Optima Cycles wil duurzame energie delen

Noppenfolie, gekleurd plastic, schoon plastic, lintjes, bandjes, schuim… Om nieuwe fietsen tegen beschadigingen te beschermen, zijn veel materialen nodig. Die worden bij het Beverwijkse bedrijf Optima Cycles állemaal apart ingezameld. Het fietsbedrijf heeft de afgelopen jaren volop geïnvesteerd in duurzaamheid.

Voor Optima Cycles is duurzaamheid een vanzelfsprekend onderdeel van de bedrijfsvoering, passend bij hun product. “Veel mensen kopen vandaag de dag liever een goede bakfiets of e-bike dan een tweede auto”, vertelt facilitair manager Rob Kniesmeijer. “In de visie van ons bedrijf staat dan ook dat we geloven in een wereld met duurzame mobiliteit. Een goede fiets maakt het makkelijker om de auto te laten staan.”
Voor de productie werkt het bedrijf zoveel mogelijk samen met leveranciers die ook duurzame stappen zetten: de binnenbanden zijn bijvoorbeeld volledig recyclebaar.

Rob bij de fietsen van Optima Cycles

Nieuwe aanbouw met 366 zonnepanelen

Optima Cycles is deels in Taiwan gevestigd, waar de fietsframes worden gemaakt. De verdere montage gebeurt in Beverwijk. Rob laat met trots de nieuwe aanbouw achter het bedrijf zien. Vanuit dit magazijn kunnen vrachtwagens makkelijk laden en lossen; ook is er een verdieping met kantoorruimte. “Het dak is bij de bouw meteen zonnepanelenklaar gemaakt”, vertelt hij naar boven wijzend: “Daar liggen 366 panelen.”

Zonnepanelen

Energie besparen

Bij de bouw is niet alleen rekening gehouden met energie-opwek, maar ook met energiebesparing. In de hal en de kantoren is vloerverwarming aangelegd. Ook is er een warmtepomp geplaatst. Dit gedeelte van het grote bedrijf heeft daarom geen gasaansluiting nodig. De productiehal heeft nog wel een gasaansluiting, maar daar is het energieverbruik wel fors afgenomen. De buitengevel van het oude gedeelte is onlangs namelijk volledig geïsoleerd. “Het waren dunne muren met gaten en kieren, dus we zullen veel minder hoeven te verwarmen. En in de zomer houdt de isolatie de warmte juist buiten, daar hebben we ook rekening mee gehouden.”

Slim minder stoken

Goed doordacht is de manier waarop de ruimtes worden verwarmd en gekoeld. In de kantoren gebeurt dat via airco’s. Die draaien op elektra, zodat goed geprofiteerd wordt van de zonnepanelen. Zo zijn de ‘gewone’ radiatoren niet meer nodig. Rob heeft een tip voor iedereen die ook op deze manier kantoorruimtes wil verwarmen: “Elke medewerker heeft een ander idee over wat een aangename temperatuur is. Dan kunnen mensen de airco nu eens op verwarmen, dan weer op koelen zetten, maar dat kost veel energie. Kies met elkaar een temperatuur die voor iedereen wel aangenaam is, en stel de airco zo in dat die automatisch op die temperatuur blijft.”

Warmte op de juiste plek

Ook in de productiehal wordt slim gestookt. Daar hangen drie flinke ventilatoren aan het plafond. “Je hoeft ze in de zomer niet eens zo heel hard aan te zetten om al lekkere verkoeling te voelen”, vertelt Rob. Belangrijker nog: “In de winter draaien ze de andere kant op en duwen zo warme lucht naar beneden. Warmte stijgt immers op, en in zo’n grote hal ben je anders voor het dak aan het stoken. Nu wordt het sneller een aangename temperatuur voor de medewerkers, en hoeven we veel minder te stoken.” 
Dit kan een energiebesparing van tien tot dertig procent opleveren.

Eerst hergebruik, dan recycling

In de ruime, lichte hallen staan overal afvalbakken, waarin de medewerkers het verpakkingsmateriaal sorteren. Rob vertelt dat het materiaal niet allemaal naar de recycling gaat. “We gebruiken het ook om nieuwe fietsen te verpakken voor verzending. Daardoor hoeven we bijna geen nieuw plastic verpakkingsmateriaal te gebruiken. Het enige dat we inkopen is noppenfolie van gerecycled materiaal.” 
Ook de houten pallets waarop de frames worden geleverd, krijgen een tweede leven. Een ander bedrijf op het terrein kan die goed gebruiken en komt eens in de drie weken een stapel ophalen. Wat nog overblijft, wordt opgehaald door particulieren die het voor hun houtkachel gebruiken.
Zelfs de transportdozen van de fietsen worden nog een keer opnieuw gebruikt; die gaan in een retourcontainer terug naar Taiwan.

De productiehal van optima cycles

Energie-overschot

Optima Cycles heeft ruim voldoende zonnepanelen voor eigen gebruik, en houdt dus veel zonne-energie over. Het bedrijf verkoopt de energie, maar als de energieprijs negatief is, schakelen de panelen automatisch af. Bedrijfsmatig een goede oplossing, maar daardoor gaat er wel duurzame energie verloren. “We willen graag dat deze energie ten goede komt aan bedrijven hier op het terrein”, zegt Rob. “Verschillende bedrijven zijn bezig met een plan om energie met elkaar te delen, want er zijn er genoeg die het nodig hebben.”
Een andere optie is om het overschot op te slaan in accu’s. Rob heeft daar al informatie over ingewonnen, maar de investering is op dit moment te hoog.

Toekomstwens

Naast de samenwerking met andere bedrijven, wil Rob in de toekomst ook de logistiek van het bedrijf verduurzamen. “Er rijden hier vrachtwagens af en aan om fietsen te distribueren. We zoeken naar mogelijkheden om het aantal ritten te verminderen. Daarvoor zijn we nu oplossingen aan het testen.”
Daarvoor werkt het bedrijf samen met een vervoerder die slim ritten combineert.

Tip voor ondernemers

“Er zijn veel meer subsidies dan ondernemers weten”, zegt Rob. “We hebben subsidie gekregen op de zonnepanelen, maar ook op de gevelisolatie. En we hebben overal tl-lampen vervangen voor ledverlichting, met subsidie kregen we twintig procent van de aanschafkosten terug. Als ondernemer heb je dan veel eerder een omslagpunt waarop verduurzamen loont.”

Rob in een bakfiets van Optima Cycles