“Wij hebben met elkaar een grote kledingkast”
Minder kleding kopen en er toch goed uitzien, zelfs als je net schakelt tussen verschillende maten. Dat klinkt ideaal toch? Het kan dankzij de Clothing Loop, waarbij een ketting van deelnemers tassen met kleding aan elkaar doorgeeft. Er zijn loops in heel Nederland en zelfs daarbuiten. Ook in Heemskerk en Beverwijk delen zo’n 56 enthousiaste vrouwen hun kledingkast met elkaar.
De Clothing Loop is een initiatief van Nichon Glerum. “Ik heb gestudeerd aan de modeacademie, maar zoveel nieuwe kleding de wereld inpompen, dat voelde gewoon niet goed”, vertelt ze. “Het werd een persoonlijke missie: hier wil ik niet meer aan meedoen.”
Ze organiseerde regelmatig kledingruilfeesten. Toen die in de coronatijd niet door konden gaan, kwam ze op het idee van de kettingkledingruil. “Het begon met een paar buren, maar er waren zoveel mensen enthousiast, het is echt ontploft.”
Inmiddels zijn er ruim 1300 loops in 21 landen waar meer dan 70.000 mensen aan meedoen.
Pareltjes uit de kast van een ander
Toen Daniëlle van de Reep-Winter in 2022 over het initiatief hoorde, was ze meteen enthousiast. Er was op dat moment echter nog geen loop in haar woonplaats Heemskerk. “Dus dacht ik, dan begin ik er gewoon zelf een”, zegt ze vrolijk. Er kwamen steeds meer aanvragen binnen om mee te doen, niet alleen uit Heemskerk, maar ook uit Beverwijk. De kledingtassen worden nu door beide plaatsen heen doorgegeven.
“Dat is alleen maar leuk, want hoe meer mensen meedoen, hoe meer kans dat er echt pareltjes tussen zitten als je een tas binnenkrijgt.”
Kwaliteit op peil houden
Iedere deelnemer stopt kleding in de tas die ze zelf niet meer draagt, en haalt eruit wat ze leuk vindt. “We houden met elkaar de kwaliteit op peil: je stopt er niet in wat je er zelf niet uit zou willen halen”, zegt Daniëlle. “Dus alleen schone kleding die er nog goed uitziet en niet ruikt. Sommige kledingstukken zijn zelfs nog helemaal nieuw.”
Zelf heeft ze al veel goede vondsten gedaan. “Deze heb ik bijvoorbeeld uit de tas”, wijst ze op het mooie rode truitje dat ze draagt. “Je komt van alles tegen, colbertjes, broeken, jurken.”
Iets erin stoppen en iets eruit halen hoeft niet precies een-op-een: als de balans uiteindelijk maar goed is en je niet alleen maar neemt, zonder te geven.
Voor iedereen
Daniëlle vond het zelf een uitkomst: “Ik was best wel afgevallen toen ik ermee begon, dus het was fijn dat ik grotere maten erin kon doen en kleinere maten eruit kon halen. Ik hoor van meer mensen dat ze er veel aan hebben als ze zijn afgevallen of juist wat zijn gegroeid. Ook als je even niet zoveel geld hebt, is het fijn als je toch eens iets anders kunt dragen.”
De loop van Daniëlle is voor iedereen met de reguliere maten van (X)S tot (X)L. “Er zitten allerlei mensen in de ketting, van jong tot oud en van verschillende culturen. Iedereen die vrouwenkleding draagt is welkom. En in Heemskerk is er nu ook een plussize-ketting voor de grotere maten.”
Passen, combineren, doorgeven
“We hebben nu acht tassen op de route”, legt Daniëlle uit hoe het werkt. “Daardoor heb je ongeveer een keer per maand een tas in huis. Daar zitten meestal tussen de twintig en dertig kledingstukken in. Je mag een tas vier dagen in huis houden, daarna geef je ‘m door. Het grote voordeel vind ik dat je met je eigen kledingkast kunt combineren en op je gemak kunt kijken wat bij elkaar past. Ook kun je eens iets proberen wat je in de winkel misschien niet zo snel zou kopen: als je het toch niet draagt, stop je het gewoon in de volgende tas die langskomt.” Je krijgt de tas bij jou afgeleverd door jouw voorganger. Als jij klaar bent, breng je hem zelf naar de volgende in de ketting.
Minder kleding, minder vervuiling
Nichon heeft al vijftien jaar geen nieuwe kleding meer gekocht: naast vondsten uit de tas bouwt ze haar garderobe uit met vondsten uit tweedehandswinkels, kringloop en kledingruilfeesten. Daniëlle koopt nog wel nieuwe kleding, maar een stuk minder dan voorheen. “Een bepaald type spijkerbroek vind ik heel lekker zitten, die koop ik wel nieuw. Het is niet voor iedereen weggelegd om niets nieuws meer te kopen, maar als iedereen een beetje mindert, helpt het al.”
Minder kleding leidt namelijk tot minder CO2-uitstoot en minder waterverbruik door de kledingindustrie, en een minder grote afvalberg.
Feestje
Zowel Daniëlle als Nichon vinden het leuk dat ze dankzij de Clothing Loop allerlei mensen hebben ontmoet, die ze anders niet gekend zouden hebben. Soms zijn er ook landelijke of regionale live-kledingruilfeestjes. “Heel veel mensen vinden het leuk, en het groeit alleen maar door. We hebben met elkaar één grote kledingkast.”
Ze zien allebei dan ook geen reden om te aarzelen: “Het is leuk, het is gratis, het is vrijblijvend. Je kunt je deelname altijd even pauzeren. Dus probeer het gewoon!”
Wil je meer weten over de loop van Beverwijk/Heemskerk? Mail dan naar Daniëlle via kettingheemskerk@gmail.com
Als je je wilt aanmelden, kan dat het beste via de website van de Clothing Loop. Als je wilt meedoen aan een kledingruilfeest, kijk dan op clothingloop.org/events.
Wil je mannen- of kinderkleding ruilen? Die loops zijn nog niet in Beverwijk, meld je aan om er zelf een te starten!