Moestuinieren voor de Voedselbank en nog zoveel meer

Een ontmoetingstuin: zo omschrijven de vrijwilligers van Klein Hofland hun stukje groen in het Beverwijkse Overbos. Iedereen is hier welkom, ook om gewoon een kopje koffie te drinken. Meehelpen mag natuurlijk ook, want er is altijd genoeg te doen. De vrijwilligers produceren onder meer groente en fruit speciaal voor de Voedselbank.

Het was niet meer dan een stukje grasveld, toen Klein Hofland tien jaar geleden ontstond. Met hulp van de gemeente maakten de initiatiefnemers er mooie moestuinvelden met een kas van. In het midden zijn wat tuintjes voor eigen gebruik, links en rechts daarvan groeit alle productie voor de Voedselbank. Ook is er een vlindertuin. Het water voor de planten komt uit waterpompen; stromend kraanwater is er helaas niet.

Iedereen welkom

Anders dan veel andere volkstuinen is dit gebied niet afgeschermd: iedereen die dat wil, kan hier rondlopen.
“Graag zelfs!”, zegt vrijwilliger Marion Kurpershoek. “We proberen zoveel mogelijk mensen te betrekken. We hebben een opgang gemaakt voor rolstoelen, zodat mensen uit het verzorgingshuis bij ons op bezoek kunnen komen. Maar er zijn te weinig vrijwilligers om de mensen erheen te brengen. Ook hebben we contact gelegd met het Nova College. Zij geven lessen aan inburgeraars, en wij hebben gevraagd of daar mensen bij zijn die een bezoek aan de tuin willen brengen.”
Daar blijkt interesse voor te zijn. Elias uit Irak is bijvoorbeeld op die manier bij de tuin terecht gekomen. Nu teelt hij met veel plezier uitbundige tomatenplanten.

Marion bezig in de tuin

Verbinding

De tuin verbindt mensen met elkaar, vindt Marion. Dat is vrijwilliger Coby Reitsma helemaal met haar eens. Ook zij komt al jaren op de tuin: “Iedereen gaat z’n eigen gang, maar we drinken ook wel samen koffie met elkaar, of iemand maakt een pan soep. En in de week voor kerst organiseren we elk jaar een gezamenlijke maaltijd. Dan komen er leuke gerechten uit allerlei verschillende landen op tafel, uit  Syrië, Iran, Irak, Afghanistan, Iritrea…”
“Het geeft een goed gevoel om op de tuin bezig te zijn”, voegt Marion toe. “Je bent hier samen met alle lagen van de bevolking, uit allerlei verschillende culturen. Iedereen voelt zich lekker op z’n gemak bij ons.”

Marion met collega-vrijwilliger bezig in de tuin

Voor de Voedselbank

Elke vrijdag oogsten de vrijwilligers voor de Voedselbank. Ze zetten dan bijvoorbeeld kratten vol met kolen, bieten en wortels klaar, en bakken met druiven uit de kas. “En heel veel kruiden; munt, koriander, daar zijn de bezoekers van de Voedselbank ook erg blij mee”, vertelt Coby. “Soms koopt iemand zelf iets, zoals mandarijnen, die bij ons niet groeien. Dan kunnen wij dat weer aan de Voedselbank meegeven.”
Marion en Coby merken dat de verse producten erg worden gewaardeerd: “Soms komt iemand die de Voedselbank bezoekt vervolgens bij ons in de tuin helpen.”

Marion snijdt een palmkool af

Afwisselend werk

Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom in Klein Hofland. Dan gaat het niet alleen om de handen uit de mouwen steken in de tuin, waar je misschien allereerst aan denkt. “Het is ook fijn als mensen andere functies willen vervullen”, vertelt Marion. “Bijvoorbeeld om de website vorm te geven, zaden en mest te regelen, ons onderkomen te onderhouden… Als mensen het leuk vinden om daarbij te helpen zijn we daar heel blij mee!”

Vrijwilliger trots op zijn oogst.

Interesse?

Ben jij nieuwsgierig geworden naar Klein Hofland? Op zaterdagochtend zijn er altijd mensen aan het werk. Iedereen is welkom om een kop koffie te komen drinken; ook als je niet mee kunt of wilt werken. Locatie: Laan van Meerestein 3, naast de jeu de boules-vereniging. Meer info via kleinhofland.nl.