Borstbeeld Vessies – Gerard van der Leeden
1984, Breestraat
Materiaal: brons
Het levendige hoofd van voormalig stadsbestuurder Willem Vessies kijkt zelfbewust de wereld in. Schuin van ons wegkijkend in een bevroren momentopname. Dat maakt dat deze kop het standaard borstbeeld ontstijgt. Het maakt ook nieuwsgierig naar de man die zo goed wordt verbeeld.
Boerenzoon Willem Vessies was de oudste van een gezin van tien kinderen. De familie woonde aan de Torenstraat, aan de voet van de Wijkertoren. Willem was eerst melkboer voordat hij de gemeentepolitiek inging. Van 1949 tot 1970 was hij wethouder. Samen met medebestuurders wilde hij Beverwijk stedelijke allures bezorgen. ‘Een heuse city’ moest de Wijk worden. Iets te hoog gegrepen, zou je kunnen stellen. De waardering voor Willem Vessies was er niet minder om. Hij stond bekend als hulpvaardig en vriendelijk. Ook streed hij voor de Breestraat als warm kloppend hart van de stad. De middenstand liep dan ook met hem weg.
De bedoeling van deze kop is om Vessies te herinneren alsof hij nog middenin de gemeenschap staat. En daarmee verschilt het beeld bijvoorbeeld sterk van de kop van Kennedy. Hij straalt meer het stoere optimisme van de jaren zestig uit. Let ook op het staaltje van vakmanschap, zoals van der Leeden toepaste bij de overgang van borst naar sokkel. Zo’n overgang is voor iedere portretmaker een van de lastigste onderdelen van een borstbeeld.
Gerard van der Leeden kreeg na het overlijden van Vessies in 1984 de opdracht voor dit bronzen borstbeeld. Hij bereidde zich goed voor door foto’s van de overledene te bekijken en door met bekenden van Vessies te spreken.