Vragen over hulp voor Oekraïners

Veel inwoners willen hulp geven aan de mensen in Oekraïne en/of de vluchtelingen. De gemeente Beverwijk richt zich op het vinden en huisvesten van opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over hulp aan Oekraïners. We werken deze vragen steeds bij.

Handige informatiekanalen

Informatie voor inwoners en ondernemers

Wat doet de gemeente Beverwijk?

De gemeente Beverwijk richt zich op het vinden van opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Waarom komen er vluchtelingen in Beverwijk?
Russische troepen zijn op 24 februari de Oekraïne binnengevallen. Er worden aanvallen uitgevoerd in gebieden waar ook veel burgers wonen. Mensen vluchten voor het geweld. Inwoners van Oekraïne kunnen Nederland inreizen zonder visum. Ze mogen hier sowieso 90 dagen verblijven en hoeven geen asiel aan te vragen. Daarom gaan ze ook niet naar een asielzoekerscentrum. Zij hebben al recht op verblijf in Nederland. De overheid heeft de 25 veiligheidsregio’s in Nederland opgedragen om 2000 opvangplaatsen per regio te regelen. Beverwijk maakt deel uit van de veiligheidsregio Kennemerland (VRK) en gaat samen met de andere gemeenten in de VRK op zoek naar geschikte opvanglocaties.

Vangt gemeente Beverwijk vluchtelingen uit Oekraïne op?
Gemeente Beverwijk is vangt vluchtelingen op. De eerste vluchtelingen in Beverwijk zijn dinsdag 10 mei opgevangen.

Waar worden de vluchtelingen opgevangen?
De vluchtelingen worden opgevangen op het bedrijventerrein in de Beverwijkse haven.

Hebben de vluchtelingen voorrang op een huis?
Op dit moment hebben de Oekraïners geen voorrang op een huis in Nederland. De Oekraïners die nu komen zijn in principe gasten en mogen 90 dagen blijven, tenzij zij asiel aanvragen.

Waar kan ik mijn initiatief aanmelden?

Alle initiatieven op het gebied van vrijwillige inzet/vrijwilligersactiviteiten van inwoners maar ook van organisaties kunnen gemeld worden bijhet Steunpunt Vrijwillige Inzet in Beverwijk.

Bereikbaarheid via

Opvang en woningaanbod

Ik wil mijn vakantiewoning, huis of een kamer ter beschikking stellen voor Oekraïense vluchtelingen. Hoe doe ik dat?

Gemeenten werken sinds kort samen met Takecarebnb. Bij deze organisatie kunt u uw woonruimte aanbieden door een aanmeldformulier in te vullen. Takecarebnb neemt dan contact met u op voor een screening. Als uw woonruimte geschikt en nodig is, zullen zij u matchen met de vluchtelingen. Takecarebnb heeft nu veel aanbod. Het kan even duren voordat u gescreend wordt. Ga naar de website van Takecarebnb om u aan te melden.

Naar wat voor soort particuliere woonruimte wordt vooral gezocht?

Vooral het aanbod van zelfstandige woonruimte is welkom (airbnb-locaties, bed&breakfasts en vakantiewoningen), zodat vluchtelingen daar wat langer zelfstandig kunnen verblijven. Heeft u dit soort woonruimte beschikbaar? Ga naar de website van Takecarebnb om u aan te melden.

Hoe lang moet ik woonruimte beschikbaar stellen?

U kunt zelf met de Oekraïeners afspreken hoe lang u de woonruimte aanbiedt. Voor de vluchtelingen is het prettig dat zij er langdurig gebruik van kunnen maken, zolang de situatie in Oekraïne onzeker is.

Kan ik (als dat nodig is) eerder stoppen met het aanbieden van woonruimte?

Particuliere woonruimte aanbieden gebeurt op vrijwillige basis. U kunt hier met uw gasten goede afspraken over maken. Neem contact op met de gemeente als het logeren niet meer gaat.

Ik vang thuis Oekraïense vluchtelingen op. Waar kunnen zij zich registreren?

Oekraïense vluchtelingen kunnen zich registreren in de gemeente waar zij (tijdelijk) verblijven. Dat gebeurt in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit geldt voor personen die met een identificatiebewijs kunnen aantonen dat zij de Oekraïense nationaliteit hebben. Ook moeten ze een (tijdelijk) verblijfsadres hebben.

