Beverwijk in actie tegen geweld tegen vrouwen

In de raadszaal van het Stadhuis organiseerde de gemeente Beverwijk een bijzondere bijeenkomst in het kader van Orange the World, de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Tijdens de bijeenkomst gingen professionals uit diverse sectoren in gesprek over hoe geweld tegen vrouwen beter gesignaleerd en voorkomen kan worden. Burgemeester Martijn Smit opende de bijeenkomst, gevolgd door een inspirerend gesprek met wethouder Nevin Özütok, Vera Bergkamp (bestuurder Zorgbalans) en Wianne Brandt (directeur Veilig Thuis Kennemerland). Na dit panelgesprek wisselden de aanwezige professionals ervaringen en ideeën uit.

De bijeenkomst bracht vertegenwoordigers samen van maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen, de politie, huisartsen, zorginstellingen, Veiligheidsregio Kennemerland, en beleidsadviseurs op het gebied van veiligheid en het sociaal domein. Tijdens het gesprek werden concrete ideeën besproken om geweld in een vroeg stadium te signaleren en de juiste hulpverlening te bieden. De samenwerking tussen verschillende sectoren werd als essentieel gezien om het probleem effectief aan te pakken.

Orange the World: waarom actie nodig is

Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen te maken met geweld. In Nederland ligt dit percentage nog hoger, namelijk 45%. Onder het thema ‘Veilig, overal en altijd’ vraagt Orange the World dit jaar aandacht voor geweld op plekken waar vrouwen en meisjes zich veilig zouden moeten voelen: op straat, thuis, op school, op het werk, en online. Door geweld bespreekbaar te maken en signalen te herkennen, kunnen professionals en inwoners bijdragen aan een veiliger samenleving.

Medestanders voor een betere toekomst

Alle aanwezige professionals verklaarden zich aan het einde van de bijeenkomst #Medestander van Orange the World. Dit betekent dat zij zich actief inzetten om geweld te signaleren, slachtoffers te ondersteunen en preventie te bevorderen. Daarbij werd benadrukt dat niet alleen vrouwen en meisjes, maar ook mannen en jongens een belangrijke rol spelen in het doorbreken van de vicieuze cirkel van geweld.

Beverwijk kleurt oranje

Van 25 november tot 10 december licht de gemeente Beverwijk verschillende gebouwen oranje op om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Dit visuele statement is onderdeel van een wereldwijde campagne waarmee steden en landen laten zien dat zij zich inzetten voor een veiligere samenleving.

Samen bouwen aan een veilige toekomst

Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat geweld tegen vrouwen alleen kan worden gestopt door samen te werken. Dit vraagt om betrokkenheid van individuen, organisaties, bedrijven en overheden. Het vroegtijdig signaleren van geweld, het bieden van hulp en het doorbreken van taboes zijn hierbij cruciale stappen. Beverwijk laat met deze bijeenkomst en deelname aan Orange the World zien dat het zich actief inzet voor een veiliger samenleving waarin iedereen zich veilig kan voelen.

Achtergrondinformatie gesprekspartners wethouder Nevin Özütok

Over Vera Bergkamp

Vera Bergkamp is sinds juni 2024 bestuurder bij Zorgbalans. Daarvoor was zij Voorzitter van de Tweede Kamer en D66-Kamerlid met langdurige zorg en familierecht in haar portefeuille. Ze heeft zich altijd ingezet voor betaalbare en toegankelijke zorg. Ook werkte ze samen met wethouder Nevin Özütok aan de aanpak van psychisch geweld en geweld achter de voordeur. Dit onderwerp blijft haar grote aandacht houden, ook in haar werk bij Zorgbalans. Ouderenmishandeling is veelal een taboe en blijft nog vaak onbesproken, terwijl 1 op de 5 ouderen ermee te maken krijgt. Voldoende reden om er tijdens Orange the World aandacht voor te vragen.

Over Zorgbalans

Zorgbalans is een grote ouderenzorgorganisatie in Kennemerland en Zuid-Holland Noord. Met 3.600 medewerkers en 900 vrijwilligers ondersteunt Zorgbalans mensen met een zorgbehoefte, zodat zij zo zelfstandig mogelijk kunnen blijven leven. De organisatie biedt verzorging, verpleging, huishoudelijke hulp en revalidatie, zowel thuis als op woonzorglocaties. Lees meer op zorgbalans.nl.

Over Wianne Brandt

Wianne Brandt is sinds 2019 directeur van Veilig Thuis Kennemerland. Hiervoor was zij directeur bij Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond en werkte zij als mediator en verandermanager in de publieke sector.

Over Veilig Thuis Kennemerland

Veilig Thuis Kennemerland helpt slachtoffers van huiselijk geweld, waaronder geweld tegen vrouwen. Elke 8 dagen sterft in Nederland een vrouw door geweld in de relationele sfeer. Vaak is dit het gevolg van een lange periode van intimidatie en controle. Veilig Thuis biedt advies, verwerkt meldingen en werkt samen met andere instanties om slachtoffers te ondersteunen en een veilige situatie te herstellen. Zo helpt de organisatie vrouwen uit de cirkel van geweld te stappen en weer deel te nemen aan de maatschappij. Lees meer op veiligthuis-ken.nl.