Een paar maanden geleden kwam accountantskantoor BDO met een jaarlijkse benchmark. Dat is een vergelijking van de financiële positie van alle Nederlandse gemeenten. Hierbij heeft BDO gekeken naar alle financiële stukken die beschikbaar zijn. Beverwijk kreeg maar liefst een 9 als rapportcijfer.

Zeer goed dus, en dat klopt ook. De algemene reserve, onze gezamenlijke spaarpot, is vrij groot. We hebben meerjarig wel een tekort, maar dat lijkt beheersbaar. Veel gemeentes zijn wat dat betreft jaloers op Beverwijk.

Komende weken bespreekt de gemeenteraad de kadernota. Daarin staan de meest actuele cijfers over hoe het gaat met bijvoorbeeld de kosten van de jeugdzorg, de Wmo en maatschappelijke voorzieningen. Taken die we van het Rijk hebben gekregen met onvoldoende geld om ze ook goed uit te kunnen voeren. We zien bijvoorbeeld dat er steeds meer kinderen gebruik maken van jeugdzorg. Dat is aan de ene kant goed, want we willen dat kinderen alle hulp krijgen om zo goed mogelijk op te groeien. Aan de andere kant kost dit wel steeds meer geld. Het is de vraag of dit niet slimmer kan. 

Bij veel gemeenten is het nu crisis. Dan lijkt het onvermijdelijk om te bezuinigen of lokale belastingen te verhogen. Als wethouder Financiën voel ik me verantwoordelijk om er alles aan te doen om dit in Beverwijk te voorkomen. Maar we willen ons wel voorbereiden op slecht weer. Daarom gaan we als college in gesprek met de gemeenteraad. Welke mogelijkheden zijn er om eerst zelf te besparen, voordat we verder kijken?

We realiseren ons goed dat veel Beverwijkers het moeilijk hebben. En niet zitten te wachten op belastingverhogingen. Als wethouder Financiën ga ik hard aan het werk om te voorkomen dat dat nodig is. Want elke euro die wij uitgeven is uiteindelijk niet van ons, maar van de belastingbetaler.