Eerste herdenking bij Joods Namenmonument Beverwijk

Voor het eerst vindt er een herdenking plaats bij het Joods Namenmonument Beverwijk op begraafplaats Duinrust. Vorig jaar op 25 maart onthulde burgemeester Martijn Smit het monument samen met rabbijn Shmuel Spiero. Op dit monument staan de 99 namen van Joodse mannen, vrouwen en kinderen die in de Tweede Wereldoorlog vanaf Beverwijk en Wijk aan Zee weggevoerd werden en niet meer terugkeerden. Het Castor College heeft het Joods Namenmonument Beverwijk inmiddels geadopteerd.

Deze eerste herdenking is op donderdag 23 maart om 16.00 uur. Iedereen is welkom. Leerlingen van het Castor College helpen vanaf nu ieder jaar mee tijdens de herdenking. Dit jaar dragen zij zelfgeschreven gedichten voor en enkele leerlingen noemen de 99 namen van de vermoorde Joodse inwoners van Beverwijk.

Burgemeester Martijn Smit houdt een toespraak tijdens de herdenking. Oud-stadsarchivaris Jan van der Linden – de initiatiefnemer van het monument – vertelt iets over de geschiedenis van Joods Beverwijk. De burgemeester legt namens de gemeente een krans neer. Daarna leggen Jan van der Linden en Wim Spruit namens de Stichting 4 mei Beverwijk een krans, gevolgd door een bloemstuk van de leerlingen van het Castor College.

Na twee minuten stilte is er voor het publiek een momentje om een bloem of een steentje neer te leggen. Na de herdenking is er ter afsluiting een samenzijn in de koffiekamer van de begraafplaats.

Het monument is ontstaan dankzij de Werkgroep Joods Namenmonument Beverwijk, onderdeel van de Stichting 4 mei Beverwijk.