IJmondgemeenten stellen samen jeugdbeleid vast
IJmondgemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen hebben het Jeugdbeleidsplan IJmond 2023-2027 vastgesteld. Het jeugdbeleid is er voor alle kinderen, jongeren en ouders/verzorgers in de IJmond. Voor gezinnen die een klein steuntje nodig hebben of gezinnen met grotere ingewikkelde vragen.
De afgelopen jaren is hard gewerkt aan verschillende onderdelen van het jeugdbeleid. Zo heeft de recente inkoop van specialistische jeugdhulp geleid tot een nieuw jeugdhulpstelsel. Ook is de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan jeugdbescherming en jeugdreclassering. Samen met het jeugdbeleidsplan vormen deze ontwikkelingen een compleet beleid.
Verantwoordelijk wethouder Cecilia van Weel (Jeugd & Jeugdzorg gemeente Beverwijk):
“Voor veel ouders is de jeugdzorg een doolhof: ze weten niet waar ze moeten beginnen. En soms hebben ze slechts een luisterend oor nodig of een goede uitleg om verder te kunnen. Door de jeugdzorg IJmondiaal te organiseren kunnen we als gemeenten zorgpartijen goede opdrachten geven en meer met elkaar te verbinden. Dit maakt het voor ouders en jongeren overzichtelijker waar ze moeten zijn en brengt de zorg dichterbij.”
Gezond, gelukkig en veilig
Alle jeugdigen hebben het recht om zo gelukkig, gezond en veilig mogelijk op te groeien en de kans krijgen om talenten, kennis en vaardigheden te ontwikkelen en een geschikte plek in de samenleving vinden.
De taak voor het gezond opgroeien van jeugdigen ligt vanzelfsprekend op de eerste plaats bij ouders. Maar er kunnen zaken spelen die maken dat ouders deze taak niet (alleen) op zich kunnen nemen. Dan is er hulp en ondersteuning. Die ondersteuning kan licht zijn, door familie, vrienden en organisaties die met je mee kunnen denken. Of juist zwaar, van specialistische jeugdhulp tot en met jeugdbescherming en jeugdreclassering. Uitgangspunt bij hulp is ‘zo licht als mogelijk en zo zwaar als nodig’.
Versterken van de sociale basis
Opvoeden en opgroeien hoef je niet alleen te doen. Naast ouders dragen ook familieleden, vrienden, buurtbewoners, leraren, sportcoaches en jongerenwerkers bij aan de opvoeding en het opgroeien van kinderen en jongeren. Zij zijn onderdeel van de sociale basis net als bijvoorbeeld het Centrum voor Jeugd en Gezin, de Jeugdgezondheidszorg en jeugdmaatschappelijk werk.
Als gemeenten is het onze taak om deze partijen goede opdrachten te geven en met elkaar te verbinden. Zodat inwoners, gezinnen en jeugdigen gemakkelijk de steun en hulp vinden die zij nodig hebben.
Monitoren, leren en verbeteren
Een belangrijk focuspunt van het Jeugdbeleidsplan IJmond 2023 - 2027 is monitoren, leren en verbeteren. Alleen door goed te bespreken en te onderzoeken hoe het met jeugdigen gaat, kunnen we zorgen dat we doen wat helpt. En daar gaat het uiteindelijk om.
Bekijk hier het Jeugdbeleidsplan IJmond 2023-2027 van de drie gemeenten: