Stop geweld tegen vrouwen: kijk niet weg

Wist je dat in Nederland elke acht dagen een vrouw overlijdt door geweld? Dit gebeurt vaak achter gesloten deuren. Geweld tegen vrouwen is een groot probleem. Niet alleen wereldwijd, maar ook in onze eigen gemeente Beverwijk. Daarom doen we mee aan ‘Orange the World’. Een bewustwordingscampagne die elk jaar start op de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen op 25 november en doorloopt tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. De dagen daartussen zijn de 16 Dagen van Actie tegen geweld tegen vrouwen.

Thema: Veilig, overal en altijd

Het thema van de campagne dit jaar is ‘Veilig, overal en altijd’. Dat klinkt zo simpel, maar voor veel vrouwen is dit niet de werkelijkheid. Vaak begint het geweld klein. Een partner wil weten waar je bent, met wie je praat. Dit lijkt misschien zorgzaam, maar het gaat om controle. Langzaam mag de vrouw steeds minder. Eerst stopt ze met vrienden en familie zien, daarna gaat ze misschien zelfs niet meer de deur uit.

Soms loopt dit uit op fysiek geweld, zoals een klap of duw. Dit geweld is vaak zichtbaar, met blauwe plekken en botbreuken. Maar psychisch geweld – zoals manipuleren, kleineren en bang maken – laat geen zichtbare littekens achter. Toch kan het diepe blijvende schade aanrichten. Het maakt vrouwen angstig en stil.

‘1 op de 5 vrouwen heeft te maken met partnergeweld’

De cijfers liegen niet. In Nederland krijgt 1 op de 5 vrouwen te maken met partnergeweld. 73% van de vrouwen heeft seksuele intimidatie meegemaakt. Deze vrouwen hebben onze hulp nodig. Geweld stoppen is ingewikkeld, maar wij kunnen wel iets doen: niet wegkijken.

Als gemeente Beverwijk maken we een duidelijk statement. Tijdens de campagne kleuren we belangrijke gebouwen oranje, de Wijkertoren en het Stadhuis. En daarnaast de bomen op het Stationsplein. Oranje staat voor hoop, maar ook voor actie. Samen met meer dan tweehonderd andere gemeenten in Nederland willen we laten zien dat geweld tegen vrouwen niet normaal is.

Als wethouder ben ik een #medestander. Ik roep iedereen op om alert te zijn. Zie je iets dat niet klopt? Vraag hoe het gaat. Bied een luisterend oor. En verwijs iemand door naar de gemeente, de politie of naar Veilig Thuis. Samen zorgen we ervoor dat vrouwen zich veilig voelen. Overal en altijd.