Zo gaan Marijke en Frank van het gas af
“Het was soms bivakkeren in eigen huis”, vertelt Marijke Veenenbos over de langlopende verbouwing van hun geschakelde bungalow in Wijk aan Zee. Maar het resultaat mag er zijn: binnenkort kunnen ze de gaskraan afsluiten. Marijke en haar partner Frank wonen dan goed geïsoleerd en energiezuinig. En dat bevalt enorm goed!
Marijke en Frank vonden duurzaam leven altijd al belangrijk. Daarom gaven ze alle werkzaamheden die daarmee te maken hebben prioriteit. “We hebben nog steeds een oude badkamer en keuken, dat komt later wel. Eerst moest de isolatie goed zijn.”
Van die keuze hebben ze nooit spijt gehad, want bij elke stap merkten ze dat het wooncomfort vooruit ging. “Het binnenklimaat is heel stabiel, dat voelt erg prettig aan. We hoeven nooit hoger te stoken dan achttien graden, dan is het al echt aangenaam. De vloerverwarming zorgt ervoor dat we nooit koude voeten hebben, en omdat ook alle koudebruggen zijn geïsoleerd, is er nergens vervelende tocht in huis.”
Stappenplan
Er was wel flink wat doorzettingsvermogen en optimisme nodig om zover te komen. Gelukkig beschikken Marijke en Frank daar in ruime mate over. De verbouwing vond namelijk volledig plaats terwijl ze al in het huis woonden. De woning was verouderd en slecht geïsoleerd. Daarbij volgden ze een stappenplan met bouwkundig advies van het Duurzaam Bouwloket. De aannemer was al vanaf het begin betrokken en dacht actief mee.
De stappen hebben ze in etappes uitgevoerd, zodat ze de financiering over een langere periode konden verdelen. Dat maakte alle plannen financieel haalbaar.
Isoleren
De verbouwing begon in 2017 met het isoleren van de spouwmuren. Daarna was het dak aan de beurt. Marijke en Frank verwijderden eerst zelf de oude, slechte isolatie van glaswol. Die werd vervangen voor zeer goed isolatiemateriaal van twaalf centimeter dik. Het resultaat was meteen merkbaar, want via een slecht geïsoleerd dak verlies je veel warmte, zeker als dat een groot, plat dak is. “Inmiddels hebben twee buren met dezelfde soort huizen het ook zo gedaan, nadat ze bij ons zagen hoe groot de verbetering was.”
Na de vernieuwing van het dak plaatsten ze twaalf zonnepanelen.
Niet overal in de bungalow was spouwmuurisolatie mogelijk. Een lange muur onder de ramen werd voorzien van een voorzetmuur. Ook hier deden Marijke en Frank het voorwerk zelf; ze groeven grond af zodat de vakmensen meteen konden beginnen met het plaatsen van de isolatieblokken. Die werden vervolgens netjes gestuukt. Daarna werden alle ramen vervangen voor hr++-glas, inclusief het glas van de deuren.
Vloerverwarming
De meest ingrijpende klus was om vloerverwarming aan te leggen. Het makkelijkst verliep dat in het deel van het huis waar al een betonnen vloer lag. Maar in de huiskamer zat een houten vloer. Nadat die was uitgebroken, werden eerst zwaluwstaartplaten geplaatst voor de verwarmingsleidingen. Daarna werd een anhydrietvloer van zes centimeter gegoten. “Voor elke centimeter gold een week droogtijd… We mochten er niet op, en moesten ook oppassen dat er geen honden- en kattenpootjes opkwamen! Het was door het drogen heel vochtig in huis. Maar de vloerverwarming is nu zo heerlijk, dat hebben we er wel voor over gehad.”
Van zonneboiler naar warmtepomp
Binnenkort krijgen Marijke en Frank een volledig elektrische lucht-waterwarmtepomp, waarmee ze zowel het huis als het water gaan verwarmen. De afgelopen jaren maakten ze gebruik van een zonneboiler. Op zich een goed ding, vertelt Marijke, maar ze hebben er de nodige problemen mee gehad. “De boiler ging stuk omdat er teveel kalk in het water zat. Daar was een kalkfilter voor nodig. Tijdens de reparatie is er echter iets mis gegaan, de voeding was niet goed teruggeplaatst. Voordat we dat merkten… Een jaar lang heeft de boiler niet goed gewerkt, onze kosten vlogen omhoog, we snapten er niets van. Er zijn heel wat mensen komen kijken, voordat eindelijk een loodgieter ontdekte wat er aan de hand was.” De zonneboiler wordt binnenkort verwijderd en krijgt via de aannemer een tweede leven. Ondertussen heeft Frank de kelder dieper gemaakt om ruimte te maken voor de flinke warmtepomp. Marijke ziet uit naar de komst. Het gas kan dan écht worden afgesloten. Dan is de laatste stap uit het stappenplan volbracht.
Groei!
Zo’n verbouwing is een intensief traject en andere dingen kunnen er zomaar bij inschieten. Eén ding kreeg echter voorrang boven alles. “Ongeveer het eerste wat we deden, was twee bomen planten, een zwarte den en een olijf”, vertelt Marijke. “En dat is een goede keuze geweest, want ze zijn in die paar jaar enorm gegroeid en geven nu al schaduw. We hebben er veel plezier van. Dus als je gaat verhuizen naar een huis met een tuin en er staat nog geen boom: meteen doen!”