Trouwen - Joop van den Broek
1965, in stadhuis, Stationsplein
Materiaal: glas
Beverwijkse bruiden kwamen vroeger niet altijd zonder kleerscheuren de trouwzaal van het stadhuis uit. Althans, zo wil de overlevering. Het kwam regelmatig voor dat de trouwjurk bleef haken aan de scherpe kantjes van deze glascollage.
Het kunstwerk is verwant aan de stijl van Cobra, de bekende kunststroming uit de jaren zestig. De zeggingskracht van deze glascollage is na zoveel jaren nog onverminderd groot. Het is meer dan manshoog. Bestaat uit een ontelbare hoeveelheid grote en kleine scherven. Je ontwaart er een man en een vrouw, een bruid en een bruidegom, of Adam en Eva, wat de kijker wil.
De maker Joop van den Broek, kunstenaar en glazenier, borduurde voort op het vakmanschap en de techniek van het glasbedrijf Tetterode waar hij artistiek leider was. Tetterode was een van de eerste bedrijven die experimenteerde met het lijmen van glas op glas. Van den Broek verfijnde de appliqueermethode. Eerst bewerkte hij met een hamer en beitel alle verschillende stukken glas. Hierdoor heeft elk onderdeel een andere vorm, afmeting en dikte. Daarna lijmde hij alle scherven aan en op elkaar, zodat een gelaagd kunstwerk ontstond. De glascollage staat nu in het nieuwe gemeentehuis in de centrale hal.