Herinneringsbank nodigt uit tot ontmoetingen op het Kuenenplein
Een plek waar je altijd terecht kunt voor een kop koffie en een praatje: dat was Foto Kiekie aan het Kuenenplein. Ter herinnering aan eigenaar Jan Doetjes komt er een social sofa voor het winkelpand te staan. “Mijn grootste wens is dat buurtbewoners de bank gaan gebruiken om gezellig met elkaar te zitten en in gesprek te gaan”, zegt dochter Kim Doetjes.
Een social sofa is een betonnen bank, ingelegd met duizenden mozaïeksteentjes. Al enkele maanden komen buurtbewoners, familieleden en vrienden van Jan regelmatig bij elkaar om de bank steentje voor steentje om te toveren tot een kunstwerk. Tijdens het maken staat de bank in het Castor College, daarna krijgt ‘ie z’n plek op het Kuenenplein.
Tafel vol mensen
Als Kim terugdenkt aan haar jeugd, ziet ze een tafel vol mensen voor zich in de winkel. Iedereen liep in en uit. “Het was een soort buurthuis. Ik hoor van buren dat sommige mensen nu echt met hun ziel onder de arm lopen, omdat ze dat niet meer hebben”, vertelt ze. Ze omschrijft haar vader als een uitbundige, markante man. “Iedereen kon bij hem gewoon zichzelf zijn, de koffie stond altijd klaar. Hij was heel behulpzaam, een jongetje met een beperking mocht bijvoorbeeld wel eens een klusje voor hem doen, dat vond hij heel leuk.”
Verbinding
Sociaal, verbindend, uitnodigend: alle karakteristieken van Foto Kiekie zijn óók van toepassing op een social sofa. Daarom is het zo passend dat juist voor Jan het eerste Beverwijkse exemplaar wordt gemaakt. De sociale verbinding begint al bij het maken. Samen steentjes plakken en ondertussen verhalen en herinneringen uitwisselen is een heel bijzondere ervaring, heeft Kim gemerkt. “Ik had niet gedacht dat het zo mooi zou zijn.”
Typisch Jan
Samen met haar kinderen heeft Kim bedacht hoe de bank eruit moest komen te zien, waarbij ze ook aan anderen heeft gevraagd wat er in ze opkomt als ze aan Jan denken. De meeste mozaïeksteentjes hebben een stralend blauwe, vrolijke kleur. Een microfoon met muzieknoten verwijst naar Jans muziekliefde, en een zeilboot laat zien waar Jan búiten de winkel vaak te vinden was. Ook de Beverwijkse Wijkertoren en de Amsterdamse Westertoren hebben ieder een plek gekregen. Wat ook niet kon ontbreken was een prachtig kastanjeblad, verwijzend naar het protest dat Jan voerde tegen de kap van de kastanjebomen op het Kuenenplein. Op de bank komen ook drie foto’s van Jan: als muzikant, als opa, en natuurlijk als trotse eigenaar van Foto Kiekie.
Dubbele nagedachtenis
Vanzelfsprekend staat er ook een camera op de bank afgebeeld. De steentjes zijn met veel liefde geplakt door Eppo van der Molen, de beste vriend van Jan die vaak in de winkel te vinden was. Onlangs is hij overleden, nog voor de voltooiing van de bank. Zijn dochter heeft ter nagedachtenis een ster boven de camera gemozaïekt. Ook die herinnering is nu voor altijd aan de bank verbonden. Aan de zijkant van de bank is misschien wel het ultieme symbool voor Jan te vinden: twee dampende koffiekoppen. Ze staan voor de talloze koppen koffie die Jan heeft gedronken én uitgedeeld, en voor de warme hartelijkheid die daarbij hoort.
Samen verder
Tijdens het mozaïeken zijn mensen met elkaar in gesprek geraakt, en dat heeft tot mooie dingen geleid. Zo gaan enkele buurtgenoten die zij-aan-zij steentjes hebben geplakt, nu samen vrijwilligerswerk doen bij zorgorganisatie Odion. Zelf is Kim dankzij het project met allerlei mensen in contact gekomen. Zoals met de medewerkers van low budgetstore De Zaak. “Zij zijn ook belangrijk voor de buurt, en we zijn aan het brainstormen hoe we elkaar kunnen helpen.”
Toekomstdroom
Kim droomt er namelijk van om het pand van Foto Kiekie opnieuw een buurtfunctie te geven. “Ik heb goede herinneringen aan mijn thuisbuurtje, ik vond het altijd fijn om hier te wonen.” Ze weet nog goed dat ze overal veilig rond kon rennen en dat er veel speeltuintjes waren: een gezellige buurt om op te groeien. En dat is het volgens haar nog steeds, al heeft de buurt wel een beetje liefde nodig. Het is nog te vroeg om te zeggen of haar droom werkelijkheid wordt; voorlopig is ze nog druk bezig om alle spullen uit te zoeken die haar vader in de winkel had verzameld. “Ik hoop dat mensen de bank in de tussentijd ook gaan zien als een ontmoetingsplek.”
Op vrijdag 22 november wordt de social sofa op het Kuenenplein geplaatst.