Aagtenpark
Het is een waterkoude dag als ik een rondje loop door het Aagtenpark. Hondenuitlaters groeten elkaar, hardlopers blazen zichtbare wolkjes waterdamp uit en de schaapjes houden het gras kort.
In de zomer hebben artikelen in het Noord-Hollands Dagblad twijfel gezaaid over de juiste toepassing van staalslakken bij het inrichten van het Aagtenpark. De staalslakken zijn zeven jaar geleden afgedekt met een dikke laag grond van 1 meter. Deze laag wordt jaarlijks geïnspecteerd. Tijdens mijn wandeling zie ik er niets bijzonders aan.
In de afgelopen tijd is het denken over het gebruik van staalslakken veranderd. Ook vinden we een schonere leefomgeving steeds belangrijker. Wij, college en gemeenteraad, vragen ons daarom af of de staalslakken nog steeds goed ingepast liggen en geen risico vormen voor onze gezondheid en ons milieu. Ik kan me voorstellen dat u als bewoner met dezelfde vragen zit.
Onderzoeksvoorstel
Deze week bespreken we in de gemeenteraad een onderzoeksvoorstel om met de kennis van vandaag naar het Aagtenpark te kijken. Ondertussen hebben we twee kleinere onderzoeken laten doen. Uit deze onderzoeken blijkt dat er een lichte pH verhoging is van bijvoorbeeld het drabbige water op de Aagtendijk. Het is zeer waarschijnlijk afstromend regenwater dat door contact met puin onderweg een iets hogere pH waarde heeft gekregen. Het zijn geen schreeuwend hoge pH waarden waardoor je direct kunt zeggen dat er contact is geweest met staalslakken.
Uit de onderzoeken die de gemeente heeft laten doen door twee verschillende bureaus, is er geen indicatie dat het regenwater in contact is gekomen met de staalslakken. Maar toch willen we grondiger onderzoek doen zodat we de twijfel die er is, weg kunnen nemen. Ook willen we in de toekomst beter geïnformeerd worden en meer grip houden op veranderingen in het Aagtenpark.
Zodat we hopelijk onbezorgd kunnen recreëren en gewoon blijven genieten van een rondje lopen in het park.