Stapsgewijs steeds duurzamer: zo leven Gerbrand en Hedi van der Meij. Hun woning aan de Alkmaarseweg in Beverwijk is al van het gas af, maar daar stopt de zoektocht niet. Gerbrand onderzoekt steeds naar nieuwe mogelijkheden. Zoals een accu om zonne-energie in op te slaan.

Ongeveer zes jaar geleden trok het stel in de woning, waarbij al snel het plan ontstond om gasloos te gaan wonen. “Ik had wat geld over uit de verkoop van mijn vorige woning”, vertelt Gerbrand. “Dan kun je daar leuke dingen mee gaan doen, of je kunt het slim investeren.”
De isolatie was op orde en ook vloerverwarming was al aanwezig. Daarom investeerden ze direct in vijftien zonnepanelen op het dak. Ook gingen ze elektrisch koken, dat was even wennen. En daarna kwam de spannendste stap: overstappen op een andere manier van verwarmen. Vaak kiezen mensen dan voor een warmtepomp, maar zij kozen voor een hout-cv-kachel en een pelletketel. Op dat moment werd daar nog een duurzaamheidssubsidie op gegeven. Nu niet meer, vanwege de nadelen die eraan kleven. Tips voor goede houtstook vind je hier.

Volgende stap: zonneboiler

Als extra energiebron willen Gerbrand en Hedi graag een zonneboiler op de dakkapel plaatsen. “Die wordt aangesloten op hetzelfde buffervat als de pelletketel. Ik verwacht dat ik dan ongeveer de helft minder houtkorrels hoef te gebruiken”, legt Gerbrand uit. Hij heeft hiervoor tegen een lage rente een duurzaamheidslening afgesloten bij de gemeente. “Dat is een stuk gunstiger dan lenen bij een bank.”
Helaas wachten ze al lange tijd op een installateur. “Ik ben zelf wel technisch, maar voor de verzekering moet je het systeem laten plaatsen door een gecertificeerde vakman.”

Gerbrand in zijn tuin

Elektrisch rijden

Ook in hun vervoer hebben Gerbrand en Hedi een duurzame keuze gemaakt: sinds enkele jaren rijden ze elektrisch. “Het begon eigenlijk omdat ik het zat was dat wij veel en vaak aan onder andere reparatiekosten moesten betalen”, vertelt Hedi. “Daarom wilde ik gaan leasen, dan heb je met één vast bedrag per maand alles geregeld. Toen we gingen rondkijken, was er net een mooie aanbieding voor een elektrische lease-auto.”
Met de accu die ze hebben gekozen, kunnen ze 180 tot 200 kilometer rijden. Voor woon-werkverkeer is dat prima, voor dagjes uit wat lastig, want dan moeten ze onderweg op zoek naar een laadpaal. Bij een volgende auto overwegen ze daarom een grotere accu, want op zich bevalt het elektrisch rijden wel: “Het rijdt geweldig.”

De elektrische auto van Gerbrand

Toekomstdroom

Om de auto te laden, hebben ze nog zes extra zonnepanelen op het garage dak laten leggen. Omdat al die panelen bij elkaar flink wat energie opwekken, heeft Gerbrand nog een toekomstdroom: hij zou graag een batterij willen installeren, zodat hij zijn eigen zonne-energie kan opslaan en gebruiken. Dat is voorlopig echter nog niet mogelijk, vanwege de hoge aanschafkosten. Hij blijft deze en andere ontwikkelingen wel goed in de gaten houden, want ze dragen graag hun steentje bij. “We moeten allemaal doen wat we kunnen, jong en oud.”

Gerbrand in zijn garage

Tips van Gerbrand en Hedi

-    Doe goed onderzoek naar duurzame oplossingen; er zijn veel mogelijkheden en elke situatie is anders;
-    Kijk eens of een gemeente een duurzaamheidslening aanbiedt. Dat is gunstiger dan bijvoorbeeld bij een bank.
-    Vraag rond welke partijen betrouwbaar zijn om mee in zee te gaan;
-    Laat technische installaties uitvoeren door vakmensen, alleen dan krijg je garantie;
-    Betaal pas als de installatie is voltooid.


Stap voor stap verduurzamen
1.    Ken je woning: wat is er al goed en wat moet er nog gebeuren?
2.    Ken jezelf: hoe zou jij over vijf jaar willen wonen, leven en reizen?
3.    Denk na over budget: heb je spaargeld of een meevaller, of wil je een duurzaamheidslening afsluiten? Misschien kun je wel subsidie krijgen voor je plannen, doe de subsidiecheck.
4.    Onderzoek de mogelijkheden: welke producten heb je nodig voor jouw toekomstwens, en welke leveranciers en installateurs horen daarbij? Het Duurzaam Bouwloket Beverwijk staat voor je klaar.
5.    Houd bij elke beslissing die je neemt de vervolgstappen in je achterhoofd.