Gemeentelijke organisatie op weg naar CO2-neutraliteit

“We gaan als gemeente met uitvoerbare acties en maatregelen aan de slag en zorgen dat we zo snel mogelijk een CO2 -neutrale, toekomstbestendige organisatie zijn” - Brigitte van den Berg, wethouder duurzaamheid

Allereerst heeft de gemeente onderzocht op welke thema’s de meeste uitstoot kan worden verminderd. Dit zijn: 1. Energie en vastgoed 2. Mobiliteit en 3. Circulair: afval en duurzaam inkopen. Per thema is met betrokken medewerkers en inhoudelijke experts nagedacht welke concrete acties en maatregelen haalbaar zijn. Veel medewerkers hebben meegedacht en bijgedragen aan het plan. Ideeën komen dus letterlijk van de werkvloer. Door de acties op logische investeringsmomenten te plannen, vraagt het geen extra investeringen.

Energie en vastgoed

75% van de CO2-uitstoot van de gemeentelijke organisatie bestaat uit gas- en elektriciteitsverbruik. Daar is de meeste winst op te behalen. De eerste stap is een nieuw contract voor levering van elektriciteit: 100% Nederlandse zon- en windenergie. Dit veroorzaakt geen CO2-uitstoot meer en is daarmee een belangrijke, impactvolle actie. Andere interessante maatregelen zijn het toepassen van ledverlichting, zoals in de fietsenkelder en de openbare verlichting en het plaatsen van een hybride warmtepomp op de begraafplaats. Verder is het stadhuis is al sinds 2010 gasloos. Dus daarmee is 12 jaar geleden al betekenisvolle keuze gemaakt.

Mobiliteit

23% van de CO2-uitstoot komt door brandstofverbruik zoals diesel en benzine van het eigen wagenpark. In 2022 is de gemeente gestart met de verduurzaming van het wagenpark. Zes dieselvoertuigen zijn vervangen door wagens op een duurzame dieselvariant: HVO100. Dit is een voor 90% CO2-neutrale brandstof. Daarnaast zijn vier benzinewagens vervangen door elektrische auto’s. Totaal bespaart het wagenpark hiermee 64% uitstoot. Verder onderneemt de gemeente acties voor een duurzamere woon-werk en werk-werkregeling van medewerkers. Hiermee gaat het gebruik van de (elektrische) fiets en het openbaar vervoer gestimuleerd worden.  

Circulair: afval en duurzaam inkopen

De gemeente Beverwijk wil in 2050 een circulaire gemeentelijke organisatie zijn. Acties die hieraan bijdragen zijn: het opstellen van een actieplan voor Maatschappelijk Verantwoord Inkopen, het reduceren van papiergebruik, het verlengen van de levensduur van apparaten en hergebruik van grondstoffen. 

Samen in actie door kennis te delen

Door ervaringen en kennis te delen met de samenleving, hoopt de gemeente inwoners en ondernemers in Beverwijk op ideeën te brengen om zelf aan de slag te gaan en CO2 te besparen. Jaarlijks kijken we hoeveel CO2 we hebben bespaard, wat goed ging en wat nog een uitdaging was.  

* In 2019 had de gemeentelijke organisatie een CO2-voetafdruk van 395 ton CO2- per jaar. Dit staat gelijk aan het planten van 13.825 bomen om de CO2-uitstoot te compenseren. 67% reductie betekent dat we nog maar 126 ton COper jaar uitstoten. Dit staat gelijk aan het planten van 4.410 bomen om de CO2-uitstoot te compenseren.