“Er is zoveel te beleven in de tuin”
“Mogen we kijken of er al aardappelen zijn? Hoor je de mussen? Zullen we aan de tijm gaan ruiken, dat is zo heerlijk!” Als de kleinkinderen van Marijke Hopman op bezoek zijn, lopen ze soms het liefst metéén door naar de tuin, omdat er zoveel te beleven is.
Wie door de Beverwijkse buurt De Horn wandelt, vertraagt zijn pas misschien even bij de voortuin van Marijke en haar man Ron, want daar is veel te zien. Het zou zomaar kunnen dat je net wat wilde bijen in en uit ziet vliegen in het bijenhotel, dat in een stapelmuurtje van oude stenen is verwerkt. De tuin is ingericht met kleine hoogteverschillen, als een miniduingebied. “Op het hogere gedeelte staan planten die tegen droogte kunnen, zoals lavendel en sedum, terwijl op het laagste gedeelte juist planten staan die wel wat regen kunnen hebben”, legt Marijke uit.
Hoosbuien opvangen
In de hoek van de tuin hebben Marijke en Ron iets bijzonders gemaakt: vanuit de regenpijp stroomt water via een afloopje van oude dakpannen naar een vijver, waar weelderig groen omheen staat. Dat ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook nuttig: de vijver kan bij hevige regenbuien overlopen, het water zakt dan rustig weg in de grond rondom. “Het werkt goed!” zegt Marijke tevreden. “Tijdens een zomerse hoosbui stond ik eens boven voor het raam, en zag dat het water vanaf de versteende tuin van de buren de weg opstroomde, en bij ons helemaal niet. Je kon zo goed het verschil zien.”
Deze manier van tuinieren is waardevol voor de hele buurt: het zorgt ervoor dat het rioolstelsel niet overbelast raakt en er geen grote plassen op de weg blijven staan.
Meer doen met regenwater
Ook in de achtertuin zijn alle regenpijpen afgekoppeld: die zijn aangesloten op regentonnen. “Het opgevangen water gebruiken we om de ramen te lappen en de wc door te spoelen, en natuurlijk om de planten water te geven”, zegt Marijke. Langs het serreraam hebben ze een vierkante vijverbak in het terras ingegraven; een fonteintje op zonne-energie zorgt ervoor dat het water niet stil blijft staan. “Als het heel warm is, verdampt het water wat, dat zorgt ervoor dat het koeler blijft bij het raam.”
Om het waterfeest helemaal af te maken, hebben ze pas nog een klein vijvertje aangelegd, gemaakt van zeil met wat stenen en potscherven rondom. “Heel simpel allemaal, iedereen kan zoiets maken.”
Ze voegt daaraan toe dat het niet veel hoeft te kosten: “We hebben veel materialen hergebruikt.”
Tuinpret voor kinderen
Wat deze tuin vooral voor de kleinkinderen zo’n fijne plek maakt, zijn de verhoogde plantenbedden, waar ze zelf mogen tuinieren: de aarbeienplantjes zijn favoriet. De bedden heeft Marijke gevuld met biologische aarde, om te voorkomen dat ze groente in vervuilde grond kweekt. Ernaast staat een kweekkasje met sla en een vilten zak, waar aardappels in gepoot kunnen worden. “Als je de klep aan de voorkant opendoet, kun je zien of er aardappels zijn”, laat ze zien. “Kinderen vinden het heel leuk om te kijken hoe het vordert.”
Ook de hoge terracottapotten met kruiden als tijm, munt en dropplant zijn in trek, omdat het er zo lekker ruikt.
… En voor vogels
Aan het gekwetter in de grote bonte hulstboom te horen, is de tuin ook geliefd bij mussen en mezen. Vlak onder de boom staat een voedersilo, zodat de vogels veilig kunnen eten. Er stonden voorheen ook coniferen, maar die maakten de tuin wel erg donker. Daarom hebben Marijke en Ron ze toch maar gekapt. Om de natuurschade te beperken, hebben ze een van de stammen in de tuin laten liggen. “Dat is goed voor insecten, en daarmee ook voor vogels.”
Zonnepanelen in het groen
Onzichtbaar voor voorbijgangers en bezoekers kent deze woning nóg een tuinruimte. Op het platte gedeelte van het dak, tussen de zonnepanelen, zijn groene stroken aangelegd. Het biedt een prachtig uitzicht, én het is goed voor de zonnepanelen, vertelt Marijke: “Het groen zorgt ervoor dat het iets koeler blijft op warme dagen, en dat maakt dat de zonnepanelen efficiënt blijven werken.”
Het laat zien dat zonnepanelen en groen goed samen kunnen gaan.
Uitproberen en ontdekken
Marijke heeft veel plezier in het tuinieren; niet alleen in het resultaat, maar juist ook in het uitproberen en ontdekken: welke planten het goed doen op welke plek; welke manier van composteren haalbaar is in een kleine tuin; hoe je regenwater kunt gebruiken… “Het hoeft niet allemaal meteen perfect, probeer gewoon eens iets, kijk wat het wordt, durf ergens aan te beginnen. Dat is uiteindelijk zoveel leuker dan een tuin met alleen maar tegels of een grasmat. En iedereen kan het: onze tuin is niet heel groot, maar er is veel in mogelijk.”
Klimaatadaptief tuinieren
De tuin van Marijke en Ron is klimaatadaptief; dat betekent dat de tuin is aangepast aan het veranderende klimaat: bij hevige regenbuien kan de tuin goed water opvangen, bij warme periodes overleven de planten en blijft het ook koeler, omdat stenen zijn vervangen door groen. Daarnaast is een klimaatadaptieve tuin goed voor de biodiversiteit.
Wil jij ook het tuinieren ontdekken? Kom dan op zaterdag 1 juni naar de Lentemarkt op het Kerkplein in Beverwijk.
Wil je ook een mooiere, koelere tuin die tegen een regenbui kan? Doe dan mee aan het NK Tegelwippen! Kijk op www.beverwijk.nl/tegelwippen voor meer informatie.
Marijke vertelde eerder over haar werk als voorzitter van EcoBeverwijk. Dat verhaal kun je hier lezen.