallen vrijwilligersprojecten in Beverwijk. Denk jij er ook wel eens over om vrijwilliger te worden? Kijk dan eens op https://www.beverwijkheemskerkvoorelkaar.nl/