Boomfeestdag

Op feestelijke wijze maakt gemeente Beverwijk een start met de herplant van bomen op plekken waar storm Poly vorig jaar veel schade heeft aangericht. De gemeente haakt in op de Nationale Boomfeestdag met meerdere activiteiten van 18 tot en met 22 november 2024. 

De gemeenteraad van Beverwijk heeft in de zomer besloten om een deel van de door Poly gesneuvelde bomen te compenseren. De grootschalige herplant in de komende twee jaar is inmiddels aanbesteed. De raad heeft 50.000 euro toegezegd om dit jaar alvast te starten met de compensatie.

Bomen herplanten van 18 t/m 22 november 

De Nationale Boomfeestdag op woensdag 20 september vormt de aanleiding om in Beverwijk in totaal 36 bomen te gaan plaatsen. “Deze week gaan we op verschillende plekken in de gemeente bomen planten”, zegt wethouder Sjaak Struijf (Openbare Ruimte en Groen). “Iedere dag krijgt een ander thema, van groene schoolpleinen tot herstel van de hoofdgroenstructuur. Ook betrekken we elke dag andere groepen inwoners.” 

Activiteiten rond Boomfeestdag

  • Op maandag 18 november trapt wethouder Struijf om 13.00 uur af door in het Prins Willem Alexanderplantsoen bomen te planten samen met medewerkers van dierentuin Animal Farm. 
  • Dinsdag 19 november komen er vanaf 13.30 uur nieuwe bomen langs de Warande als onderdeel van de hoofdgroenstructuur. Hiervoor is bewonersvereniging Vondelkwartier uitgenodigd. 
  • Woensdag 20 november is het Nationale Boomfeestdag en organiseert de gemeente samen met Natuur- en Milieu-educatie (NME) tal van activiteiten in en rondom kinderboerderij De Baak. Hier worden die dag vanaf 9.30 uur bomen geplant samen met kinderen van de Montessorischool. 
  • Donderdag 21 november is burgemeester Martijn Smit vanaf 13.30 uur aanwezig bij het planten van bomen op het vernieuwde ‘groene’ schoolplein van basisschool De Sterrenkijker. 
  • Vrijdag 22 november plant de gemeente vanaf 13.30 uur bomen in de scheggen van de Broekpolder.

Media en publiek zijn van harte welkom bij de verschillende activiteiten. 

Waarom meer bomen?

Hitte en droogte: bomen houden ons hoofd koel

Bomen helpen ons tegen de hitte en droogte in de zomer. In steden zoals Beverwijk kan het flink warm worden, vooral op plekken met veel bestrating. Stenen houden warmte lang vast. Bomen werken als een natuurlijke airco. Hun bladeren zorgen ervoor dat water verdampt, wat de lucht koeler maakt. Een grote boom kan op een warme dag honderden liters water verdampen, waardoor de temperatuur rondom de boom daalt.

De schaduw van bomen helpt ook. Het maakt straten, huizen en speelplekken koeler. Vooral grote bomen met veel bladeren geven veel schaduw en koelte. Zonder bomen wordt het in de zomer erg heet, vooral voor kwetsbare groepen zoals ouderen en kinderen.

Bomen houden ook vocht vast in de grond. Door hun wortels en schaduw droogt de bodem minder snel uit. Dit is belangrijk tijdens droge periodes, omdat het helpt planten en dieren beter te overleven. Meer bomen in Beverwijk en Wijk aan Zee maken onze stad en dorp koeler en fijner om in te leven, zelfs als de zomers warmer worden.

Wateropvang: bomen als natuurlijke spons

Bomen zijn belangrijk voor het opvangen van regenwater. Bij veel regen kunnen bomen een groot deel van het water opnemen en vertragen, zodat er minder kans is op overstromingen. De bladeren, takken en wortels van bomen werken als een soort spons die water vasthoudt en langzaam doorlaat.

De wortels van bomen nemen het water op en zorgen dat het diep de grond in kan zakken. Zo blijft er ook water over in de bodem voor droge tijden. Op plekken met veel bestrating wordt het water niet goed opgenomen in de bodem en kan het riool overbelast raken. Bomen helpen om dit water beter vast te houden, waardoor de grond niet snel uitdroogt en er minder kans is op wateroverlast.

Het planten van meer bomen is extra belangrijk nu het klimaat verandert en we steeds vaker zware regenbuien krijgen. Met meer bomen zorgen we voor een duurzame en gezonde waterhuishouding in onze gemeente.

Biodiversiteit: bomen als huis voor dieren en planten

Bomen zijn een belangrijk thuis voor veel dieren en planten. In en rond bomen leven vogels, insecten, kleine dieren, en zelfs schimmels en mossen. Een boom is als een klein ecosysteem dat de natuur om ons heen gezonder maakt.
De verschillende dieren en planten  rondom bomen maken ons milieu sterker. Zo trekken bomen insecten aan, die weer voedsel zijn voor vogels. Ook verbeteren bomen de bodem waarin andere planten kunnen groeien. Al deze voordelen maken duidelijk dat bomen onmisbaar zijn voor een gezonde en levendige omgeving in Beverwijk en Wijk aan Zee.

Wil je zelf ook aan de slag met het vergroenen van je tuin? Neem dan eens een kijkje op www.beverwijk.nl/tegelwippen voor meer tips.

Functies van bomen
Het nu van bomen