6 tips om minder voedsel weg te gooien
Wist je dat we in Nederland een kwart van al ons eten weggooien? Zonde! Dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Energie die de aarde opwarmt. Minder eten verspillen, dat is wat we allemaal willen.
Houd jij ook wel eens een paar boterhammen over? Of ontdek je dat restje pastasaus in de koelkast net te laat? Door beter op je voorraad te letten en te gebruiken wat het eerst op moet, voorkom je een hoop voedselverspilling. Zo bespaar je niet alleen geld, maar ook het milieu. We geven je graag wat tips, zodat je jouw eten niet weg hoeft te gooien.
- Heb je veel eten over? Vries het in. Door het in porties te verpakken, kun je altijd een maaltijd uit de vriezer pakken wanneer je het nodig hebt. Dat scheelt weer boodschappen doen en koken!
- Kijk voordat je boodschappen gaat doen eerst even in je koelkast en voorraadkast. Zo voorkom je dat je dingen dubbel koopt en dus eten overhoudt.
- Twijfel je of iets nog goed is? De bewaarwijzer van het Voedingscentrum helpt je te beoordelen of iets nog goed en veilig is om te eten. Ook na de houdbaarheidsdatum. Klik hier om naar de bewaarwijzer te gaan.
- Kun je echt niks meer met het eten dat je over hebt? Gooi het dan in de GFT+e-bak. Het groente, fruit en tuinafval wordt net als etensresten gebruikt om compost van te maken. Zo geef je het eigenlijk terug aan de natuur.
- Zorg dat je een flexibele voorraad in de voorraadkast hebt, zodat je altijd met restjes kunt koken. Denk aan rijst, pasta of peulvruchten uit blik. Deze producten combineer je makkelijk met restjes of verse producten die snel op moeten.
- Kook met je restjes! In combinatie met de spullen uit je voorraadkast, is een soep, salade of een omelet zo gemaakt. Zie onderstaande afbeelding voor inspiratie. Zoek je een lekker recept? Google is je beste vriend. Geef in de zoekbalk aan dat je een recept wil met een bepaald ingrediënt, zoals paprika, en je krijgt allerlei recepten met paprika.
Een simpele daad voor een beter klimaat!
Bron: samentegenvoedselverspilling.nl