‘Beverwijk wordt steeds groener en duurzamer’
“Ik heb het getroffen, ik kijk vanuit mijn huis uit op groen”, zegt Kees Vroonhof. Dat fijne gevoel om bomen, struiken, planten en bloemen in de buurt te hebben, gunt hij iedereen. Mede daarom zet hij zich al tientallen jaren in als vrijwilliger voor een groener én duurzamer Beverwijk.
Sommige veranderingen hebben tijd nodig, maar met geduld en doorzettingsvermogen kom je er. Als er iets is dat de verhalen van Kees laten zien, is dat het wel. Neem bijvoorbeeld het Kerkplein bij de Grote Kerk. “Dat is heel versteend, jaren geleden zeiden we al dat daar iets aan moet gebeuren”, vertelt Kees, die in de buurt woont. “Maar het kost tijd om zoiets te veranderen. Nu is er actie, de gemeente heeft samen met bewoners, het Kennemer Theater en de bibliotheek een plan ontwikkeld zodat er meer groen komt op het plein.”
Blij door groen
Kees is enkele jaren raadslid geweest, en weet daardoor goed wat er leeft onder bewoners. “Wat ik vaak hoorde, waren opmerkingen als ‘Heemskerk is veel groener, waarom kan dat bij ons niet?’. Mensen willen graag meer groen om zich heen. Hoeveel het losmaakte toen de oude bomen in de Breestraat verdwenen! Gelukkig is er nu ander groen voor in de plaats gekomen, ik hoor van veel mensen dat ze daar erg blij mee zijn. Een groener Beverwijk is goed voor het welzijn.”
Hij merkt daarbij op dat mensen die gewend zijn om op straatstenen en gebouwen uit te kijken, soms niet weten wat voor verschil het maakt. “Pas als je het ervaart, merk je: oh ja, dit is fijn.”
Groen werkt als een spons
Meer groen en minder bestrating is niet alleen goed voor mensen; het is ook belangrijk om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Zoals de steeds hevigere regenbuien waar we mee te maken hebben. Hoe dat werkt, heeft Kees tijdens de afgelopen Lentemarkt laten zien met een maquette. “Dat is een bak waar een wijk in is nagebouwd, vol met gebouwen en bestrating. Dan pak je een gieter en laat zien wat er gebeurt als het regent. Alles loopt onder. Als je er dan sommige stenen blokjes uithaalt – bijvoorbeeld van parkeerplaatsen en tuinen – en vervangt door sponsjes, zie je dat het water wél weg kan. Die sponsjes, dat zijn de bomen en planten die ons helpen.”
Kees merkte dat deze presentatie echt tot de verbeelding sprak: “Vooral kinderen vinden het fantastisch en gaan er meteen mee aan de slag om blokjes te vervangen voor sponsjes.”
Met een lach voegt hij eraan toe: “En dan zou het natuurlijk geweldig zijn als ze eenmaal thuis tegels uit de tuin halen en er planten voor in de plaats zetten!”
Groeiende Lentemarkt
Al vanaf de eerste editie is Kees als vrijwilliger van EcoBeverwijk betrokken bij de organisatie van de Lentemarkt. “De opkomst viel in het begin nog tegen, terwijl het een flinke job was om te organiseren”, blikt hij terug. Sindsdien heeft hij de markt zien groeien tot een evenement waar jong en oud op afkomt. “Er zijn steeds meer organisaties bij betrokken, er is echt iets te beleven, en dat merk je. Het Centrum voor de Kunsten Beverwijk had bijvoorbeeld een voorstelling met oriëntaalse dans, daar kwam een heel multicultureel gezelschap op af. En al die bezoekers komen dan óók kijken bij de kramen over beleeftuinen en groendaken. Die combinatie werkt heel goed.”
Hij kijkt alweer uit naar de volgende editie, hopend dat voor steeds meer Beverwijkers een bezoekje aan de Lentemarkt er echt bij gaat horen aan de start van het buitenseizoen.
Duurzaam omgaan met energie
De Lentemarkt is een van de activiteiten waar EcoBeverwijk bij betrokken is, maar het is in de eerste plaats een energiecoöperatie. En ook daarin ziet Kees groei. De gemeente onderzoekt in samenwerking met EcoBeverwijk bijvoorbeeld de haalbaarheid van het allereerste collectieve zonnedak-project voor Beverwijk. Er komt dan een grote hoeveelheid zonnepanelen op een openbaar gebouw te liggen, waarvan omwonenden een deel kunnen kopen. Zo kunnen bijvoorbeeld flatbewoners en huurders die zelf geen zonnepanelen kunnen nemen, toch profiteren van duurzame energie.
Daarnaast geeft EcoBeverwijk aan zoveel mogelijk Beverwijkers energiebesparende tips. Kees is een van de energiecoaches die bij inwoners langsgaat om te kijken welke verbeteringen mogelijk zijn.
Meer begrip
Terugkijkend op de vele jaren waarin hij zich al bezighoudt met duurzaamheid, merkt Kees dat de belangstelling voor dit onderwerp toeneemt. Ook denkt hij dat mensen steeds beter begrijpen waaróm het zo belangrijk is om rekening te houden met de aarde. “Het is een traject, het gaat niet vanzelf. Maar Beverwijk wórdt steeds groener en duurzamer. Ik blijf nog wel eventjes bezig, want ik blijf het belangrijk vinden om hier met mensen over te praten.”