Ken je Maus al?
Duurzaam leven gaat niet alleen om dingen doen, maar ook om dingen laten. Maus en Trudy Granaat proberen minder energie te verbruiken en ontdekken tot hun verrassing dat het eigenlijk prima gaat. “Mensen zijn zo aan overdaad gewend geraakt, en dat is helemaal niet nodig.” Het echtpaar uit Wijk aan Zee vertelt hun verhaal aan wethouders Brigitte van den Berg en Ali Bal, die op bezoek komen tijdens de Klimaatweek.
De verwarming staat op 19 graden, tegenwoordig de standaardtemperatuur in huize Granaat. “Ik had de verwarming altijd op 21 graden”, vertelt Maus. “Als mijn vrouw thuiskwam, ging die hop een graadje lager. Daar was zij sneller mee dan ik! Nu heb ik me erbij neergelegd. Dan maar een warmere trui aan, dat is ook niet zo erg.”
Om nog verder te besparen op de stookkosten hebben Trudy en Maus door het hele huis radiatorfolie aangebracht. Ook hebben ze tijdens een servicebeurt de cv-ketel op zestig graden laten zetten. Dat is meer dan genoeg om het huis warm te krijgen; net als in veel andere huishoudens stond de ketel te hoog afgesteld.
Tot slot maken ze slim gebruik van hun airco. “Als ik die twintig minuten op 24 graden zet, is mijn hele achterkamer warm. Daarna gaat ‘ie weer uit”, legt Maus uit. “Dat scheelt veel gas. Dat kan natuurlijk alleen als je een airco hebt die ook kan verwarmen.”
Zuinig in het huishouden
De karakteristieke twee-onder-een-kapwoning waar Maus en Trudy de wethouders ontvangen, bewonen ze al ruim dertig jaar. Toen ze er pas woonden, kochten ze een nieuwe keuken mét inductiekookplaat. “Ik denk dat wij de eersten waren die op inductie kookten”, stelt Maus vrolijk. “Wij vonden toen al dat er veel warmte verloren gaat als je gas gebruikt. Met inductie heb je honderd procent rendement.”
De techniek is in de loop der jaren wel veel beter geworden: sinds enkele jaren hebben ze een nieuwe plaat die een stuk energiezuiniger is.
Maar niets bespaart beter dan een apparaat helemaal niet gebruiken, natuurlijk. De droger draait tegenwoordig nauwelijks. In plaats daarvan hebben ze een wasrek gekocht, dat ze naast de kachel in de hal neerzetten. “Zo deed vroeger iedereen dat toch met de was, net zo makkelijk eigenlijk”, vindt Trudy.
Minder warmwaterverbruik
Ook in warmwatergebruik hebben ze hun gedrag aangepast. “Ik waste mijn handen altijd met warm water, en nu met koud”, zegt Trudy. Ze vindt het eigenlijk helemaal niet erg, het bleek een gewoonte die makkelijk te doorbreken was. Dat geldt ook voor Maus. “Als je bedenkt hoe vaak je je handen wast op een dag; en al die keren slaat de installatie aan als je warm water gebruikt. Dat telt ongemerkt best op!”
Veel kennissen zijn korter gaan douchen om warm water te besparen, maar daar viel voor Trudy en Maus niet veel meer te winnen. In het verleden was hun warmwatergebruik in de badkamer wél hoog. Trudy: “Ik had hier zelfs een bubbelbad! Dat zou je tegenwoordig toch niet meer doen. Je dacht daar vroeger niet bij na.”
Zonne-energie
De allergrootste besparing komt binnenkort: er komen vijftien zonnepanelen op het dak. De plaatsing liet even op zich wachten omdat het installatiebedrijf te weinig mankracht had, maar nu is het bijna zover. Het stel heeft gekozen voor zonnepanelen die allemaal een eigen omvormer hebben. Dat betekent dat elk paneel een maximaal rendement kan behalen. Dat is anders bij één omvormer: als er dan een paneel in de schaduw ligt, gaat het totale rendement achteruit.
Trudy vertelt dat ze in eerste instantie graag zonnepanelen wilde om haar steentje bij te dragen aan de klimaatproblemen. “Als je wat kúnt doen, dan moet je het ook doen”, vindt ze. Ze hadden nog helemaal niet berekend hoeveel het zou schelen voor hun energierekening. Dat besef begint steeds meer door te dringen nu de panelen er bijna zijn. Ze verheugen zich erop en zijn van plan om hun opbrengst en verbruik goed in de gaten te houden, om zo slim mogelijk met energie om te gaan.
Elektrisch rijden
Een ander grote verandering is niet binnenshuis, maar buiten te vinden: sinds kort staat er een elektrische auto voor de deur. Dat had wel een duidelijke financiële reden: “Elke liter benzine tanken deed pijn”, vertelt Maus theatraal. Vijf van de zonnepanelen zijn bedoeld om de auto mee op te laden. Hij laat een ‘slimme’ laadpaal installeren: daarmee wordt de snelheid van laden afgestemd op de hoeveelheid energie die beschikbaar is. Wekken de zonnepanelen veel energie op? Dan gaat het laden snel. Is er weinig zon en zijn er veel huishoudelijke apparaten in gebruik? Dan gaat het laden langzamer. De installateur heeft Maus voorgerekend dat hij de vijf zonnepanelen met de huidige benzineprijzen in ruim een jaar heeft terugverdiend.
Tuingasten
Maus en Trudy bevalt deze nieuwe manier van leven heel goed. Ze denken dan ook niet dat ze zullen terugvallen in oud gedrag, mochten de energieprijzen weer dalen. “Het is niet nodig om zoveel energie te verbruiken, we missen die overdaad helemaal niet.”
En ze weten waar ze het voor doen: hun prachtig gelegen tuin wordt veel bezocht door vogels, vlinders en bijen. “Als je in de lente bij de prunus staat, hoor je alleen maar gezoem. En als de lijsterbes volhangt met oranje bessen, komen er honderdduizend vogels op af, dat is zo leuk om te zien.”
En dat is extra genieten als je weet dat je je steentje bijdraagt aan het behoud van de natuur.