Bewoonster Eveline: “De kracht van Oosterwijk zit in het collectief”

“Ik weet niet wat het is, maar die wijk gaat me gewoon aan m’n hart”, zegt Eveline den Houdijker over ‘haar’ Oosterwijk in Beverwijk. Ze organiseert buurtfeesten en werkt als vrijwilliger voor het wijkpunt. Samen met haar man Rob brengt ze sfeer en gezelligheid in de buurt.

Eveline kwam in Oosterwijk wonen toen ze nog maar een baby was, in 1962. Ook Rob woont hier al van jongs af aan. Ze bewoonden de eerste huizen die hier werden gebouwd, de ‘hoogovenwijk’. “Je liep hier zo het weiland in, je kon overal nog vlotjevaren”, vertelt hij. Ze hebben de wijk met de jaren zien groeien en veranderen.

Wijkpunt voor en door bewoners

Eveline herinnert zich nog goed dat ze met alle buren wel even een praatje had. In de loop der jaren werd dat minder. Toen er een wijkwinkel opende, besloot ze dan ook meteen om zich daarvoor in te zetten. “Het was voor en door bewoners, een plek voor ontmoetingen”, vertelt ze. “Die sociale praatjes vind ik belangrijk, ik mis het ook zelf.”

De wijkwinkel is inmiddels uitgegroeid tot wijkpunt. 4 keer per week is er een koffie-uurtje en 1 keer per week kunnen buurtbewoners hier terecht voor professionele hulp met hun administratie. Ook is er een activiteitenprogramma. Het wijkpunt is een paar keer verhuisd, maar heeft inmiddels een vaste plek aan de Beneluxlaan 95.

Muziek

Het wijkpunt heeft een vaste groep van 5 vrijwilligers – plus 1, zegt Eveline daarbij, want Rob springt regelmatig bij als er bijvoorbeeld een extra paar handen nodig is voor de afwas. Ook heeft hij bij het kerstfeest wel eens voor de muziek gezorgd. Dat past helemaal bij hem, want Rob is al meer dan 40 jaar vrijwillig organist in verschillende kerken en verzorgingshuizen. In 2024 kreeg hij een welverdiend lintje voor zijn jarenlange muzikale inzet.

Modeshow en andere spektakels

2 keer per week is Eveline gastvrouw in het wijkpunt. Ze heet bezoekers welkom en schenkt koffie en thee. Het meest in haar element is ze echter als mede-organisator van activiteiten.

“Ik heb eens een modeshow gedaan met kinderen uit de buurt. Iedereen droeg kleding uit het land van herkomst. ‘Dan moeten wij dus óók in klederdracht’, zei ik tegen mijn mede-vrijwilliger. Dat was een erg leuke ervaring.”

En zo zijn er meer goede herinneringen, zoals aan Sinterklaasfeesten en themamiddagen rond eten, van Pannenkoekendag tot Snertdag.

Naast haar inzet voor het wijkpunt is Eveline óók de drijvende kracht achter meerdere straatfeesten. De laatste keer was er hilarisch veel plezier met een opblaasbare rodeostier. “De grootste raddraaier van de straat vroeg wanneer we weer zo’n feest zouden houden. Dán heb je iets bereikt.”

Samen voor verbetering

De feesten en samenkomsten geven tegenwicht aan de problemen waar de wijk ook mee kampt. Eveline en Rob kennen mensen die eenzaam zijn, zien dat er slordig wordt omgegaan met grofvuil, en hebben ook wel eens met agressie te maken gehad. Het is de vaste overtuiging van Eveline dat je die problemen het beste oplost in het collectief. Samen optrekken, samen leuke dingen ondernemen, samen praktisch nadenken over verbetering. Dat is soms lastig, omdat een deel van de buurtbewoners het Nederlands niet goed beheerst. Met sommige directe buren lukt het niet om een gesprek te voeren. Toch denkt Eveline dat die moeilijkheden te overwinnen zijn, als je er samen aan werkt.

Werken aan de buurt

Eveline en Rob zijn positief over de ‘Schoon, Heel en Veilig’-dagen die de gemeente in de wijk organiseert. Buurtbewoners, verschillende instanties en de gemeente ruimen dan samen op. Ook kunnen buurtbewoners hun vragen en zorgen kwijt.

“Het is wat rustiger geworden, ik hoor mensen wat minder klagen”, merkt Eveline. Ze zegt het met wat voorbehoud, want er is nog genoeg werk aan de winkel. Eens in de 2 maanden is ze aanwezig bij een bewonersbijeenkomst, waarbij problemen in de wijk worden besproken die binnen enkele maanden opgelost kunnen worden. “De afvalcontainers zijn bijvoorbeeld alleen te openen met een pasje, maar wat nu als je zwerfvuil weg wilt gooien? Daar wordt dan een oplossing voor gezocht.”

Sluit je aan!

Eveline blijft zich onvermoeibaar voor haar wijk inzetten. In de zomer van 2025 wil ze samen met andere buurtbewoners een groot Midzomernachtfeest organiseren. Ze hoopt dat er veel medeorganisatoren van verschillende herkomst opstaan voor deze én andere activiteiten. “Iedereen vindt het fantastisch als het zover is, maar je hebt ook mensen nodig die meehelpen”, zegt ze. Daarom roept ze al haar buurtgenoten op: “Sluit je aan, probeer er met elkaar iets van te maken!”