Beschermd thuis / beschermd wonen
Hebt u door geestelijke problemen meer zorg en ondersteuning nodig? Dan kan dag-en-nachthulp een oplossing zijn. U wordt dan geholpen om goed voor uzelf te zorgen. Dit kan bij u thuis of u gaat ergens wonen waar u de juiste hulp krijgt. U kunt ons eerst bellen om de mogelijkheden te bespreken. Of u doet samen met uw begeleider of een familielid een melding.
Bel 0251 256 256 of gebruik onderstaande button naar het aanmeldformulier.
Heeft u een indicatie beschermd wonen en is deze voor 1 januari 2025 afgegeven? Dan kunt u:
- Een verlenging aanvragen voor deze indicatie
- Uw huidige indicatie wijzigen
Hiervoor moet u zich melden bij de gemeente Haarlem of u kunt gebruik maken van het meldingsformulier op de website van de gemeente Haarlem.
Begeleiding
- Bent u zelfstandig genoeg, dan kan beschermd thuis voor u een oplossing zijn. U woont thuis en krijgt dan vaak begeleiding. Dit kan gaan om geplande en ongeplande momenten. Met daarnaast de mogelijkheid om 24/7 een beroep te kunnen doen op de begeleiding.
- Hebt u veel ondersteuning nodig, dan kan beschermd wonen u helpen. U woont ergens anders, meestal in een groepswoning. In deze woning is altijd begeleiding aanwezig
Cliëntondersteuning
U kunt een cliëntondersteuner vragen om bij het gesprek te zijn. Dit is iemand die niet bij de gemeente werkt maar wel alle regels kent. U kunt dit via Socius Maatschappelijk Dienstverleners of Stichting MEE & de Wering krijgen.
- Klik hier voor meer informatie over Socius. Of bel op 0251 50 80 50 of mail info@socius-md.nl.
- Klik hier voor meer informatie over MEE & de Wering. Of bel MEE & de Wering op 088 0075 000 of mail naar info@meewering.nl.
Kosten
U betaalt altijd een eigen bijdrage:
- U betaalt voor beschermd thuis een eigen bijdrage. Dit is het landelijk vastgestelde abonnementstarief.
- Bij beschermd wonen in een verblijf hangt de hoogte van de eigen bijdrage af van uw inkomen en of u huur betaalt of niet. Gaat u beschermd wonen en betaalt u huur? Dan betaalt u nog steeds het abonnementstarief. Betaalt u geen huur? Dan betaalt u de eerste 4 maanden een lage eigen bijdrage en daarna een hoge eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen.
De eigen bijdrage
Het Centraal Administratiekantoor (het CAK) berekent of u een eigen bijdrage moet betalen voor de zorg die u krijgt en hoe hoog deze bijdrage is. U krijgt van het CAK ook de rekening voor het betalen van de eigen bijdrage.