16,9 miljoen euro voor het Digitaal Gezondheidscentrum

Zorgverzekeraars Zilveren Kruis en VGZ hebben samen 16,9 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van het Digitaal Gezondheidscentrum (DGC). Dit centrum helpt mensen met een chronische ziekte in de regio Kennemerland. Met dit geld wordt de zorg en ondersteuning voor deze mensen verbeterd.

Het DGC helpt mensen met chronische ziekten om beter met hun ziekte om te gaan. Ze krijgen begeleiding die bij hun situatie past. Mensen kunnen thuis hun gezondheid meten en bijhouden via apps. Deze apps geven informatie over hun ziekte en helpen hen om meer grip te krijgen op hun gezondheid. Verpleegkundigen praten met de mensen over hoe ze gezond kunnen blijven, lichamelijk en geestelijk. Door deze aanpak werken zorgverleners beter samen en blijft de zorg voor iedereen goed bereikbaar.

Samenwerking tussen zorg en welzijn

In 2023 startten verschillende zorgorganisaties, zoals het Rode Kruis Ziekenhuis, Huisartsen Midden en Zuid-Kennemerland, ViVa! Zorggroep en Heliomare, samen met de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen het DGC. Omdat we samenwerken, kunnen we mensen met chronische ziekten sneller en beter helpen. Naast zorg kunnen mensen ook hulp krijgen bij bijvoorbeeld schulden of deelnemen aan sociale activiteiten in de buurt. En kunnen mensen ook zelf meer doen om gezond te blijven. Zij kunnen bijvoorbeeld advies krijgen over sporten en bewegen op een manier die bij hen past.

Plannen voor de toekomst

Het DGC wil in de toekomst nog meer mensen helpen. Ze willen met meer zorgorganisaties gaan samenwerken zodat mensen met een chronische ziekte nog beter ondersteund worden. Het doel is dat mensen meer controle hebben over hun eigen leven en gezondheid.

Geld van de overheid

Het geld voor het DGC komt uit het Integraal Zorgakkoord (IZA). Dit is een plan van de overheid om de zorg beter en betaalbaar te maken. In totaal heeft de overheid 2,8 miljard euro beschikbaar gesteld voor zorgprojecten zoals het DGC. Zorgverzekeraars Zilveren Kruis en VGZ vinden het belangrijk dat mensen niet alleen thuis zorg krijgen, maar ook hulp bij mentale en sociale problemen.

Wethouders Özütok en Struijf: "Zorg en welzijn dichter bij de mensen"

Wethouders Nevin Özütok (Volksgezondheid) en Sjaak Struijf (Wet maatschappelijke ondersteuning en Welzijn) van gemeente Beverwijk zeggen: “Het Digitaal Gezondheidscentrum is een goed voorbeeld van hoe we zorg dichter bij de mensen kunnen brengen. Door samen te werken met verschillende zorg- en welzijnsorganisaties, kunnen we mensen met een chronische ziekte beter ondersteunen. Dit gezamenlijke project zorgt ervoor dat iedereen de hulp krijgt die hij of zij nodig heeft. Op het juiste moment en op de juiste plek.”