Deze Beverwijkse jongeren zijn straks dé deskundigen op het gebied van duurzaamheid

Hoe maak je een gebouw duurzaam? Wat is slim om te doen en wat juist niet? Om die lastige vragen te beantwoorden, is vaak een deskundige nodig. En die deskundigen worden opgeleid aan het ROC Nova College, campus Beverwijk.

Om goed te kunnen adviseren over duurzame toepassingen heb je technische, bouwkundige, economische én commerciële kennis nodig. Eerstejaars Lucas en Cynthia vinden de opleiding tot Adviseur Duurzaamheid dan ook heel veelzijdig.
“Ik vond het sowieso al interessant om met het klimaat bezig te zijn, en je leert allemaal dingen die daarmee te maken hebben”, vertelt Cynthia.
Lucas sprak het erg aan dat de opleiding zo breed is, omdat hij na de middelbare school nog niet zo goed wist welke kant hij op wilde: “We leren bij meetkunde om sommen te maken over de instellingen van warmtepompen en bij constructieleer hoe een huis in elkaar zit, maar krijgen bijvoorbeeld ook marketing en algemene economie.”

Cynthia en Lucas volgen de opleiding tot Adviseur Duurzaamheid

Studie en praktijk

De opleiding staat dicht bij de praktijk. Zo moesten de eerstejaars onder meer onderzoek doen om een bungalow te verduurzamen, en vervolgens de resultaten presenteren. Precies zoals een Adviseur Duurzaamheid zou doen. Cynthia en Lucas ontdekten allebei dat ze het leuk vinden om te presenteren. Dat is een belangrijke vaardigheid als adviseur, want je moet ingewikkelde onderwerpen duidelijk kunnen uitleggen. In het tweede en derde jaar gaan ze stagelopen; dan zullen ze de praktijk echt van binnenuit meekrijgen. Eerdere studenten hebben bijvoorbeeld geadviseerd over de verduurzaming van de sportaccommodaties in Beverwijk en bij SV Wijk aan Zee.

Dat kan beter

Al in het eerste jaar hebben de studenten veel inzichten opgedaan over duurzaamheid. “Ik ben erg geïnteresseerd in zonnepanelen”, vertelt Cynthia. “Sinds ik de opleiding volg, let ik meer op: ‘dat huis heeft zonnepanelen op het noorden, terwijl het ook op het zuiden had gekund, waarom hebben ze dat gedaan?’ Zo zie ik best wel vaak om me heen dat het beter kan.”
Ook voor hun eigen opleidingsgebouw zien ze wel verbeterpunten. “De verwarming wordt ergens anders geregeld, en de lokalen zijn in de winter soms te warm. Dan wordt er een raam opengezet, terwijl de kachels aan staan”, vertelt Lucas. “Je ziet bij veel grote gebouwen dat er onnodig energie wordt verspild, daar is nog veel in te winnen.”

Portret van Lucas

Dit is de toekomst!

Op het gebied van duurzaamheid volgen de technische ontwikkelingen elkaar snel op. Als adviseur moet je daarop in kunnen spelen, dus gaat het in de lessen ook over wat de toekomst zou kunnen brengen. Het belangrijkste wat nog komen gaat? Daar hoeven ze allebei niet lang over na te denken: “De opslag van energie wordt steeds beter. Als de zon schijnt én het waait, wordt er veel energie opgewekt, die moet je zien op te slaan om later te kunnen gebruiken. Er zijn veel nieuwe technieken en ideeën, dat is allemaal wel heel interessant.”

Van studie naar baan

Er is nog veel werk te verzetten om alle doelen te behalen die Nederland heeft gesteld om de klimaatverandering tegen te gaan. Daarom is er veel behoefte aan mensen die kunnen berekenen, onderzoeken én uitleggen welke maatregelen verstandig zijn: huis voor huis, gebouw voor gebouw. De opleiding heeft dan ook een hoge baankans. Voor Lucas en Cynthia speelde dat geen doorslaggevende rol: Lucas wil vooral ontdekken wat goed bij hem past, Cynthia overweegt om verder te studeren. Hoe dan ook zijn ze goed voorbereid op een duurzame toekomst.

Portret van Cynthia

Tip van de aankomend adviseurs

Over twee jaar kunnen deze eerstejaars goed doordachte adviezen geven van projectbegroting tot oplevering. Als ze nú al een tip zouden mogen geven, zouden ze iedereen willen aanraden om in ieder geval alvast met makkelijke besparingen te beginnen. Niet continu de tv aan laten staan als je toch niet echt kijkt; stekker uit het stopcontact als je een apparaat niet gebruikt; ledlampen nemen… “Het klinkt misschien klein, maar afhankelijk van je gebruik kan dat echt tientjes per maand schelen. Je helpt niet alleen het milieu, maar ook je portemonnee.”

Cynthia en Lucas bij het NOVA College