Lilian en Jeroen verbouwden een jaren dertig-woning: “Ik denk oprecht dat ieder huis van het gas af kan”
Lilian van der Goot was zwanger van haar eerste kindje toen ze samen met haar man Jeroen Munster een verouderde twee-onder-eenkapwoning uit de jaren dertig kocht. “We gaan meteen van het gas af”, zei Jeroen enthousiast. Als installateur had hij zin in de verbouwing, maar zou het lukken om een comfortabele woning te creëren vóór de baby er was?
In mei 2023 kregen Lilian en Jeroen de sleutel van hun nieuwe Beverwijkse woning. “De vorige bewoonster heeft er heel lang gewoond, ze was bijna honderd en had nooit veel verbouwd”, vertelt Lilian. “Daardoor konden wij in één keer alles rigoureus aanpakken. Je ziet ook wel eens jaren dertig-woningen die mooi zijn opgeknapt, maar niet goed zijn geïsoleerd. Dat is zonde. Wij konden alles strippen.”
Vooraf: vloer- en muurisolatie
Jeroen en Lilian wilden gaan verwarmen met een elektrische warmtepomp. Om dat mogelijk te maken, was het allereerst belangrijk om de vloer en de buitenmuren te isoleren. De vloer bestond uit oude houten balken. Die hebben plaatsgemaakt voor een betonnen vloer, waar direct ook vloerverwarming in verwerkt kon worden. Tot zover liep alles volgens plan, maar bij de buitenmuren liep het iets anders dan verwacht: “De spouw bleek net te smal voor spouwmuurisolatie, dus moesten we iets anders bedenken”, zegt Lilian. “We hebben aan de binnenkant voorzetwanden geplaatst met isolatiefolie, het soort dat je ook voor je dak kunt gebruiken. Dat is met latjes tegen de muur geschroefd, daar zijn spaanplaten tegenaan gegaan en dat is gestuukt.”
Deze constructie neemt een stuk minder ruimte in beslag dan bijvoorbeeld isolatieblokken. En gelukkig blijkt de isolatie voldoende, ook tijdens koude dagen: “We hebben met een warmtecamera gekeken, en het zag er goed uit.”
Plaatsing van de warmtepomp
Na deze twee grote isolatieprojecten was het huis klaar voor de komst van de warmtepomp. Omdat Jeroen in zijn werk vaker warmtepompen plaatst, wist hij goed welke afwegingen ze moesten maken. “We hebben er bijvoorbeeld bewust voor gekozen om de installatie te plaatsen in een aanbouw op de begane grond. Het kan ook op zolder, maar een warmtepomp trilt wat meer dan een cv-ketel, dus als je de mogelijkheid hebt, is de begane grond het beste.”
Een warmtepomp neemt meer ruimte in beslag dan een cv-ketel, omdat er een groot buffervat nodig is voor warm water. “Hoe groot die moet zijn, verschilt per huishouden”, legt Lilian uit. “Daar kun je een berekening voor maken. Hoe meer mensen, hoe groter je wilt dat het buffervat is, zodat iedereen warm kan douchen.”
Tot slot heeft een warmtepomp ook een buitenunit; dat is het gedeelte dat zorgt voor de aanvoer van warmte. Bij Lilian en Jeroen was het mogelijk om die op het dak van de aanbouw te plaatsen.
Rap doorwerken
Met de baby op komst, besloot het stel om allereerst de begane grond en de eerste verdieping bewoonbaar te maken. In drie maanden tijd hebben ze enorm veel werk verzet. Op de eerste verdieping kozen ze daarbij voor verwarming met elektrische kachels, in plaats van vloerverwarming. “Sommige mensen vroegen zich af of dat wel veilig was met een kleintje, maar je hebt tegenwoordig hartstikke veilige kachels, en het is een stuk goedkoper”, zegt Lilian. Ze haast zich eraan toe te voegen dat ze wel zonnepanelen op het dak hebben. “Anders is verwarmen met elektrische kachels wel duur!”
Glas-in-loodramen
De ramen zijn nog niet allemaal vervangen voor isolerend glas, dat gebeurt in etappes. Vooral de prachtige glas-in-loodramen moeten nog even wachten. “De vorige bewoonster heeft voorzetramen geplaatst, dus het is niet helemaal enkel glas, maar je verliest toch warmte. Wij willen ze het liefst in dubbel glas plaatsen, maar zelfs voor vier van die kleine raampjes ben je al flink wat geld kwijt, daar moeten we even voor sparen.”
Comfortabel, maar nog niet af
Inmiddels wonen Lilian en Jeroen in het huis dat ze zo grondig hebben verbouwd. Met veel plezier, én met veel comfort. En dat terwijl nog niet álle stappen voor een energiezuinig huis zijn doorlopen. Het dak is pas volgend jaar aan de beurt; er was geen tijd meer om dat nog voor de geboorte van hun dochtertje aan te pakken. “Er is een deur naar zolder die we altijd dicht houden, dat houdt de kou buiten. Ook bij een van de kamers op de eerste verdieping houden we de deur standaard dicht.”
En dat is meteen een goede tip voor iedereen die wel een warmtepomp wil, maar nog geen volledig geïsoleerd huis kan realiseren: verwarm geen ruimtes die je niet hoeft te verwarmen, dan gaat het prima.
Elk huis van het gas af
Lilian en Jeroen hebben allebei een ‘groen hart’, zoals Lilian het zelf omschrijft, en wilden daarom graag een energiezuinig huis. Maar ook als je alleen uit financiële overwegingen wilt verduurzamen, raadt Lilian het van harte aan: “Ik denk dat we de investering er in acht jaar uit hebben.”
De verbouwing is haar meegevallen: “Ik denk oprecht dat iedereen het kan doen, dat elk huis van het gas af kan.”