De laatste informatie over inschrijven vindt u bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens: Inschrijving van personen uit Oekraïne in de BRP | Nieuwsbericht | Rijksdienst voor Identiteitsgegeven (RVIG.nl).

Kan ik een vergoeding krijgen als ik Oekraïense vluchtelingen woonruimte aanbied?

Er is een landelijke regeling in de maak voor een financiële bijdrage aan vluchtelingen uit Oekraïne. Vanuit die bijdrage kunnen ze eventueel voor de woonruimte of voor maaltijden betalen. Binnenkort wordt de regeling bekend gemaakt. Zodra het bekend is, laten wij het weten.

Zorg, onderwijs, financiën en huisdieren

Hebben vluchtelingen uit Oekraïne toegang tot zorg?

Zorg

Het CAK heeft aangegeven dat medische zorg aan vluchtelingen uit Oekraïne volledig wordt vergoed via de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden. Voor zorg verleend aan vluchtelingen uit Oekraïne worden alle zorgkosten vergoed. Er wordt geen bijdrage gevraagd van de patiënt. De gemeente regelt psychosociale en acute medische hulp. 

Kijk voor meer informatie over zorg en zorgkosten op

Kunnen kinderen uit Oekraïne hier naar school?

Kinderen van 4 tot en met 17 jaar die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gekomen, hebben recht op onderwijs.

Kinderen van 4 en 5 jaar kunnen worden aangemeld op een reguliere basisschool. Dit kan elke willekeurige school in de buurt van het opvangadres zijn. Het onderwijs is gratis.

Kinderen van zes jaar en ouder kunnen terecht bij nieuwkomersonderwijs, daar leren ze o.a. de Nederlandse taal.

Praten met kinderen over de oorlog

Je kan er niet meer omheen: Rusland en Oekraïne zijn in oorlog. Grote kans dat jouw kind hier iets over opvangt, thuis, in de klas, op televisie of op social media. Het kan dus zijn dat jouw kind hier vragen over heeft. Misschien maakt je kind zich zorgen of begrijpt het niet wat er precies aan de hand is. Of misschien kennen jullie mensen die daar wonen. Of hebben jullie zelf te maken gehad met geweld of een gedwongen verhuizing waardoor het extra reacties oproept in het gezin.

In alle gevallen is het goed om over de oorlog te praten, maar hoe pak je dat aan? Het belangrijkste is: stel vragen en luister naar je kind. Hieronder 5 tips die jou bij dit gesprek kunnen helpen.

Nederlands jeugdinstituut

Mogen vluchtelingen uit Oekraïne werken in Nederland?

Bekijk alle beschikbare informatie over dit onderwerp op de website van de Rijksoverheid.

Krijgen vluchtelingen uit Oekraïne financiële steun?

Vluchtelingen uit Oekraïne die in gemeentelijke opvanglocaties verblijven krijgen per week per persoon € 60 leefgeld. Vluchtelingen die gebruikmaken van particuliere opvang krijgen € 135 per week. Dit bedrag loopt af bij meerdere inwonenden uit het hetzelfde gezin. Vluchtelingen kunnen hiermee bijdragen aan in de kosten van het gastgezin.

Gemeenten werken momenteel hard om het uitkeren van dit geld mogelijk te maken. Zodra hier meer over bekend is, melden we dat hier.

Moeten huisdieren uit Oekraïne worden gecontroleerd door een dierenarts?

Vanwege de situatie zijn de regels voor het reizen van vluchtelingen met huisdieren vanuit Oekraïne en Rusland tijdelijk versoepeld. Omdat in deze landen hondsdolheid (rabiës) voorkomt, is het van groot belang dat de dieren zo snel mogelijk door een dierenarts worden gezien. Zo proberen wij te voorkomen dat vluchtelingen vanuit Oekraïne en Rusland met hun huisdieren onbedoeld rabiës meenemen naar Nederland.

Let op, deze uitzonderingen gelden niet voor huisdieren zonder eigenaar. Het is beter om de dieren daar te helpen. Word je gebeten of gekrabd door een dier uit deze landen, meld je dan bij de huisarts of de GGD in de regio. Probeer ook ander contact zoals likken zoveel mogelijk te voorkomen met deze dieren.

Invloed op zakendoen

Sinds de Russische inval in Oekraïne komen er veel vragen binnen van ondernemers over de gevolgen van dit conflict voor de handel. Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen in verband met de situatie tussen Rusland en Oekraïne.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland