“Meer doen dan alleen duurzame regels volgen. Het is die slapeloze nacht wel waard”

De droom om een kwekerij te beginnen naast zijn hoveniersbedrijf in Beverwijk, bracht voor Richard van Zon een omwenteling in zijn leven teweeg. De ideale plek was namelijk op dat moment niet meer dan een stuk bouwgrond aan de Creutzberglaan. Hij bouwde er zijn eigen energieneutrale woning én een al even duurzaam bedrijfspand.  

Portret van Richard van Zon

Als je een nieuw gebouw wilt neerzetten, ben je aan regels gebonden om dat zo duurzaam mogelijk te doen. Maar die verplichtingen, daar draait het voor Richard niet om: “Je moet het wíllen.”
Dat zijn woning optimaal is geïsoleerd – met isolatiemateriaal van meer dan 40 centimeter dikte – vindt hij vanzelfsprekend: “Ons vorige huis hadden we ook al goed geïsoleerd, op een winterdag zag ik op ons dak de sneeuw nog liggen, terwijl het bij buren al was weggesmolten. De warmte vloog niet naar buiten.”

Alleen verwarmen als het nodig is

Het bedrijfspand naast de woning bestaat uit een loods, een kantine en een kantoor. “We hebben er bewust voor gekozen om alleen de kantine en het kantoor te verwarmen. Dat doen we met airco’s: één in de kantine, twee in het kantoor. Het is eenvoudig te installeren en werkt perfect: de ruimte warmt snel op. Als je weggaat, zet je de airco’s weer uit. Je verwarmt dus alleen als het nodig is.”
In de woning heeft Richard wel gekozen voor een warmtepomp met vloerververwarming.

Efficiënt bouwen

Voor de loods koos Richard een bouwer die de isolatiepanelen van het dak zo efficiënt mogelijk aansnijdt. “Het bedrijf heeft heel weinig materiaalverlies. Van de zaagresten die nog wel overblijven, persen ze blokken, waar ze pallets van maken. Aan het einde van het werk komen ze die weer ophalen om te hergebruiken.”
Ook lette Richard erop dat de bouw zo efficiënt mogelijk verliep, met zo min mogelijk vervoersbewegingen van bouwers.

Aanloopproblemen

Om huis én bedrijfspand van energie te voorzien, zijn er zestig zonnepanelen op de loods geplaatst, met een totaal vermogen van 24,6 kWp. Het dak is gericht op het zuiden, dus de panelen vangen optimaal zon. Een tegenvaller was dat het lang duurde voordat Liander de meter kwam aansluiten, wegens personeelstekort. Dat leverde problemen op: “Als de warmtepomp aansloeg, zaten wij in het donker. Die paar zonnepanelen die het wel deden, waren niet genoeg om het systeem goed te laten draaien. Nu ik een aansluiting heb van 3x50 ampère, is dat probleem uit de wereld. We hebben al die tijd stroom van het net gekocht, terwijl het niet nodig was.”

Duurzame kantoorinrichting

Niet alleen het gebouw is duurzaam, maar ook de kantoorinrichting. Daarvoor speurden Richard en zijn zoon, die ook in het bedrijf werkt, internet af. Het is ze gelukt om alles wat ze nodig hadden tweedehands te kopen, van balie tot vergadertafel, van printers tot koffiezetapparaat. Zelfs het pinapparaat is overgenomen van een ander bedrijf. “Ik ben er wel een voorstander van om iets te hergebruiken als goed is. Niet alles hoeft altijd nieuw.”

Richard van Zon bij zijn bedrijf

Spannende tijden

Richard geeft toe dat het hele proces hem wel eens een slapeloze nacht heeft gekost. Helemaal nadat hij besloot om met de kwekerij aan huis te starten, terwijl de bouw nog in volle gang was. “Dat was niet de planning, maar er verdween een tuincentrum in de buurt. Klanten gingen op zoek naar een andere plek om hun planten te kopen. Die kans kon ik niet laten liggen. Het was wel even heel spannend, maar het is gelukt.”
De omwenteling is voor het hele gezin intensief geweest. “We hebben het met z’n allen voor elkaar gekregen. En nu kunnen we gaan onthaasten.”
Terwijl hij het zegt, gaat de telefoon. Want de bouw is dan wel af: het werk gaat altijd door.

Meer lezen over Garden Design, het hoveniersbedrijf en de kwekerij van Richard? Klik dan hier