Omgevingsvisie
Op 12 december 2024 heeft de gemeenteraad van Beverwijk de Omgevingsvisie vastgesteld. Dit is een plan voor de toekomst van de stad. Het helpt ons bij het maken van keuzes voor de omgeving waarin we wonen, werken en leven. Daarbij letten we goed op de uitdagingen en ontwikkelingen in Beverwijk. De visie laat zien welke beslissingen we nu moeten nemen om ervoor te zorgen dat Beverwijk in 2040 een sterkere, mooiere en duurzamere stad is.
Omgevingsvisie Beverwijk en de Omgevingseffectrapportage (OER)
Beverwijk wil een fijne plek zijn om te wonen, werken en leven. Daarom zetten we de komende jaren in op brede welvaart en een gezonde leefomgeving.
Om dit te bereiken, hebben we zeven ambities opgesteld. Deze zijn samen met inwoners, ondernemers en partners bepaald. Ze helpen ons om beleid, programma’s en projecten te maken. We noemen deze ambities welvaartsversnellers:
- Schone lucht en minder geluid
- Fijner en aantrekkelijker wonen
- Meer buitenruimte als tweede thuis
- Makkelijk en comfortabel reizen
- Duurzame industriezone
- Een sociale en inclusieve stad
- Een complete stad
De Omgevingsvisie beschrijft niet alleen hoe de fysieke leefomgeving eruitziet, maar ook welke uitdagingen er zijn. Het gaat om onderwerpen zoals wonen, natuur, milieu, economie, gezondheid, duurzaamheid en water. Daarnaast geven we voor verschillende gebieden in de stad aan welke ontwikkelingen mogelijk zijn. Zo heeft het centrum bijvoorbeeld andere behoeften dan woonwijken of bedrijventerreinen. Per gebied bekijken we welke milieukwaliteit gewenst is en welke keuzes nodig zijn.
De Omgevingswet
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet ingegaan. Deze wet maakt het makkelijker om plannen voor de leefomgeving sneller en beter op elkaar af te stemmen. De wet combineert regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Binnen de Omgevingswet zijn de Omgevingsvisie en de Omgevingseffectrapportage (OER) verplicht en belangrijk:
De Omgevingsvisie geeft de grote lijnen aan voor hoe de gemeente Beverwijk zich wil ontwikkelen. Dit is een leidraad voor toekomstige plannen.
De Omgevingseffectrapportage (OER) onderzoekt de gevolgen van deze plannen en bekijkt of de doelen haalbaar zijn.
Het Omgevingsplan van Beverwijk moet uiterlijk 1 januari 2030 klaar zijn. Dit plan vervangt de huidige bestemmingsplannen en wordt stap voor stap uitgewerkt.
Wat is de Omgevingseffectrapportage (OER)?
De OER onderzoekt de gevolgen van de Omgevingsvisie op de omgeving. Dit gaat niet alleen over milieu, zoals natuur en verkeer, maar ook over gezondheid, klimaat en duurzaamheid. In totaal worden 23 verschillende thema’s bekeken. De OER laat zien hoe Beverwijk er nu uitziet (in 2023) en hoe de stad eruit zou zien in 2040 zonder Omgevingsvisie. Dit heet de referentiesituatie. Daarna wordt beoordeeld of en hoe de zeven ambities bijdragen aan een betere stad. Om dit inzichtelijk te maken, is er een digitale OER met een dashboard van de leefomgeving. Dit helpt bij het nemen van besluiten over de Omgevingsvisie.
Ter inzage, reacties en aanpassingen
Van 8 november 2023 tot 8 januari 2024 lag de ontwerp-Omgevingsvisie en OER ter inzage. Veel mensen hebben hun mening gegeven door een zienswijze in te dienen.
Op 4 maart 2024 gaf de Commissie M.E.R. een advies over de Omgevingsvisie en de OER. Daarna besprak de gemeenteraad de visie uitgebreid op 6 juni en 12 september 2024.
Sommige zienswijzen leidden tot aanpassingen in de visie. We zijn dankbaar voor alle reacties. Alle ingediende zienswijzen, adviezen en antwoorden zijn vastgelegd in een nota van zienswijzen. Hierin staat ook welke wijzigingen zijn doorgevoerd.
Op 12 december 2024 heeft de gemeenteraad de Omgevingsvisie en OER definitief vastgesteld. Hierop kan geen bezwaar worden gemaakt, omdat de visie alleen bindend is voor de gemeente.