Buurtacties in De Lanen: ‘Een groene plek in de wijk werkt verbindend’

Samen met anderen je eigen wijk verbeteren? Dat idee sprak Annemieke van Amersfoort erg aan. En dus besloot ze zich als vrijwilliger aan te sluiten bij een buurtteam dat verschillende duurzame acties uitvoert.  “Ik had niet gedacht dat ik het zo leuk zou vinden”, zegt ze over haar ervaringen.

Annemieke woont in De Lanen, deel van de Broekpolder, waar de organisatie Buurkracht buurtbewoners begeleidt om zich in te zetten voor de wijk. Medebewoners hadden al eerder een enquête gehouden onder buurtgenoten met de vraag: ‘hoe zou jij onze wijk willen verduurzamen?’

De meeste interesse was er voor warmtepompen en zonnepanelen. Ook kwamen veel groene wensen boven, van een voedselbos tot een vlindertuin.

Zonnepanelenactie

Annemieke kwam allereerst in het team terecht dat zich met de zonnepanelen bezighield. Ze zocht samen met anderen twee goede leveranciers uit. “Dat vond ik leuk om te doen, omdat ik mijn vaardigheden uit mijn vorige job als contractmanager kon gebruiken.”

Ook organiseerde het team een informatiebijeenkomst. “Omdat leveranciers van zonnepanelen op het moment volop werk hebben, konden we geen scherpe prijs bedingen”, legt Annemieke uit. “Maar we konden wél zorgen voor goede informatie.”

De bijeenkomst werd minder goed bezocht dan die over warmtepompen. Toch hebben in ieder geval twee huishoudens daadwerkelijk zonnepanelen geplaatst dankzij de informatie die ze op deze avond kregen. Annemieke kijkt er tevreden op terug: “Ondanks de lage opkomst vond ik het heel geslaagd, omdat we samen iets goeds hadden georganiseerd. En ieder huishouden dat je over de drempel kunt helpen is er één.”

Foto van Annemieke en haar hond in hun wijk

Samen verder

De bewoners van De Lanen hebben de smaak te pakken: ze willen nog meer doen voor de wijk, nu de acties voor zonnepanelen en warmtepompen achter de rug zijn. Deelnemers aan de twee acties gaan samen aan de slag. Er is inmiddels een eerste brainstormbijeenkomst geweest. Annemieke vertelt met plezier over alle leuke, groene plannen die over elkaar heen buitelden. “We raakten niet uitgepraat.”
Er zijn nu twee plannen die het team verder gaat uitwerken. Het ene is om meer groen in de wijk te creëren. Bijvoorbeeld een gemeenschappelijke tuin, waar je ook iets kunt leren over de natuur. “Groen maakt een wijk leefbaarder”, zegt Annemieke. “Het werkt verbindend als je een groene plek hebt waar je naartoe kunt gaan.”

Het tweede plan is om een regentonnenactie te houden. Ook daar is Annemieke enthousiast over. Ze heeft zelf al een regenton en kan het iedereen aanraden. Het water kun je gebruiken om je tuin mee te besproeien, en je kamerplanten doen het zelfs beter op regenwater dan op kraanwater.

Voldoening

“Het is erg leuk om met elkaar iets te organiseren en te creëren, om samen naar iets toe te werken”, zegt Annemieke. “Het geeft veel voldoening om je in te zetten voor je eigen wijk.”

Ze is ook vol lof over de professionele ondersteuning van de organisatie Buurkracht. “Onze contactpersoon Chris Bakker leidde de vergaderingen en was echt een motor achter het hele proces. Hij gebruikte bijvoorbeeld goede methodes om gestructureerd te brainstormen, dat was interessant om mee te maken.”

Dat Beverwijk dankzij de acties ook groener en duurzamer wordt, was voor Annemieke niet de belangrijkste drijfveer. “Je hoeft niet per se heel erg met het milieu bezig te zijn om hieraan mee te kunnen doen. Als je je buurt maar wilt verbeteren.”

Bewoner annemieke van amersfoort loopt met haar hond door een park

Samen mooi maken en mooi houden

Hoewel het team nog volop aan het plannen is, denkt Annemieke ook vooruit; ze hoopt stiekem dat ze volgend jaar al door een prachtig stuk groen loopt dat zijzelf heeft helpen ontstaan, en dat ze overal regentonnen ziet staan. Dan zal ze nog meer genieten van haar wandelingen met de hond door de wijk.

“En dan komt het beheer. Want iets onderhouden is misschien nog wel lastiger dan iets creëren. Hopelijk zijn er veel buurtbewoners die mee willen helpen om er iets moois van te maken en het mooi te houden!”

Meedoen?

Wil jij ook iets betekenen voor de nieuwe projecten in De Lanen? Misschien al tijdens het plannen, of tijdens de uitvoering? Laat het dan weten via deduurzamelanen@gmail.com of kijk op broekpolder.buurkracht-online.nl

Woon je ergens anders in Beverwijk en wil je ook jouw wijk duurzamer maken? Neem dan contact op met de gemeente.

Hoe komt een buurtteam tot stand?

Als het jou ook leuk lijkt om jouw wijk (duurzaam) te verbeteren, kun je contact opnemen met de gemeente. Jouw contactpersoon zal dan bekijken welke ondersteuning mogelijk is. De buurtteams in De Lanen zijn tot stand gekomen met hulp van de maatschappelijke organisatie Buurkracht. De gemeente heeft deze organisatie ingehuurd om buurten in beweging te brengen en professionele ondersteuning te bieden. Dit is geen standaardoplossing; in sommige gevallen ondersteunt de gemeente door informatie te bieden, of door buurtteams met elkaar in contact te brengen. Iedere situatie is dus anders.