“Omwonenden klagen niet meer over stank als ik met onderhoud bezig ben”, vertelt Rob Vermeulen, medewerker van het Team Openbare Ruimte (TOR) van gemeente Beverwijk. Het verschil zit ‘m in de brandstof: sinds ongeveer twee jaar rijden de wagens van het team op HVO100 in plaats van diesel. Het is een van de milieuvriendelijke verbeteringen in het gemeentelijk onderhoud.

Rob weet nog goed hoe het was toen de wagens nog op diesel reden. Tijdens onderhoud stond hij soms langere tijd met een ronkende motor de kraan te bedienen: “Dat is niet gezond hoor, als je daar de hele dag in staat.” 
HVO100 is een brandstof uit plantenresten, waar alle voertuigen met een dieselmotor op kunnen rijden. De motor moest er volgens Rob wel even aan wennen, vlak na de overstap sloeg ‘ie nog wel eens af. Maar dat is nu voorbij. Inmiddels vindt hij het een grote verbetering, omdat het veel minder schadelijk is voor het milieu en voor de gezondheid én omdat er bijna nooit meer bewoners met klachten op hem afkomen.

Rob in zijn bedrijfswagen

Milieuvriendelijk schoonmaken

Nog zo’n dubbelslag heeft het team gemaakt met de schoonmaakmiddelen. Die zijn tegenwoordig biologisch afbreekbaar, terwijl er voorheen schadelijke stoffen in zaten. Ook dat is beter voor het milieu én voor de gezondheid van de mensen die ermee werken. En ook dat was even wennen… “Als ik verkeersborden schoonmaak, moet het schoonmaakmiddel wat langer inwerken. Het wordt net zo schoon, het duurt alleen iets langer.”
Ook het middel waarmee olie van de weg wordt geruimd als er bijvoorbeeld een ongeluk is geweest, is tegenwoordig biologisch afbreekbaar. “Dat willen we liever, want het spoelt allemaal zó de natuur in.”

Hergebruik van klinker tot speelmat

Gemeente Beverwijk vindt hergebruik van materialen belangrijk en voert beleid om verspilling tegen te gaan. Dat is ook te merken bij het Team Openbare Ruimte. “Als we klinkers uit een straat rooien, slaan we die op om ergens anders weer te gebruiken, maar dat deden we eigenlijk altijd al. Nieuwer is dat we ook rubber hergebruiken, zoals de rubberen matten onder speeltoestellen. Als we die voorheen moesten vervangen, werden de oude bij het restafval gegooid. Dat is nu een gescheiden afvalstroom. Ook voor plastic hebben we een aparte afvalcontainer.”

Elektrisch materieel

Elektra heeft Robs speciale belangstelling, daarom is hij blij dat er steeds meer elektrisch materieel op de markt komt. De zaagmachines om het groen mee te onderhouden bijvoorbeeld. “Vroeger had je een of twee aanbieders van elektrisch materieel, maar dat worden er steeds meer. De hogedrukreiniger loopt helaas nog op diesel, die zou eigenlijk ook elektrisch moeten zijn.”
Daarbij stelt hij wel: “De energie moet dan wel uit zon of wind komen, anders heb je er nog niet zoveel aan. En de lithium uit de accu’s moet goed gerecycled worden, anders krijgen we daar een groot probleem mee.”

Rob Vermeulen van Team Openbare Ruimte

Van grijs naar groen

Een andere verandering die Rob van dichtbij meemaakt, is dat de gemeente steeds kritischer kijkt naar bestrating: is die overal wel echt nodig? Kan het worden vervangen voor groen? Dan komt het Team Openbare Ruimte in actie. 
Een van de voordelen van minder bestrating is dat je daarmee problemen met hevige regenbuien voorkomt. En dát vindt Rob heel belangrijk. Wat hem betreft kun je het beste meer waterpartijen in de gemeente aanbrengen: “Zoals die plas water bij de Dorpsweide in Wijk aan Zee. Dat moeten we meer hebben, dat is ideaal.”

Zonnepanelen en accu’s

Ook naast zijn werk is rob met duurzaamheid bezig. Zo is hij heel bedreven met elektra; hij heeft de zonnepanelen op zijn dak thuis verbonden met AGM-accu´s en een lithium-batterij. “De energie uit mijn zonnepanelen sla ik op in de accu’s. Ik neem bijna geen energie meer af van Liander, ze belden zelfs om te vragen wat er bij me aan de hand was.”
Hij hoopt ooit zelf ‘off-grid’ te kunnen wonen, dus volledig zelfvoorzienend.

Rob laat iets op zijn telefoon zien