Ecoloog Klaas-Jan vertelt: "Beverwijkse tuinen zijn van groot belang voor veel diersoorten"
Ontdek het moois dat de natuur te bieden heeft in Beverwijk en Wijk aan Zee! Ecoloog Klaas-Jan Koedijk van Natuurlijke Zaken weet er alles van. Speciaal voor de inwoners van Beverwijk en Wijk aan Zee schreef hij een blog over de plaatselijke flora en fauna en wat je kunt doen om daar zo goed mogelijk voor te zorgen.
Biodiversiteit in (de gemeente) Beverwijk
Gelegen tussen duinen en polders, heeft Beverwijk een afwisselende natuur. De verscheidenheid aan soorten is groot. Soorten hebben elkaar vaak nodig om te kunnen bestaan. Zo heeft de in Beverwijk voorkomende gedoornde slakkenhuisbij lege slakkenhuisjes nodig omdat hij daar zijn eitjes in legt. Voor zijn voeding heeft hij de nectar en het stuifmeel van onder andere het echt bitterkruid nodig. Zonder de lege slakkenhuisjes of het echt bitterkruid wordt het bestaan van de gedoornde slakkenhuisbij lastig.
Het echt bitterkruid groeit op een zandige, kalkrijke bodem en lijkt wel wat op de paardenbloem. Diverse insecten, zoals de kleine vuurvlinder, bezoeken de gele bloemen op zoek naar nectar en zorgen voor de bestuiving. De boomleeuwerik (vogelsoort) speurt vanuit een hogere tak naar insecten om deze aan zijn jongen te voeren. Zo zijn soorten afhankelijk van elkaar en van hun omgeving. Deze biodiversiteit willen we graag behouden en waar mogelijk verbeteren.
Wat kun je zelf doen om de biodiversiteit te verbeteren?
Als je de oppervlakte van alle tuinen bij elkaar optelt, heb je het grootste natuurgebied van Nederland. Wel tien keer groter dan de Veluwe. Onze tuinen zijn van groot belang voor veel soorten.
Heb je een tuin? De volgende punten zorgen ervoor dat soorten ook in jouw tuin hun plek vinden:
• Gebruik zo min mogelijk verhardingen. Er zijn relatief weinig soorten die kunnen leven op, tussen of onder stenen. Dus; steen eruit, groen erin!
• Plaats een haag in plaats van een schutting. Hagen zijn een goede plek voor bijvoorbeeld vogels, insecten en egels. Zij vinden hier beschutting, bescherming en een voortplantingsplek. Een haag zorgt er ook voor dat de tuin niet volledig is afgesloten, zodat egels en andere dieren op bezoek kunnen komen;
• Plant zoveel mogelijk soorten die van nature in de omgeving voorkomen. Het liefst soorten die voedsel (nectar, bessen e.d.) produceren. Kijk op www.steenbreek.nl/tuintips voor meer informatie.
• Probeer eens wat spontaan te laten groeien, wie weet bloeit er dan op een dag het echt bitterkruid of een andere mooie en nuttige plant;
• Ruim de tuin aan het begin van de winter niet op. Bladeren op de grond en uitgebloeide bloemstengels zijn schuilplaatsen voor veel soorten;
• Laat dood hout staan; het ‘dode’ hout wordt door zwammen en vele insectensoorten opgeruimd en is een bron voor voeding en een verblijfplaats voor insecten;
• Plaats vogelkastjes, insectenhotels of een egelhuis, door het ontbreken van natuurlijke holtes is er een tekort aan woonruimte.
Hulp nodig?
• Er zijn verschillende instanties die helpen om de biodiversiteit rondom het huis te vergroten. Zoals de stichting Steenbreek, de Vogelbescherming of het IVN.
• Er zijn verschillende acties om mensen te mobiliseren om hun tuin te veranderen, zoals het NK Tegelwippen, de Week van de Groene Tuin, JouwDuintuin en MeerBomenNu.
• Er zijn veel app’s die soorten op naam kunnen brengen zoals ObsIdentify. Die soorten kun je daarna vastleggen via waarneming.nl. Zo ontdek je hoe biodivers jouw tuin is én draag je bij aan de kennis over soortenrijkdom in Beverwijk.
• Huisjeboompjebeter.nl en steenbreek helpen je op weg om je tuin te vergroenen.