Duurzame VvE: ‘Welke hulplijnen kunnen we inzetten?’

Rustig is het nog niet geweest, sinds Laura de Boer in 2022 bestuurslid werd van haar Vereniging van Eigenaren (VvE). Vooral groot noodzakelijk onderhoud vergt veel tijd. Ondertussen is er de wens om te verduurzamen, maar dat is een langdurig traject, vertelt ze eerlijk.

Laura woont in een appartementencomplex aan de Laan van Blois in Beverwijk. Het gebouw uit de jaren vijftig is dringend aan modernisering toe. Hoe dat het beste aangepakt kan worden, beslissen alle bewoners samen via de VvE.  “Veel woningen hebben aan de achterzijde nog enkel glas, dat is echt niet meer van deze tijd”, geeft Laura als voorbeeld. Ook de portiekingangen zijn volledig open: als die afgesloten zouden zijn, zou dat veiligheid, comfort én energiebesparing opleveren.

Maar zover is het nog niet, want er wacht een enorme klus: de standleidingen in het hele complex moeten worden vervangen. Dat zijn de belangrijkste waterleidingen in een flatgebouw waar alle andere leidingen op uitkomen. In de praktijk betekent dit dat élke bewoner te maken krijgt met bouwwerkzaamheden in keuken en badkamer. De organisatie daarvan ligt in handen van het VvE-bestuur in samenwerking met de nieuwe VvE-beheerder. Deze VvE-beheerder heeft de kennis in huis en helpt met verschillende zaken.

(Geen) tijd voor duurzaamheid

“Onze grote bottleneck is tijd”, vertelt Laura. Zij vormt samen met één andere bewoonster het bestuur, werk dat ze naast hun eigen, drukke leven doen. Kennis opdoen van het gebouw en van het werk dat nodig is, het vertrouwen winnen van de bewoners, keuzes afwegen: het zijn allemaal bezigheden die Laura leuk vindt, maar het is ook intensief. “En mensen schrijven ons ook aan over klein onderhoud of overlast door onderhuur.”

Een volle agenda dus voor de twee vrouwen: verduurzaming is dan iets dat er al snel ‘bovenop’ komt.

Een sprekend voorbeeld daarvan heeft deze VvE helaas van dichtbij meegemaakt. “In de afgelopen drie, vier jaar moest er een nieuw dak worden gelegd. Meerdere eigenaren vroegen toen of de plaatsing van zonnepanelen daarin mee kon worden genomen. We wilden in ieder geval dat de dakconstructie het aankon. Maar onder het vorige bestuur en de vorige beheerder werd dat keer op keer afgeketst, het liep niet. Toen wij het bestuur overnamen, was dat project al zo ver op weg, dat we alleen nog maar konden zorgen voor een goede afronding. De komst van zonnepanelen moet helemaal opnieuw worden opgepakt.”

Laura op het dak van haar gebouw

Samen oplossingen zoeken

Een van de oplossingen die Laura ziet om tijd te winnen, is om extra informatieavonden te houden voor bewoners. Zo hangt niet alles af van de officiële VvE-vergadering, die slechts één keer per jaar wordt gehouden . “Voor de standleidingen houden we een informatieavond voor alle eigenaren, zodat de besluitvorming op de jaarlijkse vergadering sneller kan verlopen. Zo blijft er tijd over voor andere onderwerpen, zoals dat enkel glas.”

Ook zouden Laura en haar mede-bestuurster graag commissies willen vormen naast het bestuur: bewoners die het leuk vinden om zich in één onderwerp te verdiepen.

“Laatst was ik in gesprek met een bewoonster wiens keukenleiding niet volledig ontstopt kon worden,  waardoor de nieuw geplaatste vaatwasser niet goed doorstroomde. Toen het gesprek leidde naar verduurzamen gaf zij aan dat ze ons graag wil helpen als er dingen uitgezocht moeten worden. Als je mensen persoonlijk spreekt, kom je erachter wie wat zou kunnen doen.”

Samenwerking met andere VvE’s

Laura ziet ook de samenwerking met andere VvE’s als een kans. Gemeente Beverwijk organiseerde enkele maanden geleden een informatiebijeenkomst over duurzame maatregelen voor VvE-besturen. Dat vond ze heel interessant. “Je krijgt ideeën over waar je moet beginnen, dat is heel nuttig. Maar ik vond het vooral heel fijn om met bestuursleden van andere VvE’s in gesprek te raken. Dan weet je wat anderen oppakken en welke uitdagingen daarbij komen kijken.”

Ze zou het heel goed vinden als er een gezamenlijk platform komt, waarop bestuurders informatie met elkaar kunnen uitwisselen en elkaar verder kunnen helpen. Ook zou dat een startpunt voor gezamenlijke inkoop kunnen zijn: dat maakt duurzame aanpassingen haalbaarder en betaalbaarder, want het verhogen van de maandelijkse bijdrage is voor elke VvE een heikele kwestie.

Toekomstdoel

Genoeg plannen dus, en Laura spreekt met plezier over alles wat ze heeft meegemaakt sinds ze tot het bestuur is toegetreden. “Het is heel leuk om je buren en het gebouw waarin je woont op een andere manier te leren kennen.”

Uiteindelijk willen Laura en haar mede-bestuurster toewerken naar het toekomstdoel waar heel Nederland zich op voorbereidt: een gasloos wooncomplex. “Dat hebben we wel met elkaar besproken. Maar daar moet je voorzichtig mee omgaan, omdat je niet weet of de bewoners de kosten die daarbij horen, kunnen dragen. Daarnaast kan niet alles tegelijk, ons meerjarenonderhoudsplan (MJOP) is onze leidraad. Het is een kwestie van inplannen: wanneer gaan we welke klussen aanpakken, welke hulplijnen kunnen we daarbij inzetten en hoe staat de VvE er financieel voor?”

Tips van Laura voor andere VvE’s

  • Neem een lidmaatschap op een vakblad. Wij hebben een lidmaatschap op VvE Magazine en dat geeft veel aanknopingspunten om aan de slag te gaan;
  • Als je de mogelijkheid krijgt om kennis op te doen, zoals tijdens zo’n gratis informatiebijeenkomst van de gemeente, neem dat dan met beide handen aan;
  • Zorg dat bewoners je weten te vinden, ga ook eens persoonlijk langs als er iets aan de hand is. Dan weet je wat er speelt, hoe er over duurzaamheid wordt gedacht en wie bereid is om te helpen.
  • Zoek de samenwerking! Zowel binnen als buiten de VvE. Bijvoorbeeld door een platform op te richten voor VvE-besturen.