Hoe Pré Wonen verduurzaamt en de energiebehoefte van haar woningen verlaagt

Eind 2028 wonen huurders van woningcorporatie Pré Wonen niet meer in een huis met energielabel E, F of G. Het werk om die woningen te verbeteren staat al vooruit ingepland bij de aannemer. Zo krijgen huurders meer comfort en een lager energieverbruik, vertelt duurzaamheidsadviseur Joost Vooren.

De eerste taak van woningcorporaties is om te zorgen voor voldoende en betaalbare woningen. Hier is een verduurzamingsopgave bijgekomen. De overheid heeft afspraken met woningcorporaties gemaakt over het verduurzamen van hun woningen. Daarom heeft Pré Wonen sinds een jaar een adviseur in huis die zich alleen maar met dit onderwerp bezighoudt. Het doel is om in 2050 het hele woningbezit CO2-neutraal te hebben. Dat betekent dat bij de woningen net zoveel energie wordt opgewekt als er wordt verbruikt. 
“We proberen daarom allereerst de energiebehoefte van onze woningen naar beneden te krijgen”, vertelt Joost. “Dat doen we door eerst te isoleren, isoleren, isoleren. Onze huurders hebben direct voordeel en wat je niet verbruikt hoef je ook niet op te wekken.”

Joost achter zijn bureau bij Pre Wonen

Feestje in de Indische buurt

Dat Pré Wonen hier serieus werk van maakt, blijkt wel uit het feestje dat eind november werd gevierd bij zes portiekflats in de Indische buurt. 156 woningen werden volledig gerenoveerd en gingen gemiddeld van energielabel F naar gemiddeld A++. Een enorme sprong vooruit voor de bewoners, die nu veel comfortabeler wonen. Het levert een CO2-besparing van ruim 166.600 kg per jaar op.

Elk project is anders

Zo’n complete slag is echter niet altijd in één keer mogelijk, vertelt Joost. Door verschillen in bijvoorbeeld woningtype, bouwkwaliteit en omgevingsfactoren is elk project anders. “Als in een wooncomplex de cv-ketels nog goed zijn, is het een desinvestering om die al weg te halen”, geeft hij als voorbeeld. In zo’n geval kan de woningcorporatie ervoor kiezen om de woningen wel alvast te isoleren, maar pas later over te stappen op een duurzamere manier van verwarmen, zoals warmtepompen of een warmtenet.
Joost en zijn collega’s moeten steeds het grotere plaatje in het oog houden. “De euro’s die je hebt, kun je maar een keer uitgeven. We bekijken dus goed hoe we dit het beste en meest efficiënt kunnen doen.”

Joost voor het pand van Pre Wonen

Plannen voor Beverwijk

Tot eind 2025 staan er 120 Beverwijkse woningen voor verduurzaming op de planning. Daarnaast kijkt de woningcorporatie of voor ongeveer 500 woningen nieuwbouw mogelijk is in de toekomst. “De kosten voor nieuwbouw zijn iets hoger, maar huurders krijgen wel een kwalitatief betere woning dan wanneer je zou renoveren”, zegt Joost. “Ook kan nieuwbouw bijdragen aan andere doelen. Bijvoorbeeld uitbreiding van het aanbod door meer woningen terug te bouwen dan er stonden. Het is namelijk een uitdaging op zich om extra woningen te creëren om te voldoen aan de vraag.”

De wil om te verduurzamen

Joost wordt blij van de groeiende bewustwording onder collega’s: “Ik probeer heel veel mensen te enthousiasmeren en te motiveren. Als die zich allemaal afzonderlijk ook hard gaan maken voor verduurzaming, bereik ik daar meer mee dan wanneer ik als roepende in de woestijn sta te zwaaien met mijn duurzaamheidsvlaggetje. Ik zie dat er energie vrijkomt en dat mensen het echt willen. Daar ben ik wel heel trots op.”

Joost praat met een collega bij Pre Wonen

Voor huurders

Omdat er zulke grote verbeteringen aankomen voor de huurwoningen, worden kleinere klussen soms niet meer uitgevoerd. “Als de glaslatten niet goed meer zijn en we weten dat er over twee jaar nieuwe, isolerende ramen inkomen, gaan we die niet meer schilderen of vervangen. Het geld daarvoor kunnen we beter gebruiken voor nóg betere ramen”, geeft Joost als voorbeeld. Hij hoopt dat huurders daar begrip voor hebben. “Onze huurders kunnen bij vragen hierover altijd contact met ons opnemen.”

Zichtbaar resultaat

Het werk van Joost speelt zich voornamelijk achter de schermen af. “Ik heb niet het directe contact met huurders, maar als ik door de straten rijd en zie dat woningen zijn aangepakt, vind ik dat prachtig. Ik weet dan dat we hebben bijgedragen en vermindering van de CO2-uitstoot én het comfort en beter betaalbare energielasten van onze huurders. In die zin heb ik zichtbaar eer van mijn werk.”

Joost op het dak tussen de zonnepanelen

Werken aan een plan

Het opstellen van een verduurzamingsplan voor een hele woningvoorraad is wat anders dan voor een enkele woning of complex. Wanneer ga je wat en waar doen. Er moet op grote schaal bekeken worden hoe plannen aansluiten op de kerntaken en doelen. Ook moet de aanpak passen binnen de financiële mogelijkheden. 
“We bepalen dat niet alleen”, vertelt Joost. “Buiten de taken en doelen van onze eigen organisatie moeten we ook rekening houden met onze omgeving en andere belanghebbenden. We werken samen, bijvoorbeeld met gemeente Beverwijk, aannemers en ook andere corporaties. Natuurlijk gelden ook kaders, denk  aan wet- en regelgeving en overige afspraken. Deze veranderen met regelmaat. Een plan opstellen voor een CO2-neutrale woningvoorraad is dus ingewikkeld.  Daarom werken we aan een strategie waarin belangrijke zaken worden meegenomen. Deze noemen we de Routekaart 2050.” 
Gelukkig heeft Joost daarbij veel medestanders: “Ik hoef niet te verdedigen of uit te leggen dat we dit gaan doen. Iedereen weet dat je moet verduurzamen, dat daar afspraken over zijn en dat we er hard voor werken om dat te realiseren.”