Gemeente wil bijzondere panden beter beschermen

Een voormalige bollenschuur en een voormalige pachtboerderij aan de Zeestraat in Wijk aan Zee zijn aangewezen als voorlopig gemeentelijk monument. Datzelfde geldt voor het trappenhuis met glas-in-loodramen van het voormalige V&D-warenhuis aan de Breestraat 60. Zo wil gemeente Beverwijk de bijzondere karakteristieken van deze panden behouden voor de toekomst.

Voormalige pachtboerderij met beeldbepalende ligging

De voormalige pachtboerderij aan de Zeestraat 341 werd gebouwd in opdracht van jonkheer Gerard Salomon Boreel (1855-1938), oud-burgemeester van Beverwijk. De boerderij heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging op een ruim en open erf. Het is de enige bewaard gebleven boerderij met stolpschuur in de binnenduinrand tussen Wijk aan Zee en Beverwijk. 

zeestraat 341

Voormalige bollenschuur uit 1939

De voormalige bollenschuur aan de Zeestraat 355 is een zeldzaam voorbeeld van een bouwwerk dat nog refereert aan de bollenteelt en tuinbouw die eeuwenlang heeft plaatsgevonden in dit gebied aan de binnenduinrand.

Zeestraat 355

Halfrond trappenhuis met vide en glas-in-loodramen

In 1937-1938 werd aan de Breestraat 60 het voormalige warenhuis van Vroom & Dreesmann gerealiseerd. De firma Vroom & Dreesmann stond bekend om de fraaie, rijk vormgegeven warenhuizen die zij veelal in eigen opdracht lieten bouwen. Het halfronde trappenhuis met vide, gesloten borstweringen en bordessen, en fraai ontworpen glas-in-loodramen uit 1937-1938 is een belangrijke verwijzing naar de oorspronkelijke architectuur en uitstraling van het gebouw.

Trappenhuis met glas in lood

Voorlopige bescherming

Dat de panden voorlopig aangewezen zijn als gemeentelijk monument, betekent dat er geen wijzigingen gedaan mogen worden zonder omgevingsvergunning. Dit in afwachting van de definitieve aanwijzing tot gemeentelijk monument. 

Ons erfgoed willen we koesteren

Wethouder Ali Bal: "In Beverwijk en Wijk aan Zee staan diverse historische panden die nog niet zijn aangewezen als gemeentelijk monument. Samen met het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland en een adviescommissie bestaande uit experts kijken we of het nodig is om deze panden aan te wijzen als gemeentelijk monument, om de bijzondere karakteristieken van deze panden te behouden voor de toekomst. Want onze beeldbepalende panden willen we koesteren."