Als u vanuit het buitenland voor langere tijd in Nederland gaat wonen moet u inburgeren. Dat betekent dat u de Nederlandse taal leert en leert over het leven in Nederland.

Vanaf 1 januari 2022 zijn gemeenten verantwoordelijk voor het inburgeren van nieuwkomers. Komt u in Beverwijk wonen? Dan helpt de gemeente u met inburgeren.

Op deze pagina leest u meer informatie over inburgeren vanaf 2022. Onderstaande video legt ook uit wat inburgeren is, hoe het in zijn werk gaat en welke hulp u krijgt van de gemeente.

De video is ook beschikbaar in Farsi, Engels, Arabisch, en Spaans

Wat is inburgeren?

Inburgeren betekent dat u de Nederlandse taal leert en leert over het leven in Nederland. Dat is belangrijk, zodat u een opleiding kunt volgen of kunt werken. Inburgeren helpt u een nieuw bestaan op te bouwen in Nederland.

Inburgeren is meestal verplicht als u uit een land buiten de Europese Unie komt. U leest er meer over op de website van de Rijksoverheid.

Moet ik inburgeren?

Of u bij langdurig verblijf in Nederland moet inburgeren, hangt onder meer af van uw nationaliteit. Inburgeren is meestal verplicht als u uit een land buiten de Europese Unie komt. U leest er meer over op de website van de Rijksoverheid.

Als u moet inburgeren, krijgt u een brief van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Hoe werkt inburgeren?
  • Als u moet inburgeren krijgt u een brief van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs)
  • Een medewerker van de gemeente neemt contact met u op
  • Samen met de gemeente maakt u afspraken over het inburgeren
  • De afspraken worden vastgelegd in een plan: het Plan Inburgering en Participatie
3 manieren om in te burgeren

Er zijn 3 manier om in te burgeren. Die noemen we leerroutes:

  • B1-route

U leert de Nederlandse taal op B1-niveau en krijgt begeleiding naar werk. U leert over werken in Nederland en u doet praktijkervaring op.

  • Onderwijsroute

U leert de Nederlandse taal op B1-niveau en bereidt zich voor op het volgen van een opleiding. U krijgt hulp bij het kiezen van een studie.

  • Z-route

U leert de Nederlandse taal die u vaak zal tegenkomen in het dagelijks leven. U leert ook hoe u kunt werken. En aan welke activiteiten u kunt meedoen in de Nederlandse samenleving.

Al deze routes duren maximaal 3 jaar. Aan het einde van de route kunt u uw inburgeringsdiploma halen.

Moet ik inburgeren zelf betalen?

Hoe u uw inburgering betaalt, hangt af van wanneer u met inburgeren begon. Vanaf 2022 hoeven asielmigranten hun inburgering niet zelf te betalen. De gemeente betaalt. Mensen die geen asielmigrant zijn, moeten de meeste kosten zelf betalen.

Meer informatie over het betalen van de inburgering vindt u op de Beverwijkwijzer.

Waar vind ik informatie over inburgeren vóór 2022?

Moest u voor 1 januari 2022 beginnen met inburgeren? Dan gelden de oude regels voor u. Kijk op Inburgering 2021 en eerder voor meer informatie.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel 0251-256256 or stuur een e-mail naar inburgering@beverwijk.nl.

U vindt ook meer informatie op inburgeren.nl en op de Beverwijkwijzer.

Heeft deze informatie u geholpen?