We gooien jaarlijks ruim 33 kilo eten per persoon weg. En daarnaast gaat er ook nog zo’n 65 liter drinken door de gootsteen. Voedselverspilling staat op nummer 1 van afval wat we produceren. Een derde van het restafval bestaat nog uit etensresten. Dat is zonde voor het milieu en voor je portemonnee. Met een paar simpele voedselbesparende tips kun je al flink wat afval voorkomen. 

1. Maak je etensrestjes op

Duik je koelkast in en maak met de restjes nog een lekkere maaltijd voordat je hem weer vult met nieuwe producten. Wat moet er eerst op? Kijk, ruik en proef. Gebruik je zintuigen bij de THT-datum. Melk is in veel gevallen nog prima drinkbaar na de THT-datum. En ga eens met de bezem door je voorraadkast. Misschien vind je er nog wat lekkers dat je kunt opmaken voordat je nieuwe voedingsmiddelen koopt. 

Eten over van het avondeten? Bewaar het in een bakje in de koelkast, dan heb je de volgende dag een heerlijke lunch! Invriezen voor een ander moment kan natuurlijk ook.

2. Wees creatief met brood

Brood staat op nummer 1 in de top 10 van producten waar de meeste winst te behalen valt. Sneetjes brood worden het meest verspild, meer nog dan kapjes. Vries brood direct na aankoop in, eventueel in porties, en haal er elke dag uit wat je nodig hebt. Zo heb je dagelijks vers brood. Toch een oud broodje? Deze kun je nog prima eten door het te roosteren of er een lekkere tosti mee te maken. Of snijd het in stukjes, doe er wat olie over en stop het in de oven voor heerlijke croutons.

3. Maak een boodschappenlijstje en vermijd impulsaankopen

Maak voordat je inkopen doet eerst een planning en boodschappenlijstje. En ga niet hongerig de supermarkt in, want dan kom je vaak met meer eten thuis dan dat je nodig hebt.

4. Weeg je eten

Krijg je kleine of grote eters en wat vinden ze lekker? Hou hier rekening mee en stem de hoeveelheid hier op af. Weeg een portie voor het koken af. Zo hou je niets over en voorkom je verspilling.

5. Heb je toch nog etensresten? Gooi ze in de gft-bak

Uiteraard zijn we niet zomaar van al ons afval af en sommige etensresten moet je weggooien. Denk aan de bananenschil, eierschaal en koffieprut. Die kunnen gewoon in de gft-bak. Dan maken wij er weer compost en groen gas van. Nog wat hulp nodig met afval? Download de HVC-app en weet wanneer je je bak buiten moet zetten, wat in welke bak hoort en hoe je afval kunt verminderen. 

Bron: HVC