Vijf Koninklijke onderscheidingen tijdens Lintjesregen 2024
Tijdens de jaarlijkse lintjesregen op vrijdag 26 april ontvingen vijf Beverwijkers een Koninklijke onderscheiding voor hun bijzondere inzet voor de samenleving.
Burgemeester Martijn Smit reikte in het Kennemer theater Koninklijke onderscheidingen, oftewel ‘lintjes’ uit aan meneer Hienkens, meneer den Houdijker, meneer Durge, mevrouw de Jong en mevrouw Huisman-Schaap.
Hieronder lees je per inwoner waarom zij de Koninklijke onderscheiding ontvingen:
Dhr. Hienkens
is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau
Tot zijn pensionering in 2015 werkte hij als projectcoördinator / operationeel manager bij HDC Media. Maar eigenlijk deed meneer Hienkens nog veel meer. Al sinds begin jaren ’90 zet hij zich intensief in als vrijwilliger voor het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ). Inmiddels is hij hier niet meer weg te denken.
Sinds 1991 zet meneer Hienkens zich vrijwillig in bij de Stichting Kiwanishuis Beverwijk, waar hij vanaf 1996 penningmeester wordt. Een heel bijzondere stichting. De stichting biedt een plek bedoeld voor ouders en familie van kinderen opgenomen in het brandwondencentrum, om zo dichtbij hun kind te kunnen zijn. En dit is niet het enige waarvoor hij actief is bij het RKZ. Tot de dag van vandaag is hij actief als projectcoördinator, gastheer en vrijwilligerscoördinator.
Vanaf 1996 is meneer penningmeester en bestuurslid van de Stichting Kind en Brandwond. Ook is hij staflid van de vakantieweek, waar hij een van de koks is. Daarnaast begeleidt hij kinderen tijdens de jaarlijkse gezinsdag en werft hij sponsoren voor de stichting.
Een zeer belangrijke rol speelde hij ook in 2018, bij de oprichting van de Stichting Rode Kruis Ziekenhuis. Hier is hij vandaag de dag penningmeester én de sturende kracht van alle vrijwilligers die hun diensten leveren aan het RKZ en Kiwanishuis.
Sinds 2016 is meneer Hienkens vrijwilliger bij Stichting Historisch Erfgoed, waar hij lid is van de bouwploeg en zorgt voor aanpassingen in de bunker van Atlantic Wal. En ook in de voetballerij is hij geen onbekende: hij zet zich namelijk sinds 2019 in als vrijwilliger bij Voetbalvereniging RKVV DEM. Hier hielp hij onder andere bij de bouw van nieuwe kleedkamers en de tribune én verzorgt hij sinds 2021 nog altijd wekelijks de onderhoudswerkzaamheden.
Dhr. Durge
is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau
Meneer Durge werkt momenteel als teamleider productie A bij Tata Steel. Hier is hij verantwoordelijk voor het productieproces van Vertinnerijen en Verflijn van het bedrijf. Naast zijn werk zet meneer zich al 36 jaar vrijwillig in voor de Beverwijkse samenleving.
In 1988 trapte hij als jongeman van 18 zijn carrière af als vrijwilliger bij de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij). Eerst als helper aan wal, maar later ook als opstapper en sinds 2017 als schipper. Daarnaast zet hij zich sinds 2022 in als chauffeur van de bootwagen. Inmiddels is hij niet meer weg te denken op het reddingsstation in Wijk aan Zee.
In 2023 was het 35 jaar geleden dat meneer Durge zich voor het eerst inzette als vrijwilliger. En deze vrijwilligers-drive heeft hij niet van een vreemde, want ook zijn vader was vroeger actief bij de KNRM.
Meneer Durge is door zijn jarenlange ervaring bij het reddingsstation een onmisbaar speler. Daarnaast is hij een grote steun en toeverlaat voor de vrijwilligers.
Mede door zijn rol als schipper zorgt hij ervoor dat de reddingsboot van Wijk aan Zee 27/4 inzetbaar is. In de afgelopen jaren heeft meneer Durge al aan meer dan 350 acties deelgenomen. Zo zorgde hij ervoor dat 299 mensen en 6 dieren weer veilig aan wal kwamen.
Mensen in zijn omgeving omschrijving hem als ‘een gouden kracht die niet snel boos te krijgen is’. En ‘iemand die altijd eerlijk & oprecht is.’
Mevrouw Huisman-Schaap
is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau
Tot haar pensionering werkte zij als leerkracht bij Stichting Fedra Sint Jozefschool in Beverwijk. Maar inmiddels zet mevrouw Huisman – Schaap zich al 50 jaar in als vrijwilliger voor ‘haar kerk(en)’.
In 1970 begint ze haar ‘vrijwilligers carrière’ in de St. Jozefparochie waar zij onder andere verantwoordelijk is voor het jeugd- en jongerenwerk. Gedurende 25 jaar vervult zij hier met veel passie en toewijding verschillende werkzaamheden.
In 1996 stopt ze haar vrijwilligerswerk in de St. Jozefparochie. Maar omdat zij inmiddels bekend is bij de omliggende parochies, wordt zij benaderd voor vrijwilligerswerk binnen de parochie St. Eloy en specifiek de H. Agatha gemeenschap. In 1998 wordt zij lid van de Parochieraad H. Agatha met als taak: jeugd- en jongerenwerk en catechese.
Beetje bij beetje breiden haar taken in de loop van de jaren uit. Ze geeft les als leerkracht op de St. Jozefschool in Velsen-Noord, waar zij zich na haar pensioen nog 5 jaar vrijwillig inzet door het geven van bijles aan leerlingen met een leerachterstand. Haar betrokkenheid bij kinderen en jeugd - maar ook bij hun ouders - is groot.
In de jaren die hierna volgen blijkt mevrouw Huisman – Schaap een onmisbare schakel bij vrijwel alle activiteiten binnen de Agathaparochie. Ze staat altijd voor iedereen klaar. Ook voor de mensen die wat extra aandacht nodig hebben.
In haar omgeving omschrijven ze haar als ‘een vrijwilligster op wie je kan bouwen, iemand met een verbindende kracht én een vrijwilligster die altijd trouw is.’
Mevrouw de Jong
is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau
Ze volgt een opleiding tot verpleegkundige en werkt van begin jaren ‘80 tot 2018 op verschillende plekken in het land. Maar door het werk van haar man verhuist zij in 1996 mee naar Ghana. Hier gaat ze op vrijwillige basis als verpleegkundige aan de slag in de Shekinah kliniek. Dit is een klein ziekenhuisje voor armen die nergens anders terecht kunnen voor medische zorg.
Eenmaal terug in Nederland sluit mevrouw de Jong zich in 2002 aan bij de stichting Basic Care Ghana. Dit is een kleinschalige stichting die zich inzet voor de kansarme mensen in het noorden van Ghana. Hier is zij tot de dag van vandaag nog altijd actief is als voorzitter.
Van 2008 tot 2015 zet mevrouw zich in als vrijwilliger en secretaris voor de Voedselbank Zwijndrecht. Daarnaast begeleidt zij als vrijwillig verpleegkundige bij Het Vakantiebureau van de Protestantse Stichting Diaconaal Vakantiewerk de vakantieweken voor ouderen, zieken of mensen met een beperking. Dit doet zij van 2009 tot 2018.
Maar hier blijft het niet bij: sinds 2020 is mevrouw vrijwilliger bij VoorleesExpress Beverwijk vanuit Bibliotheek IJmond Noord. Ze helpt hier kinderen die moeite hebben met de taal en zorgt ervoor dat ze extra aandacht krijgen. Ook hier zie je haar liefde én betrokkenheid om te zorgen voor anderen weer terug.
Mevrouw de Jong wordt door haar omgeving omschreven als ‘iemand met een groot hart’. Maar ook ‘iemand die positief in het leven staat, rechtvaardig is en altijd bereid is om te luisteren.’
Dhr. den Houdijker
is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau
Tot zijn pensioen werkt hij als postbezorger bij PostNL, maar zet zich daarnaast al jarenlang in als orgelspeler bij verschillende organisaties, kerken en verzorgingshuizen.
Meneer den Houdijker start zijn vrijwillige activiteiten in 1978 als hij als organist van de Baptisten in gemeente Heemskerk de diensten begeleidt. Al snel breidt hij dit verder uit door ook te spelen tijdens kerkdiensten bij verzorgingshuizen, waaronder bij de Viva Zorggroep. Hier is hij dan ook al 45 jaar actief als vrijwilliger. Met zijn prachtige muziek draagt hij jaar in jaar uit bij aan het welzijn van de bewoners. Zijn muziek biedt de bewoners troost, vreugde en een gevoel van verbondenheid. Dit is dan ook van onschatbare waarde.
Na zijn pensioen neemt de passie voor het orgelspelen alleen maar toe en zijn er veel mensen die hiervan genieten. Zo wordt hij vaker gevraagd te spelen op een begrafenis of bruiloft.
Meneer den Houdijker wordt omschreven als een ‘toegewijd persoon met gevoel voor humor en een groot talent voor orgelspelen.’ Ook leeft hij altijd zeer mee met de mensen die hij tijdens zijn diensten ontmoet en vindt men het een feestje om met hem samen te werken